4 canavar tablet karşı karşıya!

Yeni iPad, Galaxy Note 10.1, Xoom 2 ve Transformer Pad Infinity'yi tüm özellikleriyle karşılaştırdık

Hangi tablet daha iyi?

Yeni iPad tanıtıldı, artıları eksileri tartışıldı. Şimdi sıra geldi rakipleriyle karşılaştırmaya. Yeni iPad, Samsung Galaxy Note 10.1, Asus Transformer Pad Infinity ve Xoom 2 karşısında.

Günümüzün en modern ve en gözde 4 tabletinden hangisi sizde daha uygun? CHIP Online, bu tablet canavarlarını sizler için karşılaştırdı ve işletim sistemi, işlemci, grafik, depolama ve bellek, ekran, bağlantılar, kamera, boyut ve ağırlık, pil ömrü ve fiyat kategorilerinde kazananları belirledi.

Canavar tabletlerin kapışması ve sonuçlar, sonraki sayfalarımızda.

İşletim sistemi ve işlemci

İşletim sistemi ve işlemci
Asus Transformer Pad Infinity

İşletim sistemi

Yeni iPad, Apple iOS'un en son sürümü olan 5.1 ile geliyor. Transformer Pad Infinity ve Galaxy Note 10.1, en güncel Android sürümü olan 4.0 Ice Cream Sandwich ile geliyorlar, Samsung ek olarak TouchWiz arayüzünü kullanıyor. Xoom 2 ise Android 3.2 ile geliyor yıl içinde ise 4.0 güncellemesi yayınlanacak.

Kazanan: İşletim sisteminde seçim size kalmış, ancak Xoom 2'nin geriden takip ettiğini söylemeliyiz.

İşlemci

Yeni iPad, selefi iPad 2'nin çift çekirdekli 1GHz A5 işlemcisinin bir üst versiyonu olan A5X ile geliyor, fakat işlemci ile ilgili elimizdeki tek bilgi çift çekirdekli olduğu yönünde; saat hızı konusunda ise bir bilgi yok.

Listemizdeki Android tabletlerin de hepsi çift çekirdekli, Galaxy Note 10.1'in işlemcisinin saat hızı 1.4 GHz, Xoom 2'nin TI OMAP 4430 işlemcisi 1.2 GHz ve Transformer Pad Infinity'nin Qualcomm Snapdragon S4 işlemcisi 1.5 GHz saat hızında çalışıyor.

Kazanan: Snapdragon S4 müthiş bir işlemci, eğer Apple A5X'in detaylarını paylaşırsa daha sağlıklı karşılaştırma yapılabilir.

Grafik, depolama ve hafıza, ekran

Grafik, depolama ve hafıza, ekran

Grafik

A5X'in iddialı olduğu yer ise grafik yeteneği - Apple'a göre yeni işlemcide dört çekirdekli bir grafik işlemcisi var. Tıpkı iPhone 4 ve iPad 2'de de olduğu gibi yeni iPad'de PowerVR SGX tabanlı grafik işlemcisine sahip. iPad'in grafik işlemcisi PowerVR SGX543MP4, Xoom 2'de aynı çipi kullanıyor ve grafik işlemcisi PowerVR SGX540. Asus ise Qualcomm'un Adreno 225 GPU'sunu kullanıyor.

Kazanan: En isabetli kararı benchmark skorlarını elde ettikten sonra verebileceğiz.

Depolama ve Hafıza

Tıpkı iPad ve iPad 2'de olduğu gibi yeni iPad de 16, 32 ve 64GB olmak üzere üç modelle geliyor. Galaxy Note 10.1 ve Transformer Pad de aynı üç depolama seçenekli modelle geliyorlar. Xoom 2 ise sadece 16GB'lık bir model sunuyor. Tüm tabletlerin RAM miktarı 1GB- yeni iPad'in, iPad 2'deki 512MB RAM'i ikiye katladığına inanıyoruz.

Tüm tabletler microSD genişletme slotuna sahipler, tabi ki iPad hariç.

Kazanan: Berabere

Ekran

Yeni iPad'in retina ekranı 9.7 inç boyutta 2048x1536piksel çözünürlük sunuyor, inç başına 264 piksel ile inanılmaz keskin görüntüler sunuyor. En yakın rakibi Asus, 10.1 inç ekranda 1900x1200p çözünürlük sunuyor. Xoom 2 ve Galaxy Note 10.1'de HD ekrana sahipler, 10.1inçlik ekranda 1280x800p çözünürlük sunuyorlar. Galaxy Note'un ekranının Super PLS olduğunu da eklemek gerekir.

Kazanan: iPad

Bağlantılar ve kamera

Bağlantılar ve kamera
Motorola Xoom 2

Bağlantılar

Yeni iPad, Wi-Fi'nin yanında bir de 4G LTE sunuyor. 4G LTE standartını destekleyen başka bir tablet de Transformer Pad Infinity. Galaxy Note 10.1, 3G destekliyor. Xoom 2 ise sadece Wi-Fi bağlantısına sahip. 4G LTE ülkemizde olmadığı için çok can alıcı bir özellik sayılmaz.

Tahmin edebileceğiniz üzere tüm tabletler ivmeölçer ve ortam ışığı sensörüne sahipler. Ek olarak Xoom 2 ve Galaxy Note 10.1 dijital pusula ve manyetometreye de sahip.

Transformer Infinity ve yeni iPad Bluetooth 4.0 desteklerken, Galaxy Note 10.1 Bluetooth 3.0 ve Xoom 2 de Bluetooth 2.1 destekliyor.
Ayrıca yeni iPad'i Wi-Fi, Bluetooth yada USB üzerinden kişisel Hotspot olarak da kullanabilirsiniz.

iPad'in haricindeki tüm tabletlerde Micro USB bağlantısı bulunurken, Xoom 2 ve Transformer Pad Infinity'de ek olarak Micro HDMI bağlantısı da bulunuyor.

Kazanan: iPad ve Transformer Infinity arasında seçim size kalmış (ancak micro HDMI bağlantısıyla Asus'un biraz daha ağır bastığının notunu düşelim, zira AirPlay sadece Apple TV ile uyumlu)

Kamera

Asus ve Samsung'un tabletleri 2MP, Xoom 2 1.3MP ve iPad VGA ön kameraya sahip.

Arka kameralara geldiğimizde ise yeni iPad'in 5MP'lik yeni iSight kamerası stabilizasyonlu 1080p video kaydı yapabiliyor.

Xoom 2'de aynı şekilde 5MP kameraya sahip fakat 720p video kaydı yapabiliyor. Galaxy Note 3MP kameraya sahip fakat yine de 1080p video kaydı yapabiliyor. Kamera savaşının galibi ise 8MP'lik kamerasıyla Asus oluyor.

iPad dışındaki tüm tabletde LED flaş bulunuyor.

Kazanan: Transformer Pad Infinity.

Boyut ve Ağırlık

Boyut ve Ağırlık
Samsung Galaxy Note 10.1

Boyut ve Ağırlık

iPad'den iPad 2'ye geçerken 13.4mm olan kalınlık 8.8mm'ye düşmüştü, fakat bu sefer yeni iPad'de 9.4mm'ye yükseliyor.
Galaxy Note 10.1'in de ek olarak S-Pen'i bulunmakta.
Aşağıdaki ağırlıklar 3G ve 4G modeller için geçerlidir.

Yeni iPad

Yükseklik: 241.2 mm
Genişlik: 185,7 mm
Derinlik: 9.4 mm
Ağırlık: 622g

Note 10.1

Yükseklik: 256,7 mm
Genişlik: 175.3 mm
Derinlik: 8.9 mm
Ağırlık: 583g

Xoom 2

Yükseklik: 253,9 mm
Genişlik: 173.6 mm
Derinlik: 8.8 mm
Ağırlık: 599g

TransformerPad Infinity

Yükseklik: 263 mm
Genişlik: 180.8 mm
Derinlik: 8.5 mm
Ağırlık: 586g

Kazanan: Transformer Pad Infinity, tablet biraz uzun olabilir fakat gerçekten çok ince.

Pil ömrü, fiyat ve sonuç

Pil ömrü, fiyat ve sonuç

Pil ömrü

Tüm tabletler 10 saate kadar Wi-Fi ile web'de gezinme, video izleme ya da müzik dinleme süresi vaat ediyorlar, bekleme süreleri ise ayları buluyor. Yeni iPad'in 4G modelinde ise bu süre 9 saate düşüyor.

Kazanan: Berabere.

Fiyat

Yeni iPad'in Wi-Fi+4G modellerinin ABD fiyatları sırasıyla 629 dolar, 729 dolar ve 829 dolar. Sadece Wi-Fi modellerinin fiyatları ise sırasıyla 499 dolar, 599 dolar ve 699 dolar.Tabi ülkemizdeki fiyatların daha yüksek olacağından şüphe yok.

Xoom 2'nin fiyatı ise İngiltere'de 370-380 sterlin arasında.
Galaxy Note 10.1 ve Transformer Pad Infinity'nin fiyatları hakkında henüz bir bilgi yok.

Kazanan: Jüri tüm fiyatları bekliyor.

Sonuç

Tablet piyasasının lideri iPad, kendini daha da geliştirerek karşımıza çıkıyor, özellikle de ekran konusunda. 10.1inç ekranlarda OLED teknolojisini görene kadar bu konuda lider Apple olarak kalacak gibi gözüküyor. 499 dolar da (yurtdışı fiyatı) rakiplerine nazaran çok yüksek değil. Üstelik iPad 2'nin fiyatının daha da düşmesiyle Android tabletleri zorlu günlerin beklediği kaçınılmaz.

Asus ve Samsung'un müthiş işler çıkarmış olmalarına rağmen bir süre daha Apple'ın tablet piyasasını yöneteceğine şüphe yok.

Okuyucu Yorumları