4K TV'lerden daha önemli 4 geliştirme

4K TV'ler, ekran çözünürlüğünü katlıyor! Ama unuttukları bu 4 detay, canlarını yakabilir!

4K TV güzel; ama...

HD TV'lerin çözünürlüklerini dörde katlayarak 3840x2160 piksele 4K televizyonlar, piksel yoğunluğu açısından büyük bir yenilik sunsalar da diğer önemli alanlarda çok fazla değişiklik sunmuyorlar. Telefonlarda sadece çekirdek sayısını artırmanın bir anlamı olmadığı gibi, TV'lerde çözünürlükten daha önemli bazı konular da var. İşte bunlardan üçü.

Kontrast oranı

Televizyonlarda resim kalitesi için en önemli faktör, kontrast oranıdır. Kontrast oranı, ekrandaki görselin en koyu ve en açık bölümleri arasındaki farkı yansıtır. Bu oran ne kadar yüksek olursa görüntüler o kadar derin ve gerçekçi olacaktır. Bugünkü 4K TV'ler ise hala kısıtlı kontrast oranlarına sahip LCD panelleriyle geliyorlar. Plazma ve OLED'ler ise LCD'lere göre çok daha iyi kontrast oranları sunarlar. Gelecekteki 4K plazma ve OLED TV'ler, hem yüksek çözünürlük hem de yüksek kontrast oranı sunacaktır. Bu arada TV üreticilerinin sarfettiği kontrast oranlarının genellikle abartılı olduğunu belirtmekte fayda var.

Sıkıştırma ve renk

Sıkıştırma ve renk

Sıkıştırma

Yüksek görüntü kalitesi sunan içerik olarak Blu-ray harika olabilir. Ancak içeriği genellikle Blu-ray değil, kablo, uydu veya akış yoluyla sıkıştırılmış olarak alıyoruz. Hizmet sağlayıcılar veriyi kabul edilebilir boyutlara getirmek için sıkıştırırlar. Bu ise görüntü kalitesinde bir miktar düşüşe neden olur. Sıkıştırmanın yan etkileri arasında daha yumuşak bir görüntü, karlanma ve fazlası olabilir.

Sıkıştırma teknolojilerinin geliştirilmesi veya sıkıştırma oranının düşürülmesi, daha iyi bir görüntü kalitesiyle sonuçlanacak. Ultra HDTV'lere geçildiğinde böyle bir geliştirmenin yapıması şart olacak.

Renk

Bugünkü HD spesifikasyonu, 16.7 milyon renke izin veriyor, ancak bu sayı birçok yönden oldukça kısıtlı. Modern HDTV'lerin oluşturamadığı birçok renk bulunuyor.

Konrast oranı ve sıkıştırmanın aksine renk yelpazesini geliştirmek, TV altyapısında köklü değişiklikler gerektiriyor. Kameraların daha geniş bir bit derinliğinde kayıt yapabilmesi, bu kayıtların depolanabilmesi ve tabi ki TV'lerin bu görüntüleri gösterebilmesi gerekiyor. Bu alanda yapılacak geliştirmeler, görüntü kalitesinde büyük bir sıçrama sağlayacaktır.

Okuyucu Yorumları