4K'yı bırak; 8K'ya bak!

Biz henüz 4K'ya yeni yeni alışırken, birileri 8K ekranları laptop'lara taşımaya hazırlanıyor!

4K'yı bırak; 8K'ya bak!

Yüksek çözünürlük hakkındaki yeni bir standart sayesinde 8K çözünürlüğün laptop ekranlarında da belirmesi ihtimali doğdu. Bugüne kadar sadece çok yüksek fiyatlı televizyon ve masaüstü monitörler için kullanılan 8K çözünürlük, yeni standart sayesinde, laptoplarımızın ekranlarına kadar inebilecek.

Video Electronics Standards Association'a ait olan Embedded DisplayPort (eDP) 1.4 standardı, yeni güncellemeyle artık çok daha hızlı görüntü transferine imkan tanıyacak. Bu sayede 8K teknolojisi laptoplar içinde de kullanılabilecek. Apple halihazırda kendi modifiye edilmiş eDP standardını iMac'lerde 5K çözünürlüklü monitörler için kullanıyor. eDP'nin güncellenmesiyle yüksek seviye laptoplarda 8K monitörleri görmek mümkün olacak.

Japonya'da başlayan 8K TV yayını testleri de artık 8K'nın yaygın kullanıma geçmek üzere gün saydığını ortaya koyuyor. Dolayısıyla önümüzdeki seneler içinde 8K'nın hızla yaygınlaşması sürpriz olmayacak. Bu sırada, 8K TV yayınlarını ve video içerikleri laptop'u üzerinden seyretmek isteyenler de, yeni eDP standardı sayesinde bu lüksten mahrum kalmayacak. Elbette, yeni laptopların fiyatlarında, 8K ekran panellerinin fiyatı da belirleyici olacak ve yakın zamanda düşük fiyatlı 8K laptop görmeyi beklemek gerçekçi olmayacaktır. Tokyo'daki 2020 Olimpiyatları'nın TV yayınlarının 8K olarak yapılacağını hatırlayacak olursak, önümüzdeki 5 yıl içinde 8K'da büyük bir sıçrama görmeyi bekleyebiliriz.

Şu anda laptoplarda kullanılan grafik işlemciler en fazla 4K çözünürlüğü işleyebiliyorlar. Dolayısıyla 8K laptopların önündeki bir engel de grafik işlemcileirn gücü. Sadece eDP güncellemesi veya ucuzlayan 8K ekran panelleri, laptoplar için 8K hayalinin gerçekleşmesine yeterli olamayacak.

Okuyucu Yorumları