1990 Yılına Orjininal Tarayıcı İle Dönmek Mümkün

CERN araştırmacıları tarafından geliştirilen bu tarayıcı ile internetin ilk günlerine dönmek mümkün!

CERN'den internet nostaljisi!

Küresel internet ağı bu yıl 30 yaşına giriyor ve bu teknolojinin getirdiği karmaşa ve heyecanı kutlamak için CERN geliştiricileri ve tasarımcıları, orijinal WorldWideWeb tarayıcısının modern tarayıcılar bünyesinde çalışan bir versiyonunu ortaya çıkardı.

Gerçeği söylemek gerekirse otuz yıllık bir teknoloji ile günümüzün gelişmiş internet ağında gezmek, şimdi ekranlarınızda bulunduğunu düşündüğümüz gelişmiş ve zengin özelliklere sahip tarayıcılara kıyasla oldukça can sıkıcı bir deneyim. Bu iletişim aracına güç veren yazılımların sürekli olarak devam eden gelişimi, bu tarayıcıların ilk versiyonlarının ekranlara sıkıcı gri yazı kutucuklarını getirdiğini unutturabilecek nitelikte.

Orijinal WorldWideWeb fikri CERN'de çalışan bilim insanı Tim Berners-Lee tarafından 1989 yılının Mart ayında bilim dünyasına sunuldu ve fikrin temeli, hypertext adı verilen yazı diliyle oluşturulmuş dokümanların oluşturduğu bir "ağ"ın "tarayıcı" adı verilen bir yazılım ile uzaktan izlenebilmesine dayanıyordu. İlk tarayıcı programı olan "WorldWideWeb", bir NeXT makinesi üzerinde geliştirildi ve Aralık 1990'da proje topluma açılmadan önce paylaşıldı.

Görebildiğiniz gibi, tarayıcının kendisinde bir adres çubuğu bulunmuyor. Tarayıcı ekranında bir rengin de bulunmadığını fark edeceksiniz zira Berners-Lee'nin zamanında tarayıcıyı geliştirmek için kullandığı NeXT makinesi sadece siyah-beyaz skalasında görüntüler üretebiliyordu. Doğrusunu söylemek isterseniz, makine görüntüleri desteklese dahi WorldWideWeb üzerinde ilk resmin ortaya çıkması, 1992 yılına kadar gerçekleşmeyecekti. İnternet üzerinde görünen ilk resim, Berners-Lee'nin arkadaşlarının bulunduğu Les Horribles Cernettes adı verilen bir komedi grubuna ait bir reklam görüntüsüydü. Grubun bugün bir YouTube kanalı bulunuyor ve 1993'te çektikleri "İnternette Sörf Yapmak" isimli müzik videosunu buradan izleyebilirsiniz.

Eğer tüm bu gelişmeler sizi etkilediyse, CERN'nin internet sitesi üzerinde projeye göz atabilirsiniz. Projenin oluşturduğu web tarayıcısı size internetin kilometre taşlarını sunuyor ve World Wide Web projesinin orijinal metnini de tarayıcı aracılığıyla okuyabilirsiniz. Ayrıca Berners-Lee'nin sunduğu ekran görüntüleri sayesinde ilk tarayıcının nasıl bir kullanım deneyimi sağladığı hakkında ayrıca bilgi sahibi olabilirsiniz. Tarayıcıda bulunan eski dokümanlar arasında World Wide Web projesine ait orijinal dokümanın taranmış halini de bulabiliyorsunuz ve bu dokümanın üzerindeki "Müphem ama heyecan verici..." şeklindeki not, fikrin ilk başta nasıl karşılandığını da ortaya koyuyor.

Tarayıcıyı bu link üzerinden deneyebilir, haber yazılarımıza bir de 1989'un teknolojisi ile göz atmayı deneyebilirsiniz.

Okuyucu Yorumları