3 boyutlu baskı hakkında bilmeniz gerekenler!

3 boyutlu nesneleri yazıcıdan çıktı alır gibi "yazdırmaya" çok mu yakınız? İşte bilmeniz gerekenler!

3 boyutlu baskı nedir?

3 boyutlu baskı, ürün prototipleri gibi bazı ticari alanlarda kullanılmaya başlandı bile. Bu sayede ürünler üretilmeye başlanmadan önce yazdırılarak ön-izlenebiliyor. Ancak diğer tüm yeni teknolojilerde olduğu gibi 3 boyutlu baskı da herkesin 3 boyutlu baskı yapabileceği bir aşamaya geliyor.

3 boyutlu baskı kulağa oldukça etkileyici, bir o kadar da kullanışlı bir teknoloji gibi geliyor. Peki 3 boyutlu modelleri bir fotoğraf yazdırır gibi yazdırabilir miyiz?

Sculpteo, bu sorunun cevabına sahip olduğunu düşünüyor. Şirkete göre sadece 3 boyutlu ev yapımı modelleri yazdırabilmekten öte, yakında çeşitli 3 boyutlu heykeller de meydana getirebileceğiz.

Sculpteo'nun hedefi, dosya hataları

Sculpteo'nun hedefi, dosya hataları
Sculpteo CEO'su: "İnsanlar, hayalini kurdukları nesneleri oluşturabiliyorlar"

2009'da Paris'in hemen dışında birkaç 3 boyutlu yazıcıya sahip web sitesi olarak hayata gözlerini açan Sculpteo'nun hedefi, CEO'su Clement Moreau'nun sözleriyle"3 boyutlu baskı teknolojiyi 'geri kalanlarımız' için kullanılabilir kılmak".

Sculpteo'nun başarısının bir kısmı, kişiselleştirmiş 3 boyutlu nesneleri yazdırabilmekten geliyor (anahtarlıklar gibi). Moreau, tüketicilerin bu teknolojiden çok etkilendiklerini söylüyor: "Bu sayede hayalini kurdukları nesneleri oluşturabiliyorlar."

Dosya hataları

Ancak teknolojinin yolunda bazı sorunlar bulunuyor. 3 boyutlu nesneler doğal olarak 2 boyutlu nesnelerden daha karmaşıklar. Bilgisayarda görüntülenen bir nesne, genellikle gerçek hayata kopyalanamıyor.

Moreau, "web sitesinin ilk sürümlerinin, teklif edilen dosyaların 3/4'ünü reddettiğini" söylüyor. Bugün ise 3 boyutlu dosyaların yaklaşık yüzde 90'ı, otomatik olarak düzeltiliyor.

Fiyatlar, baskı işi, baskının işleyişi

Fiyatlar, baskı işi, baskının işleyişi
Küçük bir obje çok pahalıya patlayabiliyor

Bir başka sorun ise fiyatlar. Yüzünüzün 3 inç'lik bir 3 boyutlu baskısını almak isterseniz, bu size 60 Euro'ya patlıyor. Daha az karmaşık nesneler ise çok daha ucuza geliyor. Örneğin yüzünüzün silüyetine sahip bir plastik madalyon, 4.26 Euro'ya maloluyor. Moreau, teknolojinin daha popüler hale geldikçe fiyatların düştüğünü söylüyor.

3 boyutlu baskı, şu an hemen hemen tamamen otomatikleştirilmiş bulunuyor. Moreau, makinelerinin baskı işini geceleri yaptıklarını ve çok az insan müdahalesi gerektiğini söylüyor. "Çalışanlarımız, genellikle tüm gün işleri bitirmekle, post-processing ile ve lojistikle uğraşıyorlar."

Moreau, 3 boyutlu baskı ile şunları da sözlerine ekliyor: "3 boyutlu yazdırmanın, çok yakında ürünleri oluşturmak için yeni bir alternatif sunacağına inanıyoruz."

Sculpteo'da 3 boyutlu baskının nasıl çalıştığını, adım adım galerimizde inceleyebilirsiniz!

Okuyucu Yorumları