40 Yıllık Sır: Uzaydan Gelen Wow Sinyali

1977 yılında kaydedilen ve Uzaydan geldiğine kesin gözüyle bakılan Wow sinyalinin ardındaki gizem, aradan geçen 40 yıla rağmen çözülemedi!

40 yıllık sır: Uzaydan gelen Wow sinyali

İnternette bu ay yayılan bir hikayeye göre 40 yıllık gizem "Wow! Sinyali" konusunda yeni bir teori söz konusu. Ancak bir grup bilim insanı bu teoriye pek de iyi yaklaşmıyor. Wow sinyali Ohio State Üniversitesi'nin "Big Ear" radyo teleskobu tarafından 1977 yılında yakalanan ve inanılmaz bir şekilde Dünya dışı gözükmesinden dolayı astronom Jerry R. Ehman'ın çıktı verisinin yanına "Wow!" yazdığı bir sinyaldi. O zamandan beri pek çok kişi bu sinyali tekrar yakalamaya çalıştı ancak bir kez daha bu sinyal ile karşılaşılmadı.

Var olan çeşitli olasılıkların içerisinde bir yıldız etkisi veya uzaylılar bile yıllar içerisinde önerildi ancak ortak bir karara asla varılmadı. Bu önerilerin en sonuncusu ise Florida'nın St. Petersburg Koleji'nden Antonio Paris'ten geldi. Paris, yeni bir makalede Wow sinyalinin uzaylılardan değil kuyruklu yıldızlardan geldiğini iddia ediyor.

Temel hali ile Paris'in önerisi o sırada bölgede bulunan iki kuyruklu yıldızın yaydığı hidrojen bulutlarının "1977'nin 'Wow' sinyali için güçlü bir aday" olduğunu söylüyor. Ancak bu öneri de bir grup bilim insanı tarafından kabul görmüyor.

Toronto Üniversitesi Ph.D. adayı radyo astronomu Yvette Cendes, Paris'in makalesinin ve kuyruklu yıldız açıklamasının kendisini ikna etmediğini belirtiyor. Kuyruklu yıldız hipotezini çürütmeye yönelik Reddit üzerinde yazdığı detaylı bir açıklama da, internette hızlı bir şekilde yayılmaya başlamış durumda.

Cendes, Paris'in kaynaklarına ve makalesini yayınlayan dergiye - Journal of the Washington Academy of Sciences - şüphe ile yaklaşıyor ve sonrasında araştırmanın kendisine yöneliyor. Makalenin bir radyo astronomunun isteyeceği detaylar konusunda çok kısıtlı olduğunu ve hatta "normal" bir dergide hakem heyetinden geçemeyeceğini söyleyen Cendes, sinyalin yıldızlar yerine bizim güneşimizden gelmesinin daha yüksek ihtimal olduğunu anlatıyor.

SETI Institute'ten Seth Shostak da bir blog yazısı aracılığı ile kuyruklu yıldız hipotezinin, en azından kendi düşüncesine göre, işe yaramadığını söylüyor. Shostak, 1977 yılında Ohio Üniversitesi gözlemevinin yöneticisi olan Robert Dixon'un yorumlarından alıntı yaparak, kuyruklu yıldızların sinyal alındığı sırada teleskobun görüş alanının yakınında bile olmadıklarını belirtiyor.

Oxford fizik profesörü Chris Lintott da kuyruklu yıldız hipotezine oldukça "alınmış" durumda ve Paris'e çalışmaları hakkında bir soru listesi göndermiş. Paris de şu anda seyahat etmekte olduğunu ve yolculuğu biter bitmez bu soruları cevaplayacağı karşılığını vermiş.

Kısacası 1977 yılın bu garip sinyali, aradan geçen 40 yıla rağmen, halen mantıklı bir biçimde açıklanabilmiş değil. Önümüzdeki yıllarda da, yeni teoriler üretilse bile, kimsenin kesin bir sonuca varamayacağı açık...

Okuyucu Yorumları