2.000 Nahalem işlemci tek bir bilgisayarda...

Tam 2.000 adet Nehalem işlemci bir araya gelirse ne olur? Tabii ki bu süper bilgisayar doğar...

8000 çekirdekli bilgisayar

8,000 çekirdekli, 74 trilyon hesabı bir saniyede yapabilen ve ilk 100 süper bilgisayar arasına girebilecek bir bilgisayar Southampton Üniversitesi'nin tıbbi ve kimyasal sistemleri üzerine yaptığı araştırmalarda kullanılmak üzere üretilmeye başlandı.

Bu bilgisayarın birkaç özelliği ise şöyle:

  • 2- soketli dx360 m2
  • 2,000 adet 4 çekirdekli Nehalem işlemci
  • 100 TB IBMDS4700 depolama birimi


Bu ürün hem Linux hem de Windows platformlarında çalışabilecek. Genetisyen Profesör Andrew Collins bu süper bilgisayarı göğüs kanserinin de dâhil olduğu birçok hastalığın gen haritasını çıkarmak için kullanacaklarını belirtti. Bu alanda yapılan araştırmaların verilerinin çok önemli olduğu ve gün geçtikçe artan bir kapasiteye sahip olduğu için kullanılacak donanımların da buna ayak uydurması gerektiğini belirten Collins ayrıca süper bilgisayarın havacılık alanındaki gelişmeleri karşılayabilmek için kullanılacağının da altını çizdi.

IBM, iDataplex tabanlı bu sistemlerin satışlarında büyük bir başarı sağlıyor ve satışlardan yaklaşık 4.5 milyon TL kazanıyor.

Bu süper bilgisayara henüz bir isim verilmemesi bir yana, bilimsel araştırmalar için kullanılıyor olması çoğu çevreleri memnun ediyor.

Okuyucu Yorumları