2016'da kaçırmamanız gereken uzay olayları!

Belki 2015 kadar hareketli geçmeyecek ama 2016'da da, uzayda önemli gelişmeler yaşanacak!

Uzayda bunlar olacak!

Uzay tutkunları için 2015'ten daha hareketli bir yıla rastlamamız zor olacak gibi görünüyor. Plüton'a ulaşan New Horizons'tan Mars'ta suyun keşfedilmesine, Dünya 2.0'ın ortaya çıkışından tekrar kullanılabilen roketin başarıyla indirilmesine, uzay keşfi açısından çok aktif bir 12 ayı geride bıraktık.

Peki 2016'da bunların üzerine neler eklenebilir? Meteor yağmurlarından NASA'nın Jüpiter yolculuğuna, uzayda 2016'da da bizi birçok gelişme bekliyor.

9 Mart - Güneş tutulması

9 Mart'taki tam güneş tutulması, Sumatra, Borneo, Sulawesi ve Moluccas'tan izlenebilecek. Ay ve Güneş aynı hizaya geldiğinde Ay'ın etrafından süzülen kırmızı ışıklar izleyenleri etkileyecek.

2016'da kaçırmamanız gereken uzay olayları!

9 Mayıs - Merkür'ün geçişi

Gezegenlerin Güneş'in önünden geçtiğine nadiren rastlarız. Dünya'dan yalnızca Venüs ve Merkür'ün Güneş önünden geçişine şahit olabiliyoruz. Her 100 senede 13 kez Güneş'in önünden geçen Merkür, 9 Mayıs'ta bu geçişlerinden bir tanesini yapacak. Ancak onu görebilmek için özel ekipmana ihtiyacınız olacak.

2016'da kaçırmamanız gereken uzay olayları!

Mayıs - Tim Peake, ISS'den geri dönecek

171 gündür Principia görevini sürdüren Tim Peake, Mayıs'ta Dünya'nın atmosferine girerek yeryüzüne geri dönecek. Peake tam olarak Kazakistan'a inecek ve birkaç gün güvenli olarak yürüyemeyeceği için tekerlekli sandalye kullanacak.

4 Haziran - Juno'nun Jüpiter gezintisi

4 Haziran - Juno'nun Jüpiter gezintisi

Nasa'nın Juno modülü 5 senelik yolculuğunun ardından Jüpiter'e ulaşacak. Gezegenin atmosferi, manyetosferi ve iç kısmı, bilimsel incelemelere tabi tutulacak.

2016'da kaçırmamanız gereken uzay olayları!

12 - 13 Ağustos - Jüpiter etkisi

Dünya her Ağustos ayında Swift-Tuttle kuyrukluyıldızından geriye kalan taş ve toz yığının yakınından geçer. Sonuç olarak Perseid adı verilen yılın en büyük meteor yağmuru ortaya çıkar. 2016'daki göreceklerimiz, tozların Jüpiter'in yerçekimi yüzünden Dünya'ya yaklaşmış olması nedeniyle daha belirgin olacak.

2016'da kaçırmamanız gereken uzay olayları!

27 Ağustos

Jüpiter ve Venüs, 27 Ağustos'ta Dünya'dan bakıldığında birbirlerine hiç olmadığı kadar yakın görünecekler. Çoğumuz ilerleyen yıllarda bundan fazlasını göremeyecek. Ancak 2065'e kadar bekleyebileceğinizi düşünüyorsanız, Venüs'ün Jüpiter'in önüne geçtiğine de şahit olabilirsiniz.

2016'da kaçırmamanız gereken uzay olayları!

1 Eylül - Ateş çemberi

Endonezya'daki tam Güneş tutulmasında hava tamamen kararmayacak, ancak 3 dakika boyunca harika bir görüntü ortaya çıkacak. Tutulma, Ay'ın yörüngesel konum olarak en uzakta bulunduğu dönemde gerçekleşecek, bu yüzden Güneş, gökyüzüne baktığınızda biraz daha büyük görünecek (Süper Ay'ın aksi). Sonuç olarak ortaya "ateş çemberi" olarak adlandırılan görüntü çıkacak.

2016'da kaçırmamanız gereken uzay olayları!

3 Eylül - NASA'nın OSIRIS-REx görevi başlayacak

Cape Canaveral, Florida'dan gönderilecek olan Atlas V modülü, Dünya'nın etrafını turlayan, 2169'da Dünya'ya çarpma ihtimali bulunan RQ36 asteroidini (diğer adıyla "Bennu") inceleyecek. Bennu'dan toplanan örnekler 2021'de Dünya'ya ulaşacak ve bizlere Güneş sisteminin başlangıcı hakkında yeni ipuçları verecek.

2016'da kaçırmamanız gereken uzay olayları!

16 Ekim ve 14 Aralık - İki Süper Ay

Ay'ın Dünya'ya biraz daha yakın olduğu zamanı tarif eden Süper Ay terimi, gereksiz derecede sık kullanılıyor. Ay tepedeyken farkı hissetmeyecek olsanız da, ufuktayken onu normaldekinden daha büyük görebilirsiniz. 16 Ekim ve 14 Aralık 2016 tarihlerinde Güneş'in batmasıyla dolunay ortaya çıkacak ve 15 dakika boyunca tüm ihtişamıyla turuncu renkte görünecek.

Okuyucu Yorumları