4G resmi olarak hayatımıza girdi...

3G'den 10 kat hızlı; WiMax'i ezip geçiyor: İşte dünyanın ilk 4G hizmetinden müthiş notlar...

Ve 4G geldi!

TeliaSonera adlı Telekom firması Stockholm ve Oslo kentlerinde LTE (Long Term Evolution) hizmeti vermeye başladı.

Hizmete sunulan LTE teknolojisi 2.6GHzde saniyede 20-80 mbit hız sunuyor. Bu da 3G'nin neredeyse on katı bir hız demek. WiMAX'in saniyede 6mbit'i bile tam olarak karşılayamadığı düşünülürse kafamızda LTE'nin gelecekteki konumu hakkında fikirler oluşabilir.

Satılan USB modemler sadece kent içerisinde çalışıyor ve kent dışına çıkarıldığında 3G hizmeti bile sunmuyor. Buna rağmen TeliaSonera modemlere gösterilen talebin oldukça fazla olduğunu açıkladı. Bununla birlikte firma, hem 3G hem 4G bağlantı sağlayan yeni bir modem üretme planları yapıyor.

Standartlar değişecek.

Standartlar değişecek.
LTE WiMAX'i çoktan geride bıraktı

Hizmetten yararlanmak isteyenler şimdilik ayda 4 İsveç Kron'u ödüyor. Fakat bu fiyat 2010 Temmuz'una kadar devam edecek ve sonra daha gerçekçi bir hal alarak 599 Kron'a (50 pound) çıkacak.

Ses dalgaları 3G ile 2.1GHz'de daha iyi iletiliyor. Buna ve LTE'nin veri odaklı bir hizmet olmasına rağmen LTE teknolojisinin ses kalitesinde de yenilikler getirmesi bekleniyor. Zaten LTE'nin ses ile ilgili hiçbir problem yaşamadığı da belirtildi.

LTE'nin gücü değişik hızlarda ve frekanslarda çalışabilmesiyle ortaya çıkan esneklikten geliyor. Bu esneklikle beraber sadece 3G'nin geliştirilmesi değil bununla birlikte telefonlarda kullanılan bütün standartların da değiştirilmesi planlanıyor. Tabii ki bu standartlara Bluetooth, WirelessHD, Wi-Fi ve FM dahil değil.

Okuyucu Yorumları