2015'in en büyük satın almaları!

Geride bırakmak üzere olduğumuz 2015'te hangi teknoloji devi, hangi amaçla, hangi deve servet döktü?

Kim, kimi satın aldı?

2016'da Google ve Facebook'un Spotify, Snapchat, Dropbox veya Netflix gibi devlerden birini satın aldığına şahit olacak mıyız? Fiyatlar astronomik olacağından bu pek mümkün görünmüyor. Ancak bunlara yakın satın almalarla karşılaşabiliriz.

Peki geride bırakmakta olduğumuz 2015'te neler oldu, hangi dev, hangi devi satın aldı?

Qualcomm, geçtiğimiz Ekim ayında 2,5 milyar doları İngiltere merkezli Bluetooth firması CSR'ye dökmüştü. Bu sayede Qualcomm, kısa menzilli Bluetooth yongalarına erişim sağlamış, Bluetooth hoparlörlerde ve giyilebilir teknolojilerde standart haline gelmeye başlayan kayıpsız aptX teknolojisine de sahip olmuştu.

2015'in en büyük satın almaları!

Qualcomm'un Mayıs 2015'te Wilocity'yi satın alarak kablosuz HDMI teknolojisini de cebine attığını hatırlatalım.

İnternetin unutulan öncülerinden AOL için 4,4 milyar dolar ödemek size çılgınca gelebilir, ancak ABD'nin iletişim devi Verizon tam da bunu yaptı. AOL, altın çağındaki dönemden bu yana yavaşça video içeriği dağıtan bir reklam şirketine dönüştü. Firma aynı zamanda Google ve Facebook gibi devlere rakip olmaya yardımcı olacak iyi bir reklam yazılımına da sahip. Verizon, AOL'ün reklam yeteneklerini LTE üzerinden video akış hizmeti sunmakta kullanmayı planlıyor olabilir.

Dell, Google ve Apple'ın satın almaları

Dell, Google ve Apple'ın satın almaları

Dell'in Ekim'de 2015'e EMC'yi 67 milyar dolar gibi muazzam bir para karşılığında satın almasının arkasında ise bulut tabanlı hizmetlerini genişletmek yatıyordu. EMC, bulut ve sanallaştırma yazılımları sunan VMware'in büyük bölümüne sahip bulunuyor.

Google'ın çok büyük bir firma olduğunun hepimiz farkındaydık, ancak devin Alpahbet'in bir dalı haline gelebileceğini hiçbirimiz kestiremedik. Ekim'de yaşanan bu gelişmeyle Calico, Google Fiber, Google X, Google Ventures, Google Capital ve Nest, Alphabet şemsiyesi altında kendi kimliklerini kazandılar.

2014'te Beats'i 3 milyar dolara satın alan Apple, onunla Apple Music'i ortaya çıkarmıştı. Bu satın almayı bir kenara ayırırsak Apple, küçük satın almaları tercih eden ve bunlar hakkında konuşmayı pek sevmeyen bir firma. 2015'te inanması güç olsa da 15 firmayı kendi bünyesine katan Apple, yalnızca 9'undan bizlere bahsetti. Bunlar arasında makine öğrenme teknolojisini kullanan doğal diyalog yazılımı VocalIQ vardı. VocalIQ, General Motors'la çalıştığından Apple'ın hedefinde Apple Car olabilir.

Benzer şeyleri 2015'te Apple tarafından satın alınan Coherent Navigation için söylemek mümkün. Firmanın iGPS teknolojisi, GPS uydularıyla Iridium'un düşük irtifalı uydularının verilerini bir araya getirerek konumu santimetre doğruluğunda belirleyebiliyor. Son olarak Apple'ın pil firması A123'ü satın almadığını, firmanın çalışanlarına iş verdiğini de belirtelim.

Okuyucu Yorumları