360 derece oyun keyfi

Xbox 360 sürprizlerle dolu bir cihaz! Dışarıdan ayrı, içini kurcaladığınızda apayrı güzellikte.

360 derece oyun keyfi

Kısaca Xbox 360'ı anlatalım ki bu eğlence yumağı cihazı tanımayanlar da bir an önce tanışsınlar. öncelikli olarak oyun oynamaya yarayan Xbox 360, bir yılı askın süredir piyasada. Bu süre içerisinde birbirinden kaliteli oyunlara ev sahipliği yaptı ve yapmaya da devam ediyor. Xbox ile Uzak Doğu'da islediği başarıyı yakalayamayan Microsoft, Xbox 360 için birçok Japon oyun firmasıyla da özel anlaşmalar imzaladı. Xbox 360'a özel RPG oyunları, Blue Dragon ve Lost Oddyssey büyük ses getireceğe benziyor. Şu sıralar ise oyuncuların gözdesi Gears of War tek başına Xbox 360 almak için bile başlı babına bir neden. 2007'nin ortalarında çıkması beklenen Halo 3'ün ise gerçek anlamda bir şaheser olması bekleniyor.

Kuskusuz ki Xbox 360'ın en ilgi çekici yönlerinden biri de geniş bani inlernet olanağıyla, Xbox Live! adlı hizmetten faydalanabilinmesi. Xbox Live! ile diğer Xbox kullanıcılarıyla tanışabilir, Marketplace'den oyunlara birçok eklenti indirebilir ve elbette çevrimiçi olarak birçok oyunu oynayabilirsiniz. Bu özelliği küçümsememek lâzım, zira onlarca dolara aldığınız bir oyunun ömrünü uzatmak için bundan daha iyi bir fırsat bulunamaz.

Çevrimiçi hizmetin yanında Xbox 360'ın grafik kalitesi de göz kamaştırıcı. Bir HDTV'ye sahipseniz, Xbox 360'ın grafik kalitesi karşısında büyülenebilirsiniz. HDTV'niz yoksa da dert etmeyin, yarı yolda kalmazsınız fakat Microsoft'un hedeflediği grafik kalitesinin çok altında bir performans sizi bekliyor olacak.

Xbox 360, eğlence merkezine dönüşünce

Xbox 360, eğlence merkezine dönüşünce

EĞLENCE MERKEZİ
Xbox 360, eğlence merkezine dönüşünce

Sıra geldi asıl konumuza. Bildiğiniz gibi Windows XP ile, bu işletim sisteminin Media Center sürümü de piyasaya sürülmüştü. Media Center'ın asıl amacı bilgisayarınızın, evdeki çeşitli elektronik aletlere veri sağlayabilmesiydi. Diyelim ki, Media Center işletim sistemli bir bilgisayarınız var. Salonda da LCD televizyonunuz tüm ihtişamıyla harekete geçmek için bekliyor.

Bilgisayarı kaldırıp televizyonun yanına götürmeyi mi tercih edersiniz, yoksa bir şekilde' bilgisayarınızda yer alan videoları, resimleri ve müzikleri bilgisayarınızı kımıldatmadan salona aktarmayı mı? İşle bunu sağlamak için Media Center Extender (MCE) adında cihazlar piyasaya sürüldü.

Çeşitli firmaların ürettiği MCE'ler, görünüşle birer kutudan farklı değil. Çoğunda birkaç USB girişi, Wi-Fi desteği ve çeşitli televizyon ve ses çıkışları bulunuyor. Bu aleti televizyonunuza ve ses sisteminize bağlayarak metrelerce uzaktaki bilgisayarınızla iletişime geçmiş oluyorsunuz. Bağlantı gerçekleştikten sonra da bilgisayardaki işletim sisteminin izin verdiği verileri televizyonunuzda görüntüleyebiliyorsunuz.

Microsoft Vista ile Xbox360'ın uyumu

Microsoft Vista ile Xbox360'ın uyumu

UYUMLULUK
Microsoft Vista ile Xbox360'ın uyumu

Microsoft'un en iddialı ürünlerinden biri olan Xbox 360'ın da bir MCE olarak kullanılması kaçınılmazdı. Microsoft, Windows Vista'da, Windows XP'de olduğu gibi Media Center Edition diye ayrı bir sürüm uygulaması yapmadığı için, Windows Vista tüm Media Center olanaklarını içeriyor.

Bu da demek oluyor ki, birkaç tıklamayla kısa sürede evinize Media Center istasyonu kurabilirsiniz. Xbox 360 ve Windows Vista, muhtemelen birbirini en kolay tanıyan ikili olacak. Aslında gelecek zaman kullanmak yanlış, çünkü bu yazı hazırlanırken daha bela aşamasında olan Vista, bela olmasına rağmen Xbox 360'ı tanıyabiliyordu.

Peki, bu platformu nasıl kuruyoruz? önce Xbox 360'la bilgisayarın bağlantı yöntemini seçiyoruz. Dilerseniz Ethernet bağlantısıyla, dilerseniz de Wi-Fi (IEEE802.11 a/b/g) ile bu bağlantıyı gerçekleştirebilirsiniz (ortalıkla bir kablo cümbüşü yaşamak islemiyorsanız, Wi-Fi bağlantısını tercih etmenizi öneririz). Bağlantıyı yaptıktan sonra, Xbox 360'ın menüsünden Media Center'ı seçiyor ve Vista'dan da çevredeki MCE'ları bulmasını istiyoruz.

Tam teşekküllü bir Media Center

Tam teşekküllü bir Media Center

HER ŞEY İÇİNDE
Tam teşekküllü bir Media Center

Vista'nın kurulum sihirbazıyla birkaç adımda kurulum gerçekleşiyor ve artık Xbox 360'ınızı lam teşekküllü bir Media Center olarak kullanabiliyorsunuz.

Diğer MCE'lar ve Xbox 360'm Media Center bolümü arasında bir takım farklar bulunuyor. Bu farklılıkların başında HDTV, AC3 Audio (5.1), WMA Professional 5.1 desteği göze çarpıyor.

Bunun yanında Vista'nın yeni Media Center arayüzü de birebir kullanılabiliyor. Bir güzellik de Xbox 360'ın, Media Center moduna geçtiğinde fanlarının sessizleşmesi. Ancak DivX/XviD codec'leri desteklenmiyor. Buna ek olarak, bilgisayarınızda takılı olan DVD'yi de izleme olanağınız bulunmuyor. Xbox 360'ın DVD sürücüsü olduğu için belki çok önemli sayılmaz, ama yine de bu özelliğin bulunması fena olmazdı.

Eğer oyunlarla ilginiz yoksa, sadece bir MCE'ye sahip olma adına Xbox 360 almak çok anlamlı sayılmaz. Ama Xbox 360'ın diğer olanaklarını ve bir Microsoft ürünü olduğu için Vista'yla sorunsuzca çalışacağını göz önünde bulundurursanız, iyi bir tercih olabilir. Evinizde birkaç televizyon varsa ve birazda eğlenceye, teknolojiye düşkünseniz, Vista ve Xbox 360 iş birliğiyle evinize yepyeni bir heyecan getirebilirsiniz.

Okuyucu Yorumları