"2012'de siber saldırılar patlama yapacak!"

Siber saldırılar, güvenlik devinin tahminine göre 2012'de inanılmaz boyutlara ulaşabilir!

Kıyamet kopmayabilir ama...

Güvenli içerik ve tehdit yönetimi çözümleri şirketi Kaspersky Lab uzmanları devletlerin ve büyük şirketlerin 2012 yılında büyüyen siber tehditlere karşı aldıkları önlemleri genişletmeleri gerektiğini vurguladı. Kaspersky Lab öngörülerine göre 2012 yılı boyunca devlet kurumlarına ve büyük şirketlere yönelik saldırılar artmakla kalmayacak, aynı zamanda daha geniş yapıdaki kurumlar da beklenen saldırılara karşı durmak zorunda kalacaklar.

2012'de saldırılar dünyanın bugüne kadar hiç ulaşmadığı yerlere ulaşacak

Kaspersky Lab Güvenlik Uzmanı Alexander Gostev "2012 Siber Tehdit Tahminleri" raporuna ilişkin şunları söylüyor: "Şu anda karşılaşılan olayların pek çoğu finansal işletmeleri, silah üretimi içerisinde yer alan şirketleri ve devlet kurumlarının yanı sıra ileri teknoloji ve bilimsel araştırma çalışmalarını etkiliyor. 2012 yılında ise, internet hizmetleri ve bilgi güvenliği şirketlerinin yanı sıra, enerji, ulaşım, yiyecek, eczacılık ve doğal kaynakları çıkaran sanayileri de etkilenecek. Saldırılar dünyanın bugüne kadar hiç ulaşmadığı yerlere ulaşarak, Batı Avrupa ve ABD'nin ötesine geçip, Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Güney-Doğu Asya'yı da etkileyecek."

Geleneksel saldırı metodları değişecek

Kaspersky Lab uzmanları, hedeflenmiş saldırıları araştıran ve onlara karşı koruma sağlayan BT güvenliği şirketleri arasında giderek artan rekabetin, saldırganları kullandıkları metodlarda değişiklik yapmaya iteceğini açıkladı. Uzmanlar aynı zamanda, güvenlik açıklarına karşı artan toplumsal farkındalığın da saldırganları yeni araçlar bulmaya itecek bir diğer faktör olduğunu belirtti. Güvenlik açığı içeren e-posta ekleri ile yapılan geleneksel metodların kullanıldığı saldırılar zamanla etkisini yitirirken tarayıcı saldırıları popülerlik kazanacak.

İşletmelere yönelik saldırılar devam edecek!

İşletmelere yönelik saldırılar devam edecek!

Kaspersky Lab'in tahminleri, devlet kurumları ve işletmelere yönelik hacker saldırıların 2012 yılında da devam edeceğini ve ağırlıkla politik gündeme sahip olacağı yönünde. Alexander Gostev, bu durumun 2011 yılındaki benzer saldırılar ile kıyaslandığında önemli bir trend olacağına inanıyor. Gostev, hacker saldırılarının diğer saldırı tiplerini örtpas etmek için dikkat dağıtma taktiği olarak da kullanılabileceğini vurguladı.

Siber savaşlar ülkelerin geleneksel anlaşmazlıkları çerçevesinde gelişecek...

Devlet desteği ile oluşturulan ileri teknoloji ürün Stuxnet ve Duqu gibi zararlı programlar ise özel bir fenomen olmaya devam edecek. Alexander Gostev'e göre 2012 siber savaşları ülkelerin geleneksel anlaşmazlıkları çerçevesinde gelişecek: ABD ve İsrail İran'a karşı; ABD ve Batı Avrupa ise Çin'e karşı olacak. Açıl anahtarları (kill switch), yazılım bombaları gibi, belirli bir zamanda verileri yok etmek için tasarlanan daha basit silahlar, üretimleri daha kolay olduğundan giderek popülerlik kazanacak. Bu programların üretimi, ordu veya diğer devlet kurumları tarafından, özel yüklenicilere yaptırılabilir. Pek çok durumda, yüklenici taraf müşterinin niyetlerinin farkında bile olmayabilir.

2012 mobil tehditleri alanında ise, Kaspersky Lab uzmanları, güvenlik açıklarından faydalanan saldırılar kadar, Google Android işletim sisteminin mobil zararlı yazılım pazarında seçilen hedef olmaya devam etmesini bekliyor. İlk mobil hareketli saldırılarının ve mobil botnetlerin ortaya çıkışı da 2012 tahminleri arasında yer alıyor. Yeni yılda mobil casusluk yayılacak ve mobil telefonlardan veri çalmayı ve telefon ve konum belirleme servislerini kullanan kişilerin izlenmesini içerecek.

Basın bülteninden derlenmiştir.

Okuyucu Yorumları