4K TV'ler hakkında bilmeniz gerekenler

TV üreticileri 4K TV'ler için kolları çoktan sıvadılar. Peki ya siz onlar hakkında ne biliyorsunuz?

4K TV nedir, nasıl çalışıyor?

Full HD çözünürlüğü 4'e katlayacak olan 4K TV'ler, her geçen gün bize yaklaşıyorlar. 4K TV'lerden faydalanabilmemiz için tabi ki 4K içeriğinin yaygınlaşması (ve tabi ki fiyatlarının da kabul edilebilir seviyeye düşmesi) gerekecek. Peki 4K tam olarak ne demek, neden bu kadar önemli?

4K TV nereden çıktı?

4K ve 8K TV, Ultra-High Definition (UHD) standardının alt ve üst kısımlarını temsil ediyorlar. NHK Science & Technology Research Laboratories tarafından 2007'de önerilen bir video biçimi olan UHD, videoları 24, 25, 50, 60 ve hatta 120 FPS ile oynatmaya izin veriyor.

4K UHDTV, 2160p çözünürlüğü ile şu anki 1080p'yi ikiye katlıyor. İki kat daha uzun ve iki kat daha geniş olan 3840×2160 çözünürlüğü ile 8.1MP'lik bir görsel gösterebiliyor. Bugünkü HD ekranlar ise 2.1MP'lik bir görüntü sağlayabiliyor. "4K" terimi, dikey pikselleri saymak endüstri standardı haline gelmiş olsa da, yatay piksellerin sayısından bahsediyor.

8K'de ise 4K'nin iki katı olan 7680×4320 çözünürlüğüne ulaşıyorsunuz. Bir 8K'nın piksel sayısına ulaşabilmek için çift sıralı 4 tane HDTV'yi bir araya götürmeniz gerekiyor. 8K TV'ler, 33.2MP'lik bir resim gösterebiliyor.

Ancak tüm yeni teknolojilerde olduğu gibi UHDTV'nin de giderilmesi gereken bazı sorunları var. Örneğin şu anki ağ altyapısı, bu televizyonları besleyecek veriyi iletmekte zorlanıyor.

4KTV'nin sunduğu görüntü ne kadar iyi?

4KTV'nin sunduğu görüntü ne kadar iyi?

4K TV'nin sunduğu görüntü ne kadar iyi?

4K'nin ekranında pikselleri tek tek görebilmeniz için yüzünüzü adeta TV'nizin ekranına yapıştırmanız gerekiyor. 4K'nın sunduğu görüntü kalitesini, Apple'ın Retina ekranını örnek verecek anlatabiliriz. Retina'daki gibi bir görüntü yoğunluğunun 80 inç'lik bir TV'ye geldiğini düşünün. Yüksek piksel yoğunluğu, 3D filmlerde de etkisini gösteriyor. Zira 3D filmlerde filmi pasif gözlüklerle izlediğinizde çözünürlük 1920×540'a düşüyor. Çözünürlüğü ikiye katlayan 4K, 1080p'nin bu kısıtlamalarını etkin bir biçimde aşıyor ve HD kalitesinde 3D görüntüler sağlayabiliyor.

4K teknolojisini benimseyen şirketlere de her geçen gün bir yenisi katılıyor. LG'nin bir 3D UHD TV'si, Sharp'ın Super Hi-vision TV'si, Sony'nin 4K Home Projector'ü bulunuyor ve fiyatların da HDTV'lerde olduğu gibi düşmesi bekleniyor.

Okuyucu Yorumları