2016'da Android'li telefon nasıl seçilir?

Bu sene Android'li bir amiral gemisi telefon satın almayı düşünüyorsanız, nelere dikkat etmelisiniz?

Android'li cep nasıl seçilir?

Samsung, LG gibi büyük firmalar, bizleri yeni telefon sahibi olmaya neredeyse mecbur bırakacak amiral gemilerini geçtiğimiz haftalarda tanıttılar. Mobil Dünya Kongresi (MWC) 2016'da ortaya çıkan telefonlar, Android'li telefonların bu sene nasıl gelişeceğinin de ipucunu veriyor. Peki bir sonraki telefonunuzu 2016'da satın almayı düşünüyorsanız, nelere bakmalı, hangi özelliklere dikkat etmelisiniz? İşte 2016'da Android'li telefon seçme rehberiniz.

Hangi telefon, ne zaman geliyor?

Telefonunuzu satın alacağınız tarih, hangi firmanın amiral gemisiyle ilgilendiğinize göre değişiklik gösteriyor. İşte odaklanmanız gereken tarihler:

Samsung (Mart / Ekim): Galaxy S7 ve S7 Edge, yani Samsung'un en son amiral gemisi telefonları, Mart ayındaki MWC'de tanıtıldılar. Ancak daha çok Galaxy Note serisiyle ilgiliyseniz, en son model için biraz daha beklemeniz gerekiyor. Piyasadaki en son Galaxy Note olan Galaxy Note 5, geçen senenin Ağustos ayında piyasaya sürülmüştü. Note serisinin genellikle Ağustos – Eylül aylarında güncellendiğini gördük. Note 5'in bugün satın alınmaya değecek bir telefon, ancak planınız yaz aylarında satın almak ise biraz beklemeyi tercih edebilirsiniz.

LG (Nisan): Nisan başında satışa sunulacak olan yeni LG G5, kelimenin tam anlamıyla müthiş bir telefon. Metal gövdesi ve Samsung, Apple gibi rakiplerinin sunamadığı çıkartılabilen piliyle dikkatleri üzerine çeken G5'in Türkiye'de satışa sunulması için muhtemelen bir iki haftadan fazla beklemeniz gerekmeyecek.

HTC (Nisan – Mayıs): HTC bu sene Mobil Dünya Kongresi'ni atlamayı tercih ettiğinden yeni bir telefon tanıtımıyla karşılaşmadık. Ancak Tayvan merkezli firma telefonlarını genellikle ilkbahar ortasında tanıtıyor. Bazı sızıntılarda yeni amiral gemisinin nasıl bir telefon olacağını görmüş olsak da, sadece dedikodulardan yola çıkmamakta fayda var. HTC'nin yeni amiral gemisi Nisan veya Mayıs aylarında tanıtılabilir.

Motorola / Lenovo (Yaz ortası): Motorola, Lenovo tarafından 2014'te satın alınmıştı. Bu yüzden Motorola'nın aslında üretici olarak herhangi bir varlığı bulunmuyor. Lenovo, bazı telefonlarını Moto markasıyla satacak olsa da MWC'de tanıtılan telefonlar, alt seviye piyasaya yönelikti. Şu anki amiral gemileri olan Moto X Style ve Moto X Play ise Temmuz ve Ağustos aylarında tanıtılmıştı. Bu telefonların yeni sürümlerinin benzer tarihlerde ortaya çıkmasını bekleyebiliriz.

Google Nexus (Sonbaharın başları): Google'ın en son Nexus telefonları olan Nexus 6P ve Nexus 5X, sırasıyla Eylül sonunda ve Ekim sonunda tanıtılmıştı. Google'ın yeni Nexus'ları tanıttığı tarihin genellikle Eylül civarı olduğunu biliyoruz. Yeni cihazların piyasaya sürülmesi ise bir iki ayı bulabiliyor. Nexus 6P ve Nexus 5X piyasadaki en genç amiral gemilerinden olduğundan, hemen şimdi yeni bir telefon satın almak istiyorsanız ve Android güncellemelerini ilk alan olmak istiyorsanız, Nexus'ları tercih edebilirsiniz.

Aklınızda belirli bir telefon yoksa, içinde bulunduğumuz şu dönemin satın alma için gayet uygun olduğu söylenebilir. 2-3 ay içinde yeni telefonlar tanıtılabilir, ancak LG G5, Samsung Galaxy S7 gibi önemli tanıtımlar çoktan yapıldı.

Bu sene bakmanız gereken özellikler

Bu sene bakmanız gereken özellikler

Parmak izi tarayıcısı: Parmak izi sensörü desteği, Android Marshmallow'a eklenen destek sayesinde artık Android'de doğal olarak destekleniyor. Parmak izi sensörü sayesine parola yöneticinizi hızla açabilir, banka uygulamalarına oturum açabilirsiniz. Yeni LG G5 ve Galaxy S7/S7 Edge'in yanı sıra, en son Nexus'lar da parmak izi sensörleri içeriyor.

Bu sene çıkacak olan telefonların da parmak izi sensörüyle gelmesini bekleyebilirsiniz. Dedikodulara göre HTC'nin amiral gemisi M10, bu yeteneğe sahip olacak. Lenovo'nun kurulu başkanı ise tüm Moto markalı telefonların parmak izi tarayıcısıyla geleceğini açıklamıştı.

Telefon kilitliyken gösterilen bilgiler: Galaxy S7 ve S7 Edge, telefonunuzun ekranı kapalı olsa bile size saati, takviminizi ve uyarılarınızı gösterebiliyor. AMOLED ekran sadece ihtiyaç duyduğu pikselleri yakabildiği için bu işlevi kullandığınızda pil tasarrufuna yardımcı oluyor. Benzer bir işlev LG G5'te de bulunuyor.

Buna benzer işlevleri daha önce Moto X'te ve HTC'nin Dot View kılıflarında görmüştük. Sunum şekli farklı olsa da, bu seneki telefonların çoğunun bu tür bir işlevi öne çıkarmasını bekleyebiliriz.

Çıkartılabilir piller ve VR

Çıkartılabilir piller ve VR

Çıkartılabilir piller geri dönüyor: Android'in ilk günlerinde çıkartılabilen pil ve microSD kart yuvasının her telefonda olması gereken bir özellik olduğunu düşünüyorduk. Ancak Google, Nexus telefonlarını bu özelliklerden yoksun bir biçimde satmaya başladı ve bazı üreticiler, Nexus'la başlayan bu çizgiyi sürdürdü.

Bugün bazı firmalar, genişletilebilen depolama ve çıkartılabilir pile önem verdiğimizi fark etmeye başladı. Galaxy S7 ve S7 Edge, SD kartlara dönüş yaparken LG G5, çıkartılabilir pille geliyor. LG G5 tamamen metalden oluşan bir telefon; buna rağmen pili alt kısmından sürükleyip çıkarmanıza izin veriyor (ancak bu bir ilk değil). G5, sadece pili çıkarmanıza izin vermekle kalmıyor, üzerine donanımsal kamera denetimleri gibi ek aksesuarlar monte etmenize izin veriyor. G5'in üzerinde bir microSD kart slotu da bulunuyor.

Tabi ki her üreticinin bu özellikleri geri getireceğini iddia etmiyoruz. Galaxy S7'nin pilini halen sökemediğiniz gibi son Nexus'lar, iki işlevi de sunmuyor. Yine de bu işlevlerin geri dönmesini bekliyorsanız, 2016 sizin yılınız olabilir.

Sanal gerçeklik (VR) oyuncaklarının yılı: Sanal gerçeklik ilgi alanınıza giriyorsa, muhtemelen Samsung'la ilgilenmek isteyeceksiniz. Firmanın Gear VR başlığı, Samsung telefonunuzu VR uygulamaları için ekran olarak kullanıyor. Oculus Rift kadar üst düzey deneyim sunmayabilir, ancak sanal gerçekliğe zahmetsizce ulaşmanın en iyi yollarından biri Gear VR'dan geçiyor.

Bu arada HTC, Valve ile birlikte geliştirdiği Vive'ın duyurusunu yaptı. Vive'ın bazı yönlerden Oculus Rift'i geçtiği bile söylenebilir. Cihazın konumsal izleme sistemi, yaklaşık 1,5 metre karelik bir alanda görüş hissini bozmadan yürümenize izin veriyor. Vive kameralarla donatıldığı için uygulamalar ve oyunlar, sanal gerçeklik ve gerçek dünyayı bir arada gösterebiliyor. Vive'ın tek başına çalıştığını ve telefonlarla ilgisi olmadığını belirtmekte fayda var; ancak HTC'nin kendi telefonlarına özel işlevler sunmasını bekleyebiliriz. Dolayısıyla VR ve HTC'yi seviyorsanız, bunları aklınızda bulundurabilirsiniz.

Okuyucu Yorumları