3D Gözlükler ne sunuyor?

Panasonic, 3D televizyonlarıyla birlikte kullanılan 3D gözlüklerini tanıttı, fiyatını açıkladı...

3D Gözlükler ne sunuyor?

HD TV'lerin yaygınlaşması ve yüksek kaliteli içeriğin oluşmasıyla üç boyutlu gösterime giren Blu-ray filmlerin sayısı artıyor. Çeşitli ülkelerde futbol maçları ve tenis turnuvaları üç boyutlu kameralarla çekiliyor. Bu da televizyonun tekrar yepyeni bir düzeye ulaşarak, Panasonic, NeoPDP ve Full-HD 3D teknolojisiyle bir çığır açarak televizyonu çok daha farklı bir izleme deneyimi veren bir cihaza dönüştürüyor ve bir "sonraki boyut" çağına ulaştırıyor.

3 boyut teknolojisi kullanılarak üretilen içerikleri izlemenin en yeni ve etkili yolu ise active shutter gözlükler. Daha eski bir teknolojinin ürünü olan polarize gözlüklerde bir göz sadece mavi, diğeri ise sadece kırmızı rengi izleyebilir, beyin ise bu ikisini üst üste oturtarak görüntüyü sağlardı. Bunun ise bazen baş dönmesi, bulantı gibi sorunlara yol açma olasılığı vardı. Active shutter teknolojisinde ise gözlüğün iki camı LCD ekran gibi çalışıyor, aynı anda iki göze birden görüntü gelmiyor, böyle bu tür sorunlar da ortadan kaldırılmış oluyor. 3D filmler iki kamerayla ve normalde 120hz olarak, yani 60 kare sağ göz, 60 kare sol göz için çekiliyor. Dünyanın ilk ve tek kompakt 3D Full HD kamerasını üreten Panasonic'in active shutter gözlükleri ise 3D keyfini evde yaşamak için iyi bir seçim oluşturuyor.

İşte detaylı özellikler

İşte detaylı özellikler

Panasonic Full HD 3D "Frame Sequential" (Ardışık kare) yöntemini kullanarak her göze kendi tam çözünürlüğünde görüntüler iletiyor. Her göze ayrı ayrı gönderilen 1920x1080 piksel Full HD 3D görüntüler izleyiciyi ekranda sunulan ekranın tam da içine çekiyor.

Son derece net görüntüler ileten "Active Shutter" gözlük, Panasonic'in olağanüstü bir hassasiyetle sol ve sağ göz senkronizasyonu yapabilme teknolojisine dayanıyor. Bu teknoloji, 3D görüntülerin çözünürlüğünü bozan bulanıklığın yok edilebilmesini sağlıyor. Gözlüğün farklı tasarımı ise 7'den 70'e her yaşta izleyicinin rahatça kullanabilmesini mümkün kılıyor.

Panasonic 3D gözlüğün orta bölümü televizyondan gelen kızıl ötesi sinyalleri alma işlevi görüyor. Likit kristal lenslerin açma/kapama zamanlaması ise televizyondan gelen kızıl ötesi sinyaller aracılığıyla kontrol ediliyor ve böylece ekrandaki görüntüler üç boyutlu olarak izleniyor. Panasonic 3D gözlüklerdeki cam yerine geçen likit kristal lensler üç boyutlu görüntüleri kontrol ediyor. Sol ve sağ likit kristal lensler, televizyonda 3D efektini verebilmek için sırayla gösterilen sağ ve sol görüntülerle aynı zamanda açılıp kapanıyor.

Gözlük üzerine de takılabiliyor

Gözlük üzerine de takılabiliyor

Televizyon izlemek dinlenmek ve/veya eğlenmek için ayrılan zamanların en önemli etkinliklerinden ve televizyonların karşısında "rahat" oturmak ise en yaygın izleme şekillerinden biri. Farklı açılardan bakıldığında, örneğin kanepeye uzanılan keyif anlarında dahi Panasonic 3D gözlükle görüntülerde herhangi bir kalite bozukluğu yaşanmıyor. Numaralı gözlüklerin de üzerine takılabilen 3D gözlükler, Panasonic Full HD 3D TV'lerden başka hiçbir markanın televizyonlarında çalışmıyor.

Panasonic, 3D formatına sahip içeriğin zenginleşmesi için de aktif çaba sergiliyor. Panasonic'in 3D'ye olan ilgisi dünyanın en yüksek bütçeli 3D filmi Avatar'ın sponsorluğunun yanı sıra 2010 Vancouver Kış Olimpiyat Oyunları'nın 3D çekimleri ve 2010 Fransa Açık Tenis Turnuvası'nın 3D yayınlanması gibi benzersiz çalışmalarla taçlanıyor.

Panasonic VIERA NeoPDP Full HD 3D TV ile iki adet sunulan TY-EW3D10E- 3D Active-Shutter gözlükler yaklaşık 75 saatlik uzun bir pil ömrüne sahip. 3D ve likit kristal örtücülü ardışık yöntemli gözlükler, pille birlikte 63 gr ağırlığında. Ayrıca alınmak istenirse yaklaşık 199 TL KDV dahil tavsiye edilen satış fiyatıyla tüketicinin beğenisine sunuluyor.

Basın bülteninden derlenmiştir

Okuyucu Yorumları