2012'nin en önemli 10 teknolojik olayı

Geride bırakmak üzere olduğumuz 2012'nin en önemli olaylarını bir araya getirdik!

2012'nin 10 unutulmaz olayı!

2012'de teknoloji dünyasını çalkalayan, birbirinden önemli, önümüzdeki seneleri etkileyecek yeniliklerle ve olaylarla karşılaştık. 2012'nin sonuna çok yaklaştığımız şu günlerde, senenin en önemli gelişmelerini sizler için seçmek istedik.

Windows 8 satışa sunuldu

Windows'a uygulama mağazasını getiren, alıştığımız arayüzü baştan aşağı değiştiren Windows 8'in tanıtılması, şüphesiz yılın en önemli olayıydı. Microsoft'un donanım ortaklarını devreye sokmadan, kendi ürettiği Surface tableti de şirket için oldukça önemli bir gelişmeydi.

Windows 8'i PC'lerinde kullananların bir bölümü çeşitli nedenlerle ondan memnun olmadığını söylerken, bir bölüm kullanıcı yeni işletim sistemini çok iyi bulmuştu. Microsoft ise 40 milyon Windows 8 lisansı sattığını iddia etmişti. Bununla birlikte Windows 8'in donanım satışlarında beklenen artışı sağlamadığı söyleniyor.

Microsoft'ta gerçekleşen diğer bir kayda değer olay ise Windows başkanı Steven Sinofsky'nin görevden ayrılmasıydı (veya kovulmasıydı). Sinofsky'nin hangi nedenle Microsoft'tan ayrıldığı hala tam anlamıyla bilinmiyor.

Apple - Samsung savaşının ikinci senesi

Apple - Samsung savaşının ikinci senesi

Apple - Samsung savaşının ikinci senesi

2012'de iki dev mahkemelerde birbirini suçlamaya devam ederken en önemli gelişme, Eylül ayında mahkemenin Samsung'un Apple'a 1.05 milyar dolar ödemesine hükmetmesiydi. Apple'ın kalıcı yasaklatma isteğinin geri çevrilmesi ise Samsung için küçük de olsa önemli bir zaferdi. Farklı ülkelerde devam eden Apple-Samsung davaları, 2013'te de çok konuşulacak konulardan olacak.

Megaupload kapatldı

Dosya paylaşım sistesi Megaupload, Ocak ayında kapatıldı ve şirketin varlıklarına el koyduldu. Sitenin kapatılması internette büyük tepkiye yol açarken, hacker topluluğu Anonymous, ABD Adalet Bakanlığı, RIAA ve fazlasının web sitelerine hizmeti engelleme saldırıları düzenledi.

O günden bu yana çeşitli yasal zaferler kazanan Megaupload'un kurucu Kim Doctcom, şu sıralar yeni dosya paylaşım hizmeti "Mega"yı kullanıma hazırlamakla meşgul.

Facebook'un halka açılması ve gizlilik endişeleri

Facebook'un Mayıs'taki milyar dolarlık halka açılışı, bazı teknik sorunların kurbanı oldu ve Facebook'un hisse değerleri ilk üç ayda neredeyse yarısına düştü. Şirket piyasa değerini bir miktar toparlamış olsa da, ilk açılıştaki değerine yaklaşabilmiş değil.

Bu arada 1 milyar dolara fotoğraf hizmeti Instagram'ı alan Facebook, tarihindeki en büyük satın almayı gerçekleştirmiş oldu.

Facebook'un gizlilik ve site yönetimiyle ilgili konuları kullanıcıların oylamasına açmama kararı, yoğun tepkilere maruz kalmıştı.

Haritalar Apple'ın başını ağrıttı

Haritalar Apple'ın başını ağrıttı
Apple Maps, internette eğlence konusu olmuştu

Haritalar Apple'ın başını ağrıttı

iOS 6'da Google Maps yerine kendi haritalarını sunan Apple'ın yeni uygulaması, bazı önemli özelliklerden mahrumdu ve sizi yanlış yerlere yönlendirebiliyordu. Tim Cook, bu durumda dolayı özür dilemek zorunda kalmış, kullanıcılarına farklı harita uygulamaları kullanmalarını önermişti.

iOS bölümü başkanı Scott Forstall'ın da Maps'deki sorunlar nedeniyle görevinden uzaklaştırıldığı düşünülüyor.

Kullanıcılardan fon toplayan Kickstarter'ın yükselişi

2009'dan bu yana varolan Kickstarter, Şubat ayından itibaren adeta patlama yaşadı. Double Fine Productions, hizmet sayesinde bir macera oyunu geliştirmek için 3.3 milyon dolar toplamayı başardı. Project Eternity, Ouya Android konsolu ve Pebble E-Paper saat, milyonlarca dolar toplayan Kickstarter projelerinden.

ABD Adalet Bakanlığı, e-kitap fiyat sabitlemesi olayında herkesi suçladı

Amazon'un düşük e-kitap fiyatlarıyla başa çıkamayan rakipleri, bir araya gelerek bir fiyat sabitlemesine gittiler. Bu hareketi Apple'ın desteklediği iddia edildi. ABD Bunun üzerine Adalet Bakanlığı, aralarında Apple'ın da bulunduğu 5 büyük yayımcıya dava açtı.

Twitter için önemli bir seneydi

Twitter için önemli bir seneydi
Nexus 10, özellikleri ve fiyatı ile etkiledi

Twitter için önemli bir seneydi

Papa'nın bile Twitter hesabı açtığı 2012'de sosyal ağ, rekor sayıda tweet'lere ulaştı. Londra Olimpyatları'nda ve ABD başkanlık seçimlerinde dakika başına tweet sayısı, 327.452'ye ulaştı.

Bununla birlikte Twitter'ın API'sını kısıtlaması, üçüncü parti Twitter uygulamalarını zor durumda bırakmıştı. Bu durum, Windows 8'deki sevilen Twitter uygulaması Tweetro'yu da olumsuz etkilemişti.

Yahoo'da yönetim karmaşası

Carol Bartz'ın performansını yeterli bulmayan Yahoo, 2012'ye Scott Thompson ile başladı. Thompson'dan da umduğunu bulamayan Yahoo, Temmuz ayında Google'da uzun süre görev yapan Marissa Mayer'i CEO'luk görevine getirdi. Yeni Flickr uygulaması, yenilenen Yahoo Mail gibi değişiklikler, Mayer'in şirkete beklenen hareketi getirdiğinin bir işareti.

Google kendi tabletini yaptı

Nexus 7 ve Nexus 10, iPad'i gerçek anlamda tehdit edecek ilk tabletlerdendi. 1280x800 çözünürlük, dört çekirdekli 1.3GHz işlemci gibi özelliklere sahip Nexus 7, 200 dolar gibi inanılmaz (yurtdışı) fiyatıyla, hepimizi şaşırtmıştı.

Nexus 10 ise 2560x1600 ekranıyla Retina ekranlı iPad'den bilen daha yüksek bir çözünürlük sunuyor, üstelik bunu iPad'den daha ucuza yapıyordu.

Okuyucu Yorumları