4.5G ihalesinin ardından ilk açıklamalar

Vodafone, Turkcell ve Türk Telekom'dan, 4.5G ihalesi sonrası ilk açıklamalar geldi.

4.5G ihalesinin ardından...

Mobil internet altyapısında teknolojnin geldiği son nokta olan ve mevcut mobil iletişim teknolojilerine göre çok daha hızlı mobil internet hizmetleri sunulmasının yolunu açacak olan frekans dağılımı için ihale süreci sonuçlandı.

4.5G: Vodafone cephesi

Vodafone, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından bugün Ankara'da yapılan frekans ihalesinde 777.9 milyon avroluk büyük bir yatırım rakamına ulaştı ve ihalenin belki de en önemli kazananı oldu. Frekans ihalesinin sonucunda Türkiye'deki toplam frekans sayısı 183 MHz'den 573 MHz'e çıktı.

Vodafone 800 MHz'de yapılan ihale oturumunda en yüksek teklif olan 390 milyon avro vererek bantta en etkin ve değerli A1 blokunun sahibi oldu.

800 MHz, tüm dünyada birim fiyatı en yüksek bant olan, 4G ve üstü teknolojiler için en yaygın kullanılan, yüksek coğrafi kapsama ihtiyacına cevap veren önemli bir bant. Vodafone, en geniş kapsama karakteristiğine ve yüksek verimliliğe sahip bu bant bloku sayesinde kırsal alanlar başta olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanına en yüksek kalitede hizmet verebilecek. Diğer yandan Vodafone, 900 MHz'de B2, 1800 MHz'de C3, 2600 MHz'de E2 ve F2 bantlarının sahibi oldu.

Vodafone Türkiye CEO'su Gökhan Öğüt, konu hakkında şu açıklamada bulundu: "Bugün heyecanla beklediğimiz bu ihalenin yapılmasından mutluluk duyduk. Türkiye, dünya çapında rekabetçi bir ülke olma hedeflerine ulaşma yolunda bir kalkınma atılımı yapmıştır. Vodafone Grubu olarak dünyada 5 kıta ve 12 ülkede kamuoyunda 4.5G olarak bilinen IMT Advanced hizmeti veren bir operatör olarak tüketicinin ihtiyacını biliyoruz. Buna uygun olarak, ihtiyacımız olan frekansları rasyonel bir fiyat/fayda oranı ile aldık. Bu sayede, elimizdeki bantları birleştirerek çoklu taşıyıcı ile yüksek hızlara ulaşma teknolojisiyle (Carrier Aggregation) tüketicilerimize mobil internetin en hızlı teknolojisi olan 4.5G hizmetini ilk günden vermeyi hedefliyoruz. Dolayısıyla bu ihale ile kazanan Türkiye ve Vodafone'lular olmuştur. Ülkemize bugün itibariyle yaklaşık 17 milyar TL yatırım yapan ve dünyada 4G'nin lideri, 5G'nin öncü şirketlerinden biri olarak 4,5G'yi ilk günden Türkiye'nin her köşesinde müşterilerimize en iyi şekilde sunacağız.

Vodafone olarak, ülkemizin Dijital Dönüşüm hedeflerine ulaşması yönünde vargücümüzle çalışmaya ve yatırımlarımızı sürdürmeye devam edeceğiz. 4.5G uyumlu olan altyapımızda 4.5G yetkilendirme çerçevemiz doğrultusunda hazırlıklarımıza son şeklini vereceğiz ve 1 Nisan 2016 itibariyle abonelerimize en kaliteli hizmeti sunacağız."

4.5G: Turkcell cephesi

4.5G: Turkcell cephesi

Turkcell, kamuoyunda 4.5G olarak bilinen LTE-Advanced teknolojisi 1800 MHz bandında en yüksek paket olan 2x29,8 MHz, nüfusun yoğun olduğu yerlerde yüksek kapasite sağlayan 2600 MHz bandında ise 2x25 MHz'lik paketin sahibi oldu.

Turkcell'in açıklamasına göre şirket, bu sonuçla, 4.5G kapsamasında kritik öneme sahip 800 MHz bandında da 2x10 MHz'lik paketi alan Taşıyıcı Birleştirme yöntemi ile mevcut teknolojileri kullanarak 4.5G'de, hizmetin sunulmaya başlanacağı tarih itibariyle akıllı cihazların destekleyeceği öngörülen en yüksek hız olan 375 Mbps hızında hizmet sunma yeteneğine sahip tek mobil operatör olacak. Önümüzdeki yıllarda teknolojinin gelişmesine paralel olarak sunulan 4.5G hızları 1 Gbit'lere kadar ulaşacak.

Turkcell, Uluslararası Mobil Telekomünikasyon (IMT) Hizmet ve Altyapılarına ilişkin Yetkilendirme İhalesi'si kapsamında 2100 MHz FDD bandında ihaleye çıkan iki adet 2x5 MHz'lik paketine ek olarak 2100 MHz TDD bandında 1x10 MHz'lik paketi de alarak orta ve uzun vadede kullanıcılarına daha fazla kapasite sunabilir hale gelirken, 900 MHz spektrumunda da 2x1.4 MHz'lik paketin sahibi oldu. Yine 2600 MHz TDD bandında 1x10 MHz frekansını da alan Turkcell böylece, toplamda aldığı 172.4 MHz frekans ile 4.5G'de en fazla frekans kaynağını kullanma hakkını elde emiş oldu.

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu şunları söyledi: "Turkcell olarak 21 yıldır yeni teknolojileri dünya ile eşzamanlı olarak Türkiye'ye taşımayı ve oluşan teknolojik standartlara öncülük etmeyi görev bildik. Bundan sonra da en yenilikçi teknolojileri, en üstün altyapıyı ve ultra mobil genişbant internet hizmetlerini ülkemizin ve insanımızın hizmetine sunmaya devam edeceğiz. Turkcell olarak uzun zamandır yeni nesil mobil teknolojiler için çalışıyor ve yatırım yapıyorduk. İhaleyle kapsamında kullanım hakkını elde ettiğimiz frekanslar sayesinde de fiber performansını artık sadece fiber kablolarla ulaşabildiğimiz evlere değil, Edirne'den Kars'a tüm hanelere ve iş yerlerine götürebilecek, Türkiye'nin her yerini kablosuz fiber ağlarla donatabileceğiz. Müşterilerimiz bir kez daha Turkcell'li olma avantajını yaşayacaklar. Bu ihaleyi de sadece bir başlangıç olarak görüyoruz. 4.5G ve yerli 5G için çalışmalarımıza devam ederek teknolojiyi tüketen değil üreten ülke konumuna gelmek ise en büyük motivasyonumuz olacak."

4.5G: Türk Telekom - Avea cephesi

4.5G: Türk Telekom - Avea cephesi

Türk Telekom Grubu CEO'su Rami Aslan Ankara'da bugün gerçekleştirilen ve kamuoyunda 4.5G olarak bilinen IMT Hizmet ve Altyapılarına İlişkin Yetkilendirme İhalesi'nin ardından değerlendirmelerde bulundu.

Aslan, ihale sonuçlarını memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, dünyanın en hızlı ve en yaygın fiber altyapısına sahip Türk Telekom Grubu'nun bu sayede, Türkiye'de gerçek 4.5G deneyimini sunacak operatör olduğunu vurguladı. Yeni frekans dağılımı ile mobil sektörde oyunun asıl şimdi başlayacağının altını çizen Aslan, "İhalenin frekans tahsisinde sağladığı adalet, sektöre normalizasyon getirecek. Gerçek rekabet şimdi başlıyor. Türk Telekom Grubu olarak fiber altyapımız ve tecrübemizle mobildeki bu yeni oyunun kurucusu olacağız" dedi.

İhaleyi telekomünikasyon sektörü ve Türkiye'nin teknoloji yolculuğu için çok önemli bir aşama, bir mihenk taşı olarak gördüklerini ifade eden Rami Aslan; "İhale sonuçlarını memnuniyetle karşılıyoruz. İhale sonucuyla birlikte, sektörümüzde rekabet şartları eşitlendi. İletişim teknolojilerinin bugün ulaşacağı noktayı öngörerek geçen 10 yıl boyunca ülkenin her köşesinde, 81 ilimizde büyük altyapı yatırımları gerçekleştirdik. Fiberdeki gücümüzle birlikte, Grup olarak müşterilerimize sektörün en yüksek kalitede ve kapasitede hizmet sunacağız. Sağlıklı rekabetin en büyük kazananı ise Türkiye ekonomisi ve halkımız olacak. Türkiye'de yeni dönem mobil dünyanın öncülüğünü üstleneceğiz" dedi.

Rami Aslan açıklamasını şöyle sürdürdü: "Mobilde oyun asıl şimdi başlıyor. 4.5G ile mobilde başlayan bu yeni dönemin öncüsü, yol göstericisi biz olacağız. Bu değişimin Türkiye için yaratacağı güçlü ekonomik değerde, pay sahibi olmak ayrıca gurur verici. 2005 yılından bu yana yaptığımız, yılsonuna kadar, lisans ve frekans bedeli hariç, toplam 20 milyar lirayı bulacak olan ve büyük bölümü fiber altyapıya dönük yatırımlarımız, 4.5G ile başlayacak yeni dönemde de fark yaratan en büyük gücümüz olacak."

Okuyucu Yorumları