2011'de kullanılacak 4 genişbant teknolojisi!

2011 yılında genişbant ile ilgili tüm bildikleriniz değişecek: İşte bu değişimi getiren 4 teknoloji.

4 yeni genişbant bombası!

Mobil genişbant ve sabit ağlarda daha yüksek hızlara erişmemizi sağlayacak yeni teknolojiler geliştirilmeye devam ediliyor. Yüksek çözünürlüklü ve 3 boyutlu video aktarımını geliştirmek isteyen operatörler, önümüzdeki sene gerçekleşecek rekabetten geri kalmak istemiyorlar.

Bu yazımızda 2011 yılında önem kazanması beklenen dört teknolojiyi sizlerle paylaşıyoruz.

10G GPON

10G GPON
10G GPON'un 2011'in ikinci yarısında ticari hizmetlere sunulması bekleniyor

10G GPON

Sabit genişbant ağlarında PON (pasif optik ağ) kullanımı, maliyetlerin düşmesiyle beraber son birkaç yıldır oldukça arttı. Teknoloji, bağlantıyı tek bir optik fiber üzerinden birkaç eve sunuyor.

Bugünkü sistemler 2.5Gbps toplam indirme kapasitesine sahipler. 10G GPON ise bunu dörde katlıyor. Verizon Communications'a göre teknoloji, şu anki ağlardan sekiz kat daha hızlı bir gönderme hızına sahip, bu da 10Gbps'ye denk geliyor.

Alcatel-Lucent'e göre 10G GPON tabanlı ilk ticari hizmetlerin 2011'in ikinci yarısında sunulması bekleniyor.

VDSL2

VDSL2
DSL yaşamını sürdürüyor

VDSL2

DSL teknolojileri geniş bant dünyasında hala önemli bir yer tutuyor. Operatörlerin bakır ağları kullanmaya devam edebilmesi için ağ donanımı üreticileri, VDSL2'ye bazı yeni teknolojiler ekliyorlar. Bu teknolojiler sayesinde indirme hızı saniyede birkaç yüz megabit'e ulaşıyor.

Alcatel-Lucent tarafından geliştirilen DSL Phantom Mode ve Nokia Siemens tarafından geliştirilen Phantom DSL, veriyi birkaç bakır tel grubundan aynı anda gönderebiliyor.

İlgili ürünler şu an deneme aşamasında ve ilk ticari hizmetlerin 2011'de sunulması bekleniyor.

LTE

LTE
LTE, düşük gecikme süresine sahip

LTE

LTE teknolojisi, Avrupa, Asya, Amerika'da yolda. 2011'in sonunda ise yaklaşık 50 ticari LTE ağının hizmete girmesi bekleniyor.

LTE hizmetlerinin ilk halkası, kullanıcıları bir USB modem ile internete bağlayacak. 2011'de ise LTE destekli akıllı tefonların ve tabletlerin çıkmasıyla bu değişecek.

LTE, yüksek hızın yanında, gecikmeye duyarlı gerçek zamanlı uygulamalarda faydalı olacak düşük gecikme süresini beraberinde getiriyor.

Verizon, 2013 yılında tüm 3G ağını LTE ile donatmayı düşünüyor. İsveç'li Telenor'da 2013'de tüm ağını LTE'ye yükseltmeyi planlayan şirketlerden.

HSPA+

HSPA+
Her beş operatörden biri bu sene HSPA+'ya geçiş yaptı

HSPA+

LTE dikkatlerin büyük bölümünü üzerine çekse de 2010, HSPA+ (Yüksek hızlı paket erişimi) için oldukça iyi bir seneydi. GSA'ya göre HSPA+'ya geçiş eğilimi bu sene oldukça yüksekti ve her beş operatörden biri HSPA+ ağını hizmete sundu.

HSPA+'nın hızını 42Mbps'ye çıkaran DC-HSPA+ teknolojisi ise şu an 30'dan fazla operatör arasında kurulum aşamasında. Bu hizmetler önümüzdeki sene kullanılabilir hale gelecek.

Beş operatör ise HSPA+'nın bir sonraki aşaması olan 84Mbps için girişimleri başlatmış durumda.

Okuyucu Yorumları