2016 başvuruları devam ediyor...

Sony Dünya Fotoğraf Ödülleri'nin 2016 başvuruları devam ediyor.

Sony Dünya Fotoğraf Ödülleri!

Dünya Fotoğraf Organizasyonu tarafından düzenlenen büyük fotoğrafçılık yarışması 2016 Sony Dünya Fotoğraf Ödülleri için başvuru süreci devam ediyor. Dokuzuncusu düzenlenen yarışma, fotoğrafçılık dünyasında bir otorite kabul ediliyor. Bu yarışmaya her yıl onlarca yeni yetenek ve tanınmış sanatçı başvurarak son 12 ay içerisinde çekilmiş dünyanın en iyi modern fotoğraflarını sunuyor.

Başvurular www.worldphoto.org adresi üzerinden ücretsiz yapılıyor. Çeşitli düzeylerdeki fotoğrafçılar, eserlerini yarışmanın Profesyonel, Açık, Genç, Ulusal Ödüller ve Öğrenci Fokus olan beş kategorisinden istediklerine gönderebiliyor.

Türkiye Ulusal Ödülü için www.worldphoto.org adresi üzerinden 'Açık' kategorisinin on adetten oluşan alt kategorilerden birine katılmak yeterli. Jüri üyeleri, bu kategorilerdeki bir Türk vatandaşı tarafından çekilen en iyi tek fotoğrafı tespit ederek ödüllendirecek. Bu özel ödül, fotoğrafçıların çalışmalarının küresel ölçekte görülmesi ve dünyanın önde gelen fotoğrafçıları ile birlikte tanınması için olağanüstü bir fırsat sunuyor.

2016 yılında yarışmada bir yenilik olarak, 14 farklı Profesyonel kategori Sanat ve Belgesel olmak üzere iki farklı başlık altında birleştiriliyor. Yapılan bu değişiklikle, fotoğrafçıların ödül kazandıkları alanların daha net bir yapıya kavuşturulması hedefleniyor. Her iki başlık altında yeni kategoriler yer alıyor. Sanat başlığı altında yeni olarak Kurgu ve Doğal; Belgesel başlığı altında ise Günlük Hayat ve Çevre kategorileri bulunuyor.

Yeni işbirlikleri sayesinde ödül kazanan fotoğrafçılara yeni fırsatlar sunuluyor

2016 yılına ait bir diğer yeni gelişme de dünyanın en uzun süredir yayımlanan fotoğrafçılık dergisi British Journal of Photography'nin (BJP) Dünya Fotoğraf Organizasyonu ve yarışmanın Öğrenci kategorisiyle yaptığı işbirliği. Bu işbirliği kapsamında Öğrenci kategorisinde ödüle layık görülen sanatçı, çalışmalarının bir seçkisini BJP web sitesinde foto galeri olarak yayınlayacak ve ayrıca bir süre derginin Instagram hesabının yönetimini de eline alacak.

Sony Dünya Fotoğraf Ödülleri, katılımcılara bir dizi imkânı da beraberinde getiriyor. Öncelikle, gönderilen eserlerin tamamı, fotoğrafçılık alanının önde gelen uzmanlardan oluşan jüri tarafından gözden geçilerek. Bunun yanı sıra, ödül için finale kalan ve ödül kazanan fotoğrafçılara, dünya sahnesine çıkma ve tanınma imkanıyla birlikte Dünya Fotoğraf Örgütü üzerinden çalışmalarını tanıtma ve satma olanağı da sunulacak.

30.000 dolar para ödülü

Verilecek ödüller arasında Sony'nin en yeni dijital görüntüleme cihazları, Londra'daki Somerset House'ta düzenlenecek olan Sony Dünya Fotoğraf Ödülleri sergisine katılım, 2016 ödül kitabında eserlerinin yayınlanması ve kazanlara 30.000 dolar para ödülü yer alıyor.

Türkiye Ulusal Ödülü'nü kazanan isim Sony A6000 model fotoğraf makinesi kazanırken dereceye giren diğer iki eser, birinci ile birlikte Londra'da düzenlenecek olan Sony Dünya Fotoğraf Ödülleri Sergisi'ne katılacak.

2015 Sony Dünya Fotoğraf Ödülleri için 171 ülkeden 173.444 başvuru yapıldı. 2015 L'Iris d'Or / Yılın En İyi Profesyonel Fotoğrafçısı ödülü Getty Images fotoğrafçısı John Moore'a verildi. Bu yarışma kapsamında kazanan ve finale kalan çalışmaların sergilendiği yıllık sergi yine Londra'daki Somerset House'ta düzenlendi ve 33.394 ziyaretçi sayısıyla rekor kırdı.

Sony Dünya Fotoğraf Ödülleri'nde finale kalanlar 23 Şubat'ta, kazananlar ise 21 Nisan'da açıklanacak. Londra'daki Somerset House'daki sergi ise 22 Nisan ile 8 Mayıs 2016 tarihleri arasında düzenlenecek.

2015 yarışmasında finale kalan ve ödül kazanan fotoğraflar, press.worldphoto.org adresinden indirilebilir.

2016 yarışma kategorileri

Profesyonel - fotoğrafçılığı meslek olarak yapanlar için, iki başlık altında 14 kategori bulunuyor

Sanat - Mimari, Kavramsal, Manzara, Portre, Kurgu, Hayatın Durduğu An, Doğal

Belgesel - Kampanya, Gündemdeki Konular, Modern Konular, Günlük Yaşam, Çevre, İnsan, Spor

Herkese Açık - Herkese açık, bir kare 10 kategoride değerlendirilecek

Mimari, Kültür-Sanat, Vurgulu, Loş Işık, Doğa ve Vahşi Yaşam, Panoramik, İnsan, Gülümseme, Bir An, Seyahat

Genç - 12 ile 19 yaş arasındaki fotoğrafçılar için, bir kare üç kategoride değerlendirilecek

Kültür, Çevre, Portre

Ulusal Yarışma - 50'den fazla ülkede yerli bir fotoğrafçının çektiği en iyi kare

Öğrenci Fokus - Herhangi bir düzeyde fotoğrafçılık eğitimi alan yeni yetenekler

Katılan ülkelerin tam listesine www.worldphoto.org adresinden ulaşabilirsiniz.

Önemli tarihler:

4 Aralık 2015 - Öğrenci Fokus yarışmasına son başvuru tarihi

5 Ocak 2016 - Açık, Genç ve Ulusal Yarışma için son başvuru tarihi

12 Ocak 2016 - Profesyonel yarışması için son başvuru tarihi

23 Şubat 2016 - Profesyonel, Açık, Ulusal Yarışma ve Genç yarışmalarında finale kalanların açıklanması

1 Mart 2016 - Öğrenci Fokus yarışmasında finale kalanların açıklanması

15 Mart 2016 - Ulusal Yarışma kategorisinde kazananın açıklanması

29 Mart 2016 - Açık ve Genç kategorilerinde kazananların açıklanması

21 Şubat 2016 - Londra'da düzenlenen ödül töreninde, L'Iris d'Or / Yılın En İyi Profesyonel Fotoğrafçısı ödülü, Profesyonel kategoride kazanan, Açık, Genç ve Öğrenci Fokus kategorilerinde kazananların açıklanması

22 Nisan-8 Mayıs 2016 - Londra'daki Somerset House'ta 2015 Sony Dünya Fotoğrafçılık Ödülleri sergisi

Tüm yarışmalara başvurular ücretsizdir. Gönderilen tüm fotoğraflar 2014 yılında çekilmiş olmalıdır. Fotoğrafçılar, Profesyonel veya Herkese Açık yarışmalardan sadece birine katılabilirler; her iki kategoriye birden katılamazlar. Katılım koşullarının tamamı için www.worldphoto.org

2014 Sony Dünya Fotoğraf Yarışması'na ait fotoğrafların tamamı Dünya Fotoğraf Örgütü'nün basın merkezinde mevcuttur. Kayıt olmak için press.worldphoto.org/register

Okuyucu Yorumları