20 yılda teknolojide neler değişti?

Her şeyin 20 yıl içerisinde bu kadar değişebileceğini kim tahmin edebilirdi ki?

Sadece 20 yıl yetti!

Teknolojinin ivmesi artarak ilerliyor ve her konuda ona yetişmek bazen oldukça güç oluyor. Martin Hilbert ve Priscila López adındaki
iki araştırmacı teknolojinin bu değişimini gözler önüne serebilmek için 60 analog ve dijital teknolojinin son 20 yıl içerisindeki değişimini ve dünyanın onları kullanım oranlarını araştırdı.

Araştırmacılar medya teknolojisi için gazeteleri ve filmleri, Blu-ray diskler ve hafıza kartlarıyla karşılaştırırken analog telefonları ya da hesap makinelerinin kullanımını bilgisayarlar ve cep telefonlarıyla karşılaştırdı.

1986 yılında depolama teknolojisinde analog video teknolojisi dünyanın yüzde %50 verisini içerisinde barındırıyorken, 1993 yılında bu oran yüzde 86'ya çıktı. Tabi o zamanlar rakip tanımayan video kasetleri yenen ise 2000'li yıllarda iyice yaygınlaşan CD'ler oldu. Ancak 2000 yılına kadar da analog videolar dünyadaki verilerin halen yüzde 70'ini saklıyordu. 7 sene gibi kısa bir zaman içerisinde analog videoların oranı yüzde 6 gibi ufak bir rakama geriledi. Sabit diskler, Blu-ray ve DVD'ler ise piyasanın hakimi oldu.

Benzer bir değişim medya sektöründe de yaşandı. 1986'da radyo yayınıyla yapılan TV gösterimlerinin oranı yüzde 80'ken bu oran şu anda yarıya düşmüş durumda ve dijital platformların yükselişiyle beraber hem radyo yayını ile yayın yapan televizyonların hem de analog kablo yayınlarının oranı düşüyor.

Ah hesap makineleri!

Ah hesap makineleri!
Cep hesap makineleri neredeyse yalnızca sınavlarda kullanılır hale geldi...

1993 yılında sabit internet hatlarının oranı yüzde 1 iken bu oran 2000'li yıllarda yüzde 50'ye şu an ise yüzde 97'ye fırlamış durumda.

Gelelim hesaplama verilerine. 1986 yılında hesap makineleri işlem yükünün yüzde 40'ını sırtlıyordu. O zamanlar bilgisayarların oranı yüzde 33 sunucuların oranı ise yüzde 17'ydi. 2000'li yıllarda hesap makineleri kaybolurken, bilgisayarlar yüzde 86'ya cep telefonları ve PDA'lar ise yüzde 3'e ulaştı. Ancak 2007 yılında cep telefonları işlem yükünün yüzde 7'sini sırtlarken sürpriz bir isim yüzde 25'e yükseldi. Bu sürpriz isim bilgisayarları da yüzde 2 oranında aşağıya çeken oyun donanımlarıydı.

Bilim adamları ayrıca bu karşılaştırmaları insanla da yapıyor ve 2007 yılında dünyadaki bilgisayarların tamamının saniyede yapabileceği işlem sayısının, insan beynindeki sinirlerin bir saniyede yapabildiklerine eşit olduklarını söylüyor.

Okuyucu Yorumları