3G'den 4G'ye geçiş her şeyi düzeltecek mi?

Dünya 3G'den 4G'ye geçmeye hazırlanıyor. Peki 4G'ye geçince ne olacak, neler değişecek? İçeride...

3G'yi bırak, 4G'ye bak!

Dördüncü jenerasyon kablosuz teknolojisi 4G, 3G'den 10 kat daha yüksek hız sunabiliyor. Peki 'ışık hızında'ki bu teknolojinin dezavantajları da var mı?

Araştırma firması Parks Associates'dan Harry Wang, konu hakkında şunları söylüyor: 'Bant genişliği arttıkça sağlanan içerik daha zengin ve çeçitli olacak, bu da daha fazla veri kullanımına özendirecektir'

Artan bant genişliği, ilk olarak tablet kullanıcıları tarafından değerlendirilmek istenecektir. Akıllı ceplerin ekranları bazı kullanıcılar için film seyretmek için küçük olsa da, telefonlar ile aynı ağda çalışan tabletler, medya tüketimine daha yönelik aletler ve kullanıcıları daha çok içerik indirmeye yönlendiriyorlar.

Veri kullanımı, çözülmeyecek olan sorunlar

Veri kullanımı, çözülmeyecek olan sorunlar
'Işık hızında bağlantı', kotanızın da benzer bir hızda dolması demek olabilir

Araştırmalara göre akılı cep kullanımı arttıkça veri tüketimi de artıyor. AT&T, en çok veri kullanan müşterisinin ayda yaklaşık 2GB kullandığını, ancak son dört yılda mobil veri tüketiminin yüzde 8.000 arttığını söylüyor. AT&T'ye göre şirketin ağı, 2010'daki tüm veri aktarımını 2015 yılında sadece 1 Ocak ile 15 Şubat arasında gerçekleştirecek.

Varolan limitli planlarda ise daha fazla veri kullanımı, daha yüksek faturalar anlamına geliyor. Yüksek hızlı bağlantılarda kotanızı doldurmak ise çok daha çabuk gerçekleşebiliyor.

Bunun yanında 4G ağları, hattan düşme, sinyal sorunu ve yoğun saatlerdeki yavaşlama gibi sorunları çözmeyecek. Bazı uzmanlar, 4G ağlarının iPhone tanıtıldığında 3G ağının sıkışması gibi bir sorunla karşılaşacağından endişeli.

Ağlar arasında geçiş sorunu

Ağlar arasında geçiş sorunu
Uzmanlara göre 2015'de mobil internet kullanıcılarının sadece yüzde 5'i mobil interneti kullanacak

İki ağ arasında geçiş yapmanın önemli bir gecikme süresiyle sonuçlandığı da kullanıcılar tarafından söylenenler arasında. Verizon, 3G'den 4G'ye geçişin otomatik olduğunu ancak tersinin otomatik olmadığını söylüyor. Bu işlemler sırasında ise pil tüketiminin artması muhtemel.

Mobil ağ servis sağlayıcıları 4G'nin faydalarını övseler de uzmanlara göre 2015'de mobil internet kullanıcılarının sadece yüzde 5'i yüksek hızlı ağları kullanacak.

Okuyucu Yorumları