1980'lerden klasik Atari oyunları!

Üzerinden 30 sene geçmeden şu oyunları bir hatırlayalım dedik: Nostaljik bir yolculuğa hazır olun...

Tarihin unuttuğu 50 oyun!

Kimileri unutulmaz oyunlar der, kimileri unutulmuş oyunlar. Ne olursa olsun bir zamanlar Atari, Commadore, Amstrad, ZX Spectrum ve daha nice konsollara sahip olanlar bu oyunlar karşısında eğlenceli vakit geçirdiler.

Microprose, Atari, Taito, Infocom, Sega, Lucasfilm, Activision, System 3, Micro D, Synapse, Konami, Nintendo ve daha nice yapımcı firma 1980'li yıllarda oyun dünyasını şekillendiren oyunlara imza atmışlardı. Kimisi orijinal, kimisi başarılı oyunların kopyasıydı. Ancak o zamanlar bile kopyalayan oyunlardan bazıları orijinalde bulunmayan özellikler getirip inanılmaz başarı yakalayabiliyorlardı. Oyun yapımcıları arası direkt rekabet olan o güzel zamanlarda teknik açıdan da bir yarış vardı.

Yarış teknik açıdandı çünkü oynanış o zamanlar çok basitti. Yana doğru akan veya yukarından aşağıya akan ekranda düşmanları vurmak, düşmanlardan ve ateşlerinden kaçmak, bonus toplamak, hedefleri vurmak gibi şeyler vardı. Dövüş oyunları vardı, yarış oyunları vardı ve oyunlar genellikle sağlam refleks istiyordu. Oynanışa bir şeyler katan oyunlar zaten klasik oluyordu ama daha renkli, daha güzel müzikli oyunlar da ilgi çekiyordu.

Basit, temiz ve zor oyunların dönemi...

Basit, temiz ve zor oyunların dönemi...
Commodore 64: Bir dönemin en iyisi...

Macera türü oyunlardan Zork gibi sırf metin bazlı olanları vardı ve insanlar sabırla oynuyordu. Bugün oyuncuların çoğu dönüp bakmaz bile ama o zaman geceler ekran karşısında geçiyordu.

O zamanlar oyunlar basit ve temizdi, çok zordu ama inanılmaz eğlenceliydi. Her oyun bir mücadeleydi, bir skor ve bir hayatta kalma mücadelesi. Çünkü yananın yerine geçmek için sabırsızlıkla bekleyen kardeşi veya bir akrabası mutlaka bulunurdu. Oyun süresi de adaptör ısınana veya anne, baba gelip de adaptörü ısındı ilan edene kadar sürerdi. O kıymetli ve eğlenceli nostaljik zamanlara bir yolculuk hazırladık sizlere.

Bu dönemin klasik oyunlarından, bugün tarihin bile unuttuğu 50 tanesini hatırlamak için galerimizi ziyaret edebilir, o zamanları hiç tecrübe etmediyseniz de o dönemin oyunları hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

Okuyucu Yorumları