200 tonluk devi ölüme terk ettiler

200 tonluk bu muhteşem makine en sonunda ölüme terkedildi; hem de yerin metrelerce altında!

Yer altındaki 200 tonluk dev!

Tünel inşaatında kullanılmak üzere yapılan 6 metre genişliğinde ve yaklaşık 200 ton ağırlığındaki dev bir inşaat makinesi son görevini ABD Manhattan'da yerin yaklaşık 50 metre altında başarıyla tamamladı. 2006 yılında başlayan ve New York ile Queens terminallerini birleştirme görevini yerine getiren bu dev makine artık çok yaşlandığı için inşaatı gerçekleştiren firma tarafından emekliye ayrılacak.

Fakat dev makine emekliliğini güneş ışığı görmeden, şu anda bulunduğu yer altında geçirecek. 7 milyar dolarlık projenin en hassas noktalarında görev alan makinenin önce yer yüzüne çıkartılması ve kullanılabilecek parçaları çıkartıldıktan sonra geri kalan büyük kısmının hurda olarak satılması düşünülmüş.

Fakat firmanın mühendislerinin yaptıkları hesaplamaların ardından makinenin yer altında bırakılmasının maliyetler açısından daha uygun olacağına karar verilmiş. Hesaplamalara göre makinenin şu anda bulunduğu yerden yer yüzüne çıkartılması ve oradan da depoya transfer edilmesi tam 9 milyon dolarlık bir masrafa neden oluyor. Çalışan parçaları ve hurdaya satılması ile bu rakamın yarısını bile kurtarmıyor.

Okuyucu Yorumları