1956'nın "felaketten kurtulma" modası!

1956'da üretilen bu kıyafetler, özellikle kadınları, olası bir felaketten kurtarmayı vaat ediyordu!

"Felaketten kurtulma" modası!

Eski dergilere sahip biriyseniz veya etrafınızda gördüğünüzde açıp mutlaka göz atıyorsanız, oldukça ilginç ilan, haber veya reklamlar ile karşılaşmanız mümkün. Resimde gözüken parça da, American Weekly adlı derginin 1956 yılına ait bir sayısından alınmış durumda. Anlaşıldığı üzere yazı, bayanların giyebilecekleri sivil savunma kıyafetlerini tanıtıyor.

Giysilerin tanıtımında modellik yapan ise, en çok "The Adventures of Ozzie and Harriet"taki rolü ile tanınan TV aktristi Harriet Hilliard. Yazıda açıklandığı üzere, hükümet bu giysileri sivil savunma programına gönüllü olarak katılmayı amaçlayan kadınlar için satılmak üzere hazırlatmış.

Poplin tek parça giysi, dönem parası ile 12 dolar, günümüz parası ile ise 100 dolara satılıyormuş. İki parçadan oluşan ve memurlar ile yöneticiler için ayrılmış olan yaz giysisi ise 31.5 dolar veya günümüz parası ile 266 dolar değerinde.

A.B.D. ve Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği arasındaki soğuk savaş döneminde, A.B.D. hükümeti ülke üzerine nükleer bomba atılması durumunda ne yapılması gerektiği konusunda endişeliydi. Sivil savunma gönüllüleri de hem halkı nükleer savaşa hazırlamak, hem de savaşın gerçekleşmesi durumunda insanları koordine etmek ile görevlilerdi.

Tabii ki bazı kişileri bu giysilerin bir miktar Sovyet görüntüsüne sahip olduklarını düşünebilir. Ancak dönem modası içerisinde bu giysiler çok da "düşman giysisi" gibi gözükmüyor olsalar gerek...

Okuyucu Yorumları