2013'te yaşanan en önemli anlar!

2013 teknoloji için hiç de durgun bir yıl olmadı! İşte yaşanan en önemi yükselişler, düşüşler...

Yükselenler ve düşenler!

2013'ün sıkıcı geçtiğini söylemek zor; sona eren imparatorluklar, çuvalla para kazanan şirketler, Skynet'i andıran yeni ürünler ve fazlasına 2013'te şahit olduk.

İmparatorluklar sona erdi

2013'te sona eren ve yeni baştan başlayan birçok şeye rastladık. Microsoft'un işletim sistemlerindeki liderliği tabletler, akıllı cepler ve Chromebook tarafından sallanırken, bazı dev isimler kendilerini başka şirketlerin içinde buldular. Nokia, Microsoft'un bir parçası haline gelirken BlackBerry, bir trajedinin parçası halini almıştı.

Satın alma silsilesi

Kendini yeni bir sahip altında bulan tek şirket Nokia değildi. Google, "sosyal" navigasyon firması Waze'i, hareket algılama firması Flutter'ı, rüzgar tribünü firması Makani Power'ı, bir seri robot firmasını, doğal dil ve sinir ağ firmalarını satın aldı. Apple ise birkaç harita firmasını, kişisel yardımcı Cue'yu, Kinect'in mucidi PrimeSense'i kendi himayesine aldı. Yahoo, Tumblr'ı bünyesine katarken Facebook'un satın aldığı firmalar arasında bir sesli çeviri firması, oyun platformları ve bir tasarım ajansı var.

Apple için farklı bir yıl

Apple için farklı bir yıl

Apple için farklı bir yıl

Apple, oldukça iyi bir 2013 geçirse de bazı sıkıntılar yaşamadı değil. iPhone 5C, alkıştan çok serzenişlerle karşılanırken iOS 7'yle ilgili şikayetler hala devam ediyor. İşletim sisteminin son sürümü bazılarına göre gerekli cesur yenilikleri sunarken, bazılarına göre bir tasarım felaketinin ta kendisiydi.

Eğlence 4'e katlandı

Full HD'yi unutun gitsin: Bu sene en çok 4K ve Ultra HD konuşuldu. Neredeyse her TV üreticisi, büyüleyici 4K TV'lerini ve projeksiyon cihazlarını ortaya çıkardılar.

Netflix interneti işgal etti

ABD'nin önde gelen çevrimiçi akış hizmeti Netflix, zaman zaman Amerika'nın indirme bant genişliğinin yüzde 31'ini işgal etti. Avrupa'da ise bu oran yüzde 20'ye ulaştı. Başka akış hizmetleri olsa da hiçbiri, Netflix'in sunduğu geniş cihaz desteği ve popülerliğini henüz yakalayabilmiş değil.

Akıllı saatlerin yılı mıydı?

2013'ün akıllı saatlerin yılı olacağı düşünülüyordu. Bu, tam olarak gerçekleşmese de Samsung Galaxy Gear, Sony Smartwatch 2 ve Pebble geleceğe yönelik önemli adımlar attılar.

Yanlış paket, yeni nesil konsollar...

Yanlış paket, yeni nesil konsollar...

Yanlış paket

Google'ın Android'in son sürümü için Nestle'yi ortak olarak seçip, KitKat markasını kullanması tartışmalara yol açtı. Sloganı "kötü olma" olan bir şirket, uluslararası boykotlara maruz kalan Nestle'yi seçmişti.

Yeni nesil konsollar

Wii U geçen sene piyasaya sürülse de 2013, Xbox One ve PS4'ün ortaya çıkmasıyla yeni nesil konsolların senesi oldu. Firmaların izlediği pazarlama taktikleri ise konsollarla beraber çıkan ilk oyunlardan daha ilginçti. Microsoft'un kampanyaları o kadar kötüydü ki, Sony'nin Microsoft'un PR takımını ele geçirip geçirmediğini düşündük.

FIFA teknolojik topun peşinde

Futbolun dünya çapındaki yönetiminden sorumlu FIFA, Konfederasyon Kupası ve gelecek seneki World Cup için "gol çizgisi teknolojisini" kullanacağını duyurmuştu.

Casus ağlar ve Skynet

Yılın en sıkıcı haberi, sanırız tüm internetin ABD ve diğer güvenlik hizmetleri tarafından dinlenmeye alınmış olmasıydı. Google'ın korkunç askeri robotlar geliştiren Boston Dynamics'i satın aldığı haberleri de endişe vericiydi. Google'ın "kötü olma" sloganı sanki "haydi, Skynet olalım"a dönüşmüştü. Askeri bölümü olan tek teknoloji firmasının Google olmadığını söylemekte de fayda var. Samsung'un Techwin bölümü de askeri robotlar üretiyor.

Okuyucu Yorumları