2004 ‘Spam Yılı’ Oldu

Geçen yıl e-posta kutularına düşen spam’lerin toplam e-postalar içindeki oranında büyük bir artış yaşandı. Yılın ilk ayında her 100 e-posta’nın yüzde 60’ını oluşturan spam’lerin(istemdışı e-posta) oranı, Aralık 2004’te yüzde 67’ye ulaştı.

2004 ‘Spam Yılı’ Oldu

Norton’un üreticisi Symantec tarafından yayınlanan 2004 Spam Raporu’na göre; geçen yıl gönderilen spam’lerin yaklaşık ¼’ünü ürün tanıtımları, yüzde 8’ini ise dolandırıcılardan gelen spam’ler oluşturdu. Spam’lerin kaynağı olarak bilinen Kuzey Amerika’dan dünyaya yayılan spam’lerin oranı ise yılın son ayında yüzde 62.3 olarak gerçekleşti. En az spam gönderen kıta ise binde 2 ile Afrika oldu. Spam’lerin yüzde 85’inin İngilizce yazıldığı da raporun dikkat çeken maddeleri arasında yeraldı.

Norton’un üreticisi Symantec tarafından yayınlanan Spam Raporu 2004’e göre; geçen yıl spam’lerde hem sayısal hem de tehlike açısından büyük artışlar yaşandı. Geçen yılın Ocak ayında tüm e-postaların yüzde 60’ına karşılık gelen spam’ler 12 ay içinde yüzde 7 artarak, yüzde 67’ye yükseldi. Temmuz 2003’te ise bu oranın yüzde 50 olması, spam kabusunu doğrular nitelikte.

Spam’lerin yüzde 8’i dolandırıcılardan geliyor

Raporun bir diğer dikkat çektiği nokta ise dolandırıcılardan gelen spam’lerin oranının son aylarda hızla artıyor olması. Geçen Eylül ayında dolandırıcılardan gönderilen spam’lerin oranı yüzde 5 olurken, bu oran Aralık 2004’te yüzde 8’e yükseldi. E-posta kutularını en çok dolduran spam’lerin dağılım sıralamasında ise yüzde 23 ile ürün tanıtımları ilk sırayı alırken, onu yüzde 16 ile finans ve yüzde 14 ile cinsel içerikli spam’ler izledi. Dördüncü sırada yeralan sağlık ile ilgili gelen spam’lerin oranı ise yüzde 11 oldu. Tuzak, eğlence ve İnternet üst başlıklarıyla sınıflandırılan spam’ler yüzde 5 ile beşinci sırayı paylaşırken, en az gönderilen spam grubunda ise durum değişmedi ve yüzde 1 ile dini ve politik spam’ler son sırada yeraldı.

Kuzey Amerika liderliğini koruyor

Symantec’in dünya genelinde yaptığı araştırmalar sonucunda edinilen verilere dayanılarak hazırlanan Spam Raporu 2004’ün kıtalararası karşılaştırmasında ise her zaman olduğu gibi büyük bir farkla Kuzey Amerika birinci sırada yeraldı. Spam’lerin yüzde 62.3’ünü dünyaya yollayan Kuzey Amerika’yı yüzde 20.9 ile Asya izledi. Avrupa, yüzde 12.4 ile üçüncü, Güney Amerika ise yüzde 3 ile dördüncü sırada yeraldı. Güney Yarımküre’de yeralan iki kıta ise en az spam yollayan anakaralar ünvanını korudu. Avustralya, geçen yıl spam’lerin 1.2’sini, Afrika ise sadece 0.2’sini gönderdi.

Okuyucu Yorumları