1950 DA asteroiti Dünya'ya çarpabilir!

Yıllar sonra ortaya çıkan bu korkutucu asteroit, bakın ne zaman ve nasıl Dünya'ya çarpacak...

Dünya'ya çarpabilir!

23 Şubat 1950 tarihinde, 1950 DA adlı bir asteroit, ilk defa gözüktü ve yolunun üzerinde Dünya'nın yer aldığı fark edildi. Bu asteroit, gözden kaybolmadan önce sadece 17 gün takip edilebildi ve daha sonraki yıllar boyunca bir daha gözükmedi.

1950 DA adlı asteroit, yakın zamandaysa tekrar görünür hale geldi ve NASA'daki bilim adamlarının hesaplamasına göre, yüzde 0.3 gibi bir ihtimal ile 16 Mart 2880 tarihinde bu asteroit Dünya'ya çarpabilir. Bu ihtimal ilk başka çok düşük gibi gözükse bile, diğer asteroitlere göre yüzde 50 daha yüksek bir ihtimal anlamına geliyor.

Dünyaya göre saatte 52.142 km hız ile ilerleyen bu asteroit, yaklaşık olarak 1 kilometre çapına sahip. Dünyamıza çok yakın geçmesi beklenen bu asteroidin Atlantik Okyanusu'na düşme ihtimali bulunuyor. Eğer bu çarpışma gerçekleşir ise, yaratacağı etki yaklaşık olarak 44.800 megaton TNT'nin yaratacağı etkiye eşdeğer olacak.

Peki bu asteroidi durdurmak mümkün mü? 2880 yılında neler olabilir? Haberimizin ikinci sayfasında...

Peki onu durdurmak mümkün mü?

Peki onu durdurmak mümkün mü?

Tabii ki dünya tarihi boyunca bu boyutlardaki başka asteroitler de Dünya'ya çarpmış durumda. Bu çarpışmaya en yakınlarından biri de 65 milyon yıl önce dinozorların çağını sona erdirdiği düşünülen K/T çarpışması idi.

Yukarıdaki resimde, asteroidin yörüngesi ve çarpma etkisi için University of California, Santa Cruz tarafından yapılan bir simülasyona göre çarpmanın dünya üzerinde yapacağı etki gösteriliyor. Ancak, bilim adamları, bu durumun bir endişe sebebi olmadığını söylüyorlar. Eğer 1950 DA gerçekten dünyaya çarpacak olursa, bu durumu engellemek için önümüzde yüzyıllar bulunmakta. Bu ön bilgi de bize asteroidin yüzeyini kömür veya beyaz cam boncuklar ile kaplamak gibi "basit" yöntemler kullanarak asteroidin yörüngesini değiştirmek için yeterli zamanı tanıyor. Böyle bir yöntem kullanıldığı takdirde ise güneş ışınları dünyayı korumak için yeterince yörünge değişikliği yaratabilir hale gelebilirler.

Tabii ki bahsi geçen çarpışmanın 2880 yılında olacağını da unutmamak gerekiyor. Sonuç olarak dünyadaki doğal kaynakların ömrünün tartışıldığı bir dönemdeyiz. Yaşam şeklimizi değiştirmez isek belki de asteroidin yörüngesini değiştirmemize bile gerek kalmayabilir...

Okuyucu Yorumları