3.5 İnçlik Harici Sabit Diskleri Test Ettik

Sabit disk kapasitenizi kolayca artırabileceğiniz 3.5 inçlik taşınabilir sabit diskleri test ettik.

Test: Harici diskler

Bilgisayarınızın içini açmadan sabit disk kapasitenizi mi artırmak istiyorsunuz? Büyük boyutlu verilerinizi sürekli bir yerden bir yere taşımanız mı gerekiyor? O halde 3.5" harici sabit diskler sizin için en ideal çözüm: Çantadan çıkarın, bilgisayara takın, her şey hazır. Kapasitesi 1.000 GB'a kadar ulaşan 7 dev harici sabit diski sizler için inceledik.
Taşınabilir Devler

Tatil günlerinde bilgisayar başında geçirdiğiniz zaman artar, böyle zamanlarda kısıtlı bir sabit disk kapasitesi sizi zorlayacaktır. Yeni oyunlar, filmler, diziler, dökümanlar, resimler derken sabit diskiniz göz açıp kapayıncaya kadar dolabilir. Bir masaüstü veya dizüstü bilgisayarın içini açıp yeni bir sabit disk eklemek ise herkesin yapabileceği bir şey değildir.


Bu konuda çözümü 3.5" harici sabit diskler sunuyor. Kapasite olarak dahili emsallerinden geri kalmayan bu diskler, hız açısından da aşağı yukarı aynı performansı sunabiliyorlar. Taşınabilir olmaları ve montaj dertleri olmaması da cabası. Kimi modellerde, uyum problemi yaşanmaması için birden fazla bağlantı seçeneği (USB, Firewire veya eSATA) sunuluyor. Son zamanlarda tasarımın da öne çıktığı söylenebilir. Çalışma masanızın üstünde yer alacak bu cihazın şıklığı gerçekten önemli bir kriter.

Test Birincisi: Seagate FreeAgent Pro

FreeAgent Pro göz kamaştırıcı tasarımının yanında, güçlü donanımı ve akıllıca hazırlanmış enerji tasarrufu modu ile de dikkat çekiyor. Gürültüsüz çalışması ve veri transfer hızı ile Seagate FreeAgent Pro, testi en yakın rakibinin bir adım önünde tamamlayarak birinci olmayı başardı.

3.5 inç harici sabit disklerin bir numarası, içinde Seagate Barracuda 7200.10 serisi (ST3500630AS) bir sabit disk barındırıyor. Seagate kasa olarak, oturma odasına uygun ilginç bir tasarımı seçmiş. İnce yapısı ve kahverengi kasası ile kendini standart sabit disklerden belirgin ölçüde ayırmayı başarıyor. Kehribar renkli ışıklı bant, diskin kullanımda olup olmadığını göstermekle görevli.

İyi tasarımlar için yüksek etiketler hazırlayan diğer üreticilerin aksine, 1.2 kilogram ağırlığındaki bu diski almak için cebinizden fazla para çıkmasına gerek olmayacak. 500 GB'lık modelin fiyatı 300 lira civarında, bu da Gigabyte başına ortalama 60 kuruş harcayacağınız anlamına geliyor.

eSATA İle Yüksek Hız, Üstelik Sessiz

Test Birincisi: Seagate FreeAgent ProVeri transferinde en yüksek hız, eSATA bağlantısı ile gerçekleşiyor. Bu bağlantı seçeneğinde FreeAgent Pro, saniyede 64 MB yazma ve 40.6 MB okuma hızına ulaşıyor. USB 2.0 veya Firewire bağlantı seçeneklerinde elde edeceğiniz hızın neredeyse iki katı olan bu hız oldukça iyi olarak nitelendirilebilir. Ancak rakiplerinin, özellikle okuma hızı olarak, daha iyi sonuçlara imza attıklarını da söylemeden geçemeyeceğiz.

Seagate FreeAgent Pro, bu küçük kusurunu sessiz çalışması ile telafi etmeyi başarıyor. Aktif soğutmadan yoksun, yalnızca metal kasa aracılığıyla soğuyan bu diskten bir şeyler duyabilmek için özel bir çaba sarfetmeniz gerekli. Pasif durumda 1.3 sone şiddetinde (43 desibel) olan gürültü, aktif konumda 1.7 sone (47 desibel) değerine ulaşıyor.

Birinci Sınıf Donanım ve Etkili Enerji Tasarrufu

Kullanabileceğiniz üç farklı bağlantı noktası mevcut, bunların ikisi tek bir noktadan bağlanıyor. USB ve eSATA bağlantıları tek noktadan yapılırken, Firewire400 bağlantıları ayrı bir noktada. Diskle beraber uygun bağlantı kabloları ve dosya düzenleme / yedekleme yazılımı geliyor.
FreeAgent Pro'nun güç kullanım özelliklerini fazlasıyla beğendiğimizi söylemeliyiz. Ancak bir veri talebi geldiğinde çalışmaya başlayan FreeAgent Pro, çalışma esnasında 16.8 Watt güç tüketiyor. Yazma işlemi bittiğinde bu değer 13.3 Watt'a düşüyor. Disk uzun süre kullanılmadığında, uyku moduna geçiyor ve bu durumda harcadığı elektrik enerjisi yalnızca 4.3 Watt.

Bir Bakışta Testin İlk Üç Katılımcısı

Harici sabit diskinizi nasıl alırdınız? Hızlı? Şık tasarımlı? Zengin bağlantı seçeneklerine sahip? Uygun fiyatlı? İlk 3 sıradaki disklerin hiçbiri bu kriterlerin hepsini bir araya getiremiyor, ancak 500 ile 1000 GB arası kapasiteleriyle en büyük kriteri rahatlıkla karşılıyorlar: Her gün artan depolama kapasitesi ihtiyacı.


1. Sıra: Test Birincisi & Fiyat Performans Şampiyonu:

Seagate FreeAgent Pro (500 GB)Bir Bakışta Testin İlk Üç Katılımcısı

3.5 inçlik harici sabit disk kategorisindeki yeni kralın kapasitesi 500 GB. FreeAgent Pro, oldukça esnek bağlantı seçeneklerine sahip: USB 2.0, eSATA veya Firewire seçeneklerinden dilediğinizi seçebilirsiniz.

Veri transferi, en hızlı olarak eSATA üzerinden gerçekleşiyor. Yine de bu hız, eSATA'nın gerçek hızının altında kalıyor.

FreeAgent Pro, şık tasarımının yanında uygun sayılabilecek bir fiyat etiketine de sahip: Gigabyte başına 60 Kuruş.

Fiyat: Yaklaşık 300 YTL


2. Sıra: Formac disk maxi (FBUR30750) (750 GB)

Bir Bakışta Testin İlk Üç KatılımcısıFormac'ın disk maxi modeli, veri transferinde en iyi değere imza attı. Kırılması zor 70 MB / saniye direncini, Formac disk maxi, Firewire800 bağlantısı üzerinden 75.2 MB / saniye ile kırdı. Diski alışılageldiği üzere, USB 2.0 veya Firewire400 üzerinden de sisteminize bağlama imkanınız mevcut. Ancak bu durumda hız bir miktar azalacaktır. 3.5 inçlik bir sabit disk için oldukça hafif sayılabilecek (970 gram) Formac disk maxi, kompakt boyutlarıyla da dikkat çekiyor.

Fiyat: Yaklaşık 400 YTL


3. Sıra: Philips SPD5130CC (1 TB)

Bir Bakışta Testin İlk Üç Katılımcısı3.5 inç harici sabit diskler arasında en hızlı ikinci olmayı başaran Philips SPD5130CC'nin eSATA üzerindeki hızı, dahili SATA bağlantısındaki hızını aratmıyor. Philips'in 1 Terabyte'lık devi, testler sonucunda 69.46 MB / saniye okuma, 68.37 MB / saniye yazma hızına ulaştı. Diski, biraz daha yavaş olması koşuluyla USB üzerinden bağlamanız mümkün. Diskin çalışma esnasında çıkardığı gürültü, bekleme konumunda 1.3 (43 desibel), çalışma konumunda ise 2.5 soneye (55 desibel) ulaşıyor. Bu, diskin çalışma esnasında varlığını hissettireceğini gösteriyor. Philips SPD5130CC, tek bir tuşa basıldığında önceden belirlenmiş dizinleri yedekleme özelliğine sahip. Bu tür işlemler için Philips'in diskle birlikte sunduğu yazılım Nero BackItUp.

Fiyat: Yaklaşık 750 YTL


Bir Bakışta Testin İlk Üç Katılımcısı

Bir Bakışta 4 - 7. Sıra Katılımcıları

Bu grupta özellikle iki katılımcı dikkat çekti: Seagate FreeAgent Pro (750 GB) harika tasarımı ve düşük seviyede çalışma gürültüsü ile parlarken, Freecom Hard Drive Pro yüksek performansı ve çok zengin bağlantı seçenekleriyle göz doldurdu.


4. Sıra: Freecom Hard Drive Pro (500 GB)

Bir Bakışta 4 - 7. Sıra KatılımcılarıeSATA sayesinde yüksek veri transfer hızı, 500 GB kapasite ve maksimum 2.4 sone (54 desibel) ses şiddeti: Hard Drive Pro 3.5, özellikleri açısından oldukça dengeli görünüyor. Buna ek olarak disk, çalışma masalarını süsleyecek bir tasarıma sahip. Yedekleme için harcayacak zamanı olmayan kullanıcılar için, tek tuş ile senkronizasyon özelliği bu diskte de mevcut. Senkronizasyon tuşuna bastığınızda, önceden tanımlanmış klasörleriniz, disk üzerinde ayrı bir yere kopyalanacaktır. Freecom Hard Drive Pro'nun fiyatı da rakipleriyle aynı seviyede bulunuyor.

Fiyat: Yaklaşık 280 YTL


5. Sıra: Seagate FreeAgent Pro (750 GB)

Bir Bakışta 4 - 7. Sıra KatılımcılarıTest birincisiyle aynı şıklıktaki 750 GB'lık kardeşi de, bağlantı noktalarının zenginliği sayesinde donanımdan tam puan alıyor. Bir eSATA, bir USB ve 2 Firewire400 bağlantı noktası kullanımınıza sunulmuş. Tüm bunların üzerine FreeAgent Pro, en sessiz çalışan disk olma ünvanını da kazanıyor. Çalışırken bile ses şiddeti 1.8 sone (48 desibel) üzerine çıkmıyor, bekleme konumundaysa diski duymak neredeyse imkansız: 1.3 sone (43 desibel). Seagate FreeAgent Pro, sessizlik konusundaki başarısını performansta koruyamıyor: 53 MB / saniye okuma ve 49.2 MB / saniye yazma hızı eSATA bir disk için pek iyi değil.

Fiyat: Yaklaşık 370 YTL


6. Sıra: Formac disk maxi (FBUO30500) (500 GB)

Bir Bakışta 4 - 7. Sıra KatılımcılarıFormac disk maxi'nin 500 GB'lık modeli, testte ikinci sırayı alan 750 GB'lık kardeşiyle aynı performansı gösteremese de, yine de yavaş sayılmaz: Firewire800 üzerinden 67 MB / saniye okuma, 45.7 MB / saniye yazma hızına ulaşabiliyor. Bekleme konumunda 1.9 sone (49 desibel) seviyesinde olan ses şiddeti, 'sessiz' katılımcıların çalışırken çıkardığı gürültüden bile fazla. Formac disk maxi, hafifliği (895 gram) ve kompakt ölçüleriyle taşınabilirlik konusunda yüzleri güldürmeyi başarıyor.

Fiyat: Yaklaşık 400 YTL


7. Sıra: Freecom Hard Drive Pro (500 GB)

Bir Bakışta 4 - 7. Sıra KatılımcılarıBu modelin, testte 4. sırayı alan Freecom Hard Drive Pro'dan tek farkı, bağlantı seçenekleri. Verileri taşımak için eSATA yerine USB, Firewire400 veya Firewire800 bağlantı noktaları kullanılabiliyor. Bu zengin seçenekler ile donanımdan tam puan alması doğal karşılanmalı. Özellikle Apple bilgisayarlarda yaygın olan Firewire800 bağlantı noktası üzerinden 61.8 MB / saniye okuma hızına ulaşan Freecom Hard Drive Pro, yazma hızında ancak 55.9 MB / saniye hızına ulaşabiliyor. 1.5 kilogramı bulan ağırlığı ve 14.7 Watt'lık görece yüksek enerji tüketimi, Freecom Hard Drive Pro'nun puan kaybettiği noktalar.

Fiyat: Yaklaşık 300 YTL


Bir Bakışta 4 - 7. Sıra Katılımcıları

Sonuç: Disk kapasitenizi kolayca artırın

Masaüstü veya taşınabilir PC'ler konusunda çok fazla bilgisi olmayanlar için disk kapasitesini artırmak, 3.5 inç harici sabit diskler ile adeta çocuk oyuncağı. Dahili disklere göre daha yüksek olan etiketleri ise, taşınabilirliğin getirdiği bedel olarak kabul edilmeli.

Artık donanım konusunda bilgili olmayan PC ve dizüstü bilgisayar kullanıcıları da sabit diskteki boş alan darlığının üstesinden kolayca gelebilir. Dahili sabit diskin montajı için bir servis elemanının gelmesini beklemek yerine, harici bir sabit diski, herhangi bir klavye veya fare alır gibi kolayca sisteminize eklemeniz mümkün. Paketten çıkarın, bilgisayarınıza bağlayın: Bu kadar basit.

Harici sabit disklerin yavaş olduğuna dair çıkan dedikoduların ise artık bir geçerliliği kalmadı. eSATA ve Firewire800 gibi bağlantı noktaları sayesinde harici sabit diskler hız konusunda dahili olanlarla yarışmaya hazır. Buna ek olarak harici sabit diskler, şık tasarımlarıyla göz alıcı aksesuarlar olma yolunda önemli gelişme kaydettiler. Testimizdeki katılımcıların büyük çoğunluğu, oturma odanıza değişik bir atmosfer katacak kadar güzel.

Bir sabit disk alırken harici mi, yoksa dahili bir model mi seçmeniz gerektiğine emin olamıyorsanız, taşınabilirlik kriterini göz önüne almanızı öneririz. Harici sabit diskler kolayca bir bilgisayardan ayrılıp, yine kolayca taşınarak başka bir bilgisayara rahatlıkla eklenebilir.


Sonuç: Disk kapasitenizi kolayca artırınTest Birincisi & Fiyat / Performans Şampiyonu: Seagate FreeAgent Pro

Donanımının yanında şıklığı ile de dikkat çeken 500 GB kapasiteli FreeAgent Pro, eSATA, USB ve Firewire400 bağlantılarıyla göz dolduruyor. Tüm bunların üstüne sessiz çalışması ve uygun fiyatı da eklendiğinde, Seagate FreeAgent Pro, testimizde hem birinciliği, hem de fiyat / performans şampiyonluğunu almayı başardı.

Okuyucu Yorumları