2007'den 2013'e Apple iPhone!

Apple'ın cepleri sonsuza dek değiştiren ilk iPhone'u, zaman içinde nasıl gelişti?

2007'den 2013'e Apple iPhone!

İlk iPhone, Ocak 2007'de San Francisco'daki Moscone Center'da Steve Jobs tarafından tanıtılmıştı. İlk nesil iPhone, aynı sene içinde tüm dünyada satışa sunulmaya başlanmıştı.

Apple iPhone'un ortaya çıkmasıyla beraber akıllı ceplerde geri dönüşü olmayan bir değişim başladı. Dokunmatik ekranlar, uygulamalar ve dijital medya, hiç olmadığı kadar hayatımızın içine girerken rakip firmalar da iPhone'un izini takip etmeye başladılar.

İşte yıllar içinde iPhone'un değişimi ve gelişimi.

iPhone 1 (birinci nesil)

Çıkış tarihi: Haziran 2007 (ABD)

Steve Jobs, dokunmatik ekranlı bir iPod'u, devrimsel bir cep telefonunu ve tam anlamıyla çalışan bir mobil web tarayıcısını tek cihazda toplamayı başarmıştı.

Bugün sıradan olarak gördüğümüz bu işlevler, o zamanki iPhone için eşsiz işlevlerdi. 320x480 çözünürlüklü 3.5 inç ekran, zamanı için en iyi ekranlardan biriydi. 2 megapiksellik bir kamerayla gelen iPhone, 8GB'a kadar depolama alanını destekliyordu.

iPhone OS, 2007 itibariyle üçüncü parti uygulamaları desteklemiyordu. Ancak iPhone 1, mobil devrimini başlatacak kadar eşsiz özelliklere sahipti.

iPhone 3G ve iPhone 3GS

iPhone 3G ve iPhone 3GS
iPhone 3G

iPhone 3G (ikinci nesil)

Çıkış tarihi: Temmuz 2008

Yüksek hızlı bağlantı 2008'deki en önemli gelişmelerdendi; iPhone 3G de bu gelişmeden nasibini aldı. Daha ince bir yapıya sahip olan iPhone 3G, plastik bir arka kapakla ve App Store desteğiyle geliyordu.

Uygulama mağazası modeli o kadar tutuldu ki bugün onun türevlerini Smart TV'lerden Windows 8'li laptop'lara her yerde görmeniz mümkün.

iPhone 3G

iPhone 3GS (üçüncü nesil)

Çıkış tarihi: Temmuz 2009

iPhone 3GS zamanında büyük bir yenilik getirmediği gerekçesiyle "hayal kırıklığı" olarak nitelendirilmişti. Ancak detaylara baktığınızda durum aslında biraz farklı: Biraz daha hızlı olmakla kalmayan iPhone 3GS, 3.2 megapiksellik daha iyi, video da kaydedebilen bir kamerayla geliyordu. Bunun yanında ekstra depolama seçenekleri ve Siri'ye öncülük edecek ses denetimi işlevleri iPhone 3GS'te ortaya çıkmıştı.

3.5 inç'lik ekran aynıydı ve cihazın görünümü neredeyse hiç değişmemişti. Cihazın sunduğu yenilikler kısıtlı da olsa kullanıcılarını memnun tutmayı başarmıştı.

iPhone 4 ve iPhone 4S

iPhone 4 ve iPhone 4S
iPhone 4

iPhone 4 (dördüncü nesil)

Çıkış tarihi: Haziran 2010

iPhone 3GS'nin küçük bir yükseltme olduğunu kabul ediyorsak, iPhone 4'in ileriye yönelik önemli bir adım olduğunu söylememiz gerekiyor. Yeni düz tasarım ve yeni entegre anten, yüksek çözünürlüklü Retina ekran (640x960), HD kayıt yapabilen 5 megapiksel kamera ve performans geliştirmeleri, iPhone 4'ün en önemli yenilikleri arasındaydı. Apple, iPhone'u yakalamaya başlayan rakiplerine iyi bir cevap vermişti ve hepimizi etkilemişti.

iPhone 4

iPhone 4S (beşinci nesil)

Çıkış tarihi: Ekim 2011

"S" etiketini tekrar kullanan Apple, bize bu iPhone'unun çok büyük yenilikler değil, küçük yükseltmeler sunduğunun işaretini veriyordu. iPhone 4S'in tasarımı değişmemişti ancak yeni A5 işlemcisi ve yeni grafik yetenekleri önemli sayılabilecek yeniliklerdi. 1080p video kaydı yapabilen 8 megapiksellik kamera da fotoğraf ve video meraklılarını tatmin edecek kadar iyiydi. iOS, iPhone'un donanımıyla aynı hızda ilerliyordu; Siri iPhone 4S'le beraber hayata geçmişti.

iPhone 5, iPhone 5S ve 5C

iPhone 5, iPhone 5S ve 5C
iPhone 5

iPhone 5 (altıncı nesil)

Çıkış tarihi: Ekim 2012

Apple, 6 cep sonrasında nihayet iPhone'un ekran boyutunu ve oranını değiştirmenin zamanının geldiğini düşündü. Selefinden yüzde 20 daha hafif olan iPhone 5, 4 inç'lik 640x1136 çözünürlüklü bir ekrana sahipti.

Daha hızlı işlemci ve daha güçlü anten dışında cep, iPhone 4S'e benzer özelliklere sahipti. 18 Eylül'de çıkacak iOS 7 ile beraber iPhone 5, yepyeni bir telefona dönüşebilecek.

iPhone 5

iPhone 5S ve 5C (yedinci nesil)

Çıkış tarihi: Eylül 2013

iPhone'un gelişiminin yedinci adımındaki en önemli adım, daha uygun fiyatlı, plastik gövdeli iPhone 5C'nin ortaya çıkmasıydı. Apple böylece rekabetin çok kızgın olduğu orta seviye cep piyasasında varlığını gösterebilecekti. iPhone 5 çıktıktan sonra Apple'ın iPhone 4 ve 4S satışlarının gücünü koruması, iPhone 5C'nin başarılı olabileceğinin işaretini şimdiden veriyor.

iPhone 5C, plastik kasası ve daha güçlü pili dışında teknik özellikler anlamında iPhone 5'in bir kopyası. Apple, iPhone 5C'ye yer açmak üzere iPhone 5'i emekli yaptığını ve satışını durduracağını açıkladı.

Video: CHIP Online'ın ilk iPhone 5S ve iPhone 5C değerlendirmesini izleyin.

Apple'ın son amiral gemisi cebi iPhone 5S (yukarıda) ise bir dizi dahili geliştirmeyle geliyor. Daha güçlü işlemci, daha iyi kamera ve giriş düğmesinin altında gizli parmak izi okuyucusu, iPhone 5S'in en öne çıkan yenilikleri arasında. Tasarımı yenilenen iOS 7 de iPhone 5S için önemli bir değişiklik olacak.

Okuyucu Yorumları