2015 yılı rekorla gidiyor!

Görünüşe göre 2015 yılı, gider ayak tarihe geçen, rekortmen bir yıl olacak...

2015, rekorla gidiyor!

Bu yıl sıklıkla duymaya alıştığımız bir cümle bir kez daha tekrarlanıyor. Geçtiğimiz Temmuz ayı, 136 yıllık kayıtlardaki en sıcak Temmuz ayıydı ve Ağustos ayı da en sıcak Ağustos ayı oldu. National Oceanic and Atmospheric Administration'ın söylediğine göre, Eylül ayı da kayıtlardaki en sıcak Eylül ayı olarak karşımıza çıkmış durumda.

Eylül ayında Dünya'nın ortalama sıcaklığı, 20. Yüzyılın eylül aylarının ortalama sıcaklığından (15.0 °C) 0.90°C daha yüksek durumdaydı. Ayrıca 2015 Eylül ayı, kayıtlardaki bütün aylardan daha yüksek bir sapma seviyesi de gösterdi. Dünya'nın büyük bir kısmı, yayınlanan görselde de görülebildiği üzere normalden daha sıcaktı.

Güçlü El Niño kasırgaları ve sonucunda Pasifik'te ortaya çıkan sıcak su bölgelerinin bu genel sıcaklık artışına etki ettiği söyleniyor. Ancak bu durumu en son güçlü bir El Niño ile karşılaşılan 1997 yılı ile bile karşılaştırdığımızda, Dünya'nın normalden çok daha sıcak olduğu görülebiliyor. Hatta 2015, 2014'ün kayıtlı tarihteki en sıcak yıl unvanını da elinden almak üzere.

2015 yılı rekorla gidiyor!
NOAA

Climate Central'ın açıklamasına göre, NASA tahminleri 2015'in en sıcak yıl olma ihtimalini %93 olarak görürken, NOAA bu ihtimali %97 olarak görmekte. Bu sayılar, yıl içerisinde şimdiye kadar karşılaşılan sıcaklığa ve bu sayıların, kayıtlı yıllık sıcaklık ortalamaları ile karşılaştırılmaları ile ortaya çıkmakta. Temel olarak bakıldığında, son üç ayın sıcaklıklarının, yıllık ortalama sıcaklığı yeterince aşağıya çekmesi pek mümkün gözükmüyor.

Şu anda en sıcak yıl unvanını 2015 yılının alamaması için tek ihtimal, önümüzdeki aylar içerisinde ciddi bir küresel ısı düşüşü olarak gözüküyor. Bu durumun gerçekleşmesi için de dahice bir jeo-mühendislik planı, doğru zamanlanmış birkaç volkan patlaması veya uzaylıların müdahalesi gerekebilir. Başka bir deyiş ile, kayıtlı tarihin en sıcak yılını gerimizde bırakmış olmamız neredeyse kesin. Asıl soru ise, önümüzdeki yılın da bu akımı devam ettirip ettirmeyeceği...

Okuyucu Yorumları