3D biyo-yazıcı ile kulak bastılar!

Bir hayal daha gerçek oldu: Artık, özel 3D yazıcılarla kulak bile basabiliyoruz!

Yazıcıdan kulak çıktı!

Bilim adamları, nakle dayanabilecek dokuları oluşturabilen yeni bir 3D biyo-yazıcı geliştirmeyi başardı. Bu yeni yazıcının gücünü göstermek için de, bir çene kemiği, kas ve kıkırdak yapılarının yanı sıra, inanılmaz derecede doğru olan bir de insan kulağı ürettiler.

Yaklaşık olarak 10 yıllık geliştirme sürecinin ardından Anthony Atala'nın liderliğini yaptığı Wake Forest Institue for Regenerative Medicine araştırma ekibi Integrated Tissue and Organ Printing System (ITOP) tanıtımını yaptı. Bu 3D biyo-yazılmış yapıların insanlara zararsız oldukları bir kez kanıtlandıktan sonra hastalardaki yaralanmış, eksik veya hastalıklı dokuları yenilemek için kullanılabilecek. Ayrıca bu parçalar, bilgisayar üzerinde tasarlanmalarından dolayı her hastanın kendi ihtiyaçlarına göre ayarlanabiliyor. Bu buluşun ayrıntıları da Nature Biotechnology'de yayınlanmış durumda.

Biyo-yazıcılar, normal 3D yazıcılar ile benzer bir şekilde çalışıyor. Ancak bu sistem plastik, metal ve benzeri malzemeler yerine yaşayan dokulara benzeyen ve benzer bir şekilde çalışan malzemeler kullanıyor. Daha önceki biyo-yazıcılar doğru boyutta veya güçte dokuları üretemiyordu ancak bu yeni yazıcı başarılı olmuş gibi görünüyor.

Atala'nın söylediğine göre ekibinin ürettiği 3D-yazıcı dokuları insan kullanımı için doğru boyuta, güce ve işleve sahip. Atala, şu anda dokuların güvenli olup olmadıklarını incelediklerini söylüyor ve sistemin genel kullanıma sunulması için bir süre daha geçmesi gerektiğini belirtiyor...

Okuyucu Yorumları