2014 yılında UHD TV'lerden ne bekleyebiliriz?

2014 yılında UHD TV'ler her zamankinden daha ucuz... UHD TV'lerin bu sene getireceklerini araştırdık

2014'te UHD TV'ler!

2014 senesi TV severler için çok zengin geçecek. Sochi'deki Kış Olimpiyatları ve Brezilya'daki Dünya Kupası'nın yanında, bunları izleyeceğimiz çok iyi TV'ler de bizi bekliyor.

2014 yılında beklendiği gibi UHD içerik artmaya ve UHD TV fiyatları düşmeye başladı. Bunun yanında bu sene UHD TV'ler yeni bir konsepti de bize tanıtıyor, bu da kavisli TV. Ayrıca, daha önce yalnızca tablet ve akıllı ceplerde gördüğümüz WebOS ve Android işletim sistemleri, TV'lere gelmeye hazırlanıyor.

TV'ler 3D ve hareket ile kontrol bakımından da gelişme sağlasa da, görünüşe bakılırsa şu sıralar firmaların odak noktası bunlar değil.

Daha büyük UHD TV'ler, daha fazla içerik

Daha büyük UHD TV'ler, daha fazla içerik
Samsung UE110S9

Dev UHD TV'ler

Samsung ve LG, 2014'te 110 inç'lik UHD TV'ler ile şimdiye kadarki en büyük UHD TV'lerini çıkarıyor. Daha az bilinen Çinli TCL gibi firmalar da üç metre gibi boyurlarda ekranlara sahip TV'ler üretiyor. Bunun yanında, tüm büyük TV üreticilerinin 85, 65 ve 55 inç'lik UHD TV modelleri var. 39'dan 46 inç'e kadar daha küçük modellerde önümüzdeki aylarda piyasaya çıkacak.

Daha fazla UHD içerik

Daha fazla UHD içerik

Bir UHD TV, ona yetişebilecek içerik olmazsa pek bir şey ifade etmiyor. Şimdiye kadar çok sınırlı sayıda olan 3.840 x 2.160 çözünürlüklü UHD içerikler, Netflix'de bu sene yaygınlaşacak, ayrıca genel olarak internette de 4K (UHD) içeriğin artması bekleniyor. Blu-ray Disc Association (BDA) da boş durmuyor ve Blu-ray disk formatının UHD içeriği destekleyen bir sürümünü çıkarmaya hazırlanıyor. Havadan UHD yayınların ise ne zaman başlayacağı halen belirsiz.

Düşen fiyatlar, ve Sharp Q+

Düşen fiyatlar, ve Sharp Q+

Düşen fiyatlar

UHD bir TV'yi en pahalı zamanında almış olan kullanıcılar açısından düşünüldüğünde bu günlerde yaşanan fiyat düşüşleri sinir bozucu olacaktır. Samsung LG ve Sony, üst uç TV'lerini orijinal çıkış fiyatının neredeyse yarı fiyatına satıyorlar. UHD TV piyasasına dahil olan Çinli firmaların TV'lerinde de inanılmaz hesaplı seçenekler var. Ama dikkatli olmalısınız çünkü bunlar UHD TV diye geçse de, 3.840 x 2.160 çözünürlüğe sahip olsa da, TV'nin donanımı bu içeriği doğal (native) olarak oynatacak kapasiteye sahip olmayabiliyor. Bizim tavsiyemiz biraz daha para biriktirip daha güvenebileceğiniz bir markanın ürününü satın almanız.

Neredeyse UHD: Sharp Q+

Neredeyse UHD: Sharp Q+

Sharp, bu sene Aquos Q+ isminde, geliştirilmiş Quattron teknolojisine sahip yeni TV'ler çıkaracak. Kullandığı teknoloji ile alt pikseller kullanarak görünen çözünürlüğü UHD'ye yakın bir hale getiriyor. Q+ modeli, 16 milyon alt piksele sahip. Karşılaştırmak gerekirse, bir Full HD TV ile UHD TV arasında bir kalite olduğunu söyleyebiliriz.

2014 yılında UHD TV'lerden ne bekleyebiliriz?

2014 yılında UHD TV'lerden ne bekleyebiliriz?
Samsung H8500 serisi

Kavisli TV'ler

Geçen sene OLED TV'ler yeniydi, bu sene ise kavisli TV'lerle karşılaşıyoruz. TV'nin bu şekli, görüntünün izleyicinin etrafını sarıyormuş gibi algılanmasını sağlıyor ve görüş alanını daha çok dolduruyor. Ama TV'yi birden fazla kişi farklı açılardan izliyorsa sorun olabiliyor. Samsung H8500 gibi kavisli TV'lerin, düz sürümleri ile aralarında azımsanamayacak fiyat farkları var. Samsung ve LG, istendiği zaman düz bir TV'den kavisli TV'ye dönüşebilen cihazların da çalışmalarını yapıyor.

Akıllı TV'lere yeni işletim sistemleri

Akıllı TV'lere yeni işletim sistemleri
WebOS

Bir akıllı TV'nin işletim sisteminin ne kadar önemli olduğunu, uygulamalar düzgün çalışmadığı ve tökezlediği zaman anlıyorsunuz. İyi haber ise 2014 yılında işletim sistemi çeşitliliğinin artışta olması. LG, WebOS işletim sistemine geçerken, Philips TV'ler ise Android kullanacak. Philips, Android kullanacak olan ilk marka olmasa da, onu dünyaya yayacak ilk önemli marka.

Okuyucu Yorumları