5 adımda daha az enerji tüketen bir PC

Devir tasarruf devri... 5 küçük ipucu yardımıyla PC'nizin enerji tüketimini azaltmanızı sağlayacağız

PC'lere 5 pratik öneri

Dünya genelindeki insan nüfusunun hızla artmasıyla birlikte tüketim oranı da bu artışa paralel olarak ciddi bir yükseliş trendine girmiş durumda. Özellikle elektrik faturalarının sıkça zamlandığı ülkemizde elektriğin en etkin şekilde kullanımı da büyük önem arz ediyor.

Bilgisayar kullanıcıları her ne kadar elektrik tüketimine pek dikkat etmeseler de, milyonlarca bilgisayar kullanıcısı baz alındığında elektrik tüketiminin akıl almaz boyutlara vardığı kolayca anlaşılabilir. Oysa izlenecek birkaç basit yöntemle enerjinizi daha etkin bir şekilde kullanabilmeniz mümkün.

Biz de CHIP Online olarak bilgisayar kullanıcılarının nasıl elektrikten tasarruf edebileceklerini masaya yatırıyoruz. İzleyeceğiniz bu 5 adım sayesinde bilgisayarınızın güç tüketimini azaltabileceksiniz.

Google'ı siyah kullanın

Google'ı siyah kullanın

İnternetin bir numaralı ismi olan ve her gün milyonlarca kişinin ziyaret ettiği Google'ın da güç tüketiminin düşürülmesi konusunda bilgisayar kullanıcılarına yardımı dokunabilir.

Blackle isimli web sitesi, Google'ı baz alan bir arama sitesi. Tamamen Google'ın arama motoruna bağlı olan Blackle'ın yaratılmasının tek nedeni ise kullanıcıların bu site sayesinde güç tasarrufu yapabilmeleri. Ancak akla elbette şu soru gelebilir: Bir web sitesi güç tüketimini nasıl düşürebilir?

Bu sorunun oldukça mantıklı bir cevabı var aslında: Monitörlere yansıyan beyaz ve açık renkli görüntülerin siyah renge göre daha fazla güç tüketimine neden olduğunu biliyor muydunuz? Blackle da bu renk ayrımının farkında olduğundan, beyaz arkaplanı kullanan Google'ı siyah renkle bezeyerek yeni bir web sitesiyle kullanıcıların karşısına çıkmış.

Hatta sitenin arama çubuğunun altında bu siteyi kullananların sitede kaldıkları süre baz alınarak toplamda ne kadar güç tasarrufun yapılabildiği rakamlarla ifade ediliyor. Kısacası monitörünüzün daha az elektrik tüketmesi için Google'a girmek yerine Blackle'ı deneyebilirsiniz.

Windows'unuzu optimize edin

Windows'unuzu optimize edin

CO2 Saver, Windows'un güç ayarlarını optimize ederek Windows'unuzun en az şekilde güç tüketmesini sağlıyor. Diğer bir deyişle, bu kontrolü bu araca bıraktığınız taktirde, bilgisayarınız, monitörünüz ve hatta hard diskiniz artık daha az güce ihtiyacı olacak.

Programın en önemli özelliği ise bu optimizasyon işleminin ardından güç tasarrufunun ne oranda sağlandığına dair kullanıcıyı bilgilendirmesi.

Download: CO2 Saver

Enerji tasarruflu ürünleri alın

Enerji tasarruflu ürünleri alın

Energy Star, birçok bilgisayar kullanıcısının yakından tanıdığı bir standarttır. Enerjinin etkin kullanımı konusunda uluslar arası bir standart olan Energy Star logolu ürünleri satın almanız da yine enerji tüketimini düşürme açısından önemli bir adım olabilir.

Bu sayede hem faturalarınızın kabarmasını önleyebilir, hem de çevre için küçük ama önemli bir adım atmış olacaksınız...

Tüplü monitörleri bırakın, LCD kullanın

Tüplü monitörleri bırakın, LCD kullanın

Günümüzde artık birçok bilgisayar kullanıcısı LCD monitör kullanmaya başladıysa da, hala CRT (Cathode Ray Tube) tipi monitörleri kullanan kullanıcıların sayısı da hiç azımsanacak gibi değil. Tüplü monitör olarak bilinen CRT tipi monitörler, LCD'lerle karşılaştırıldıklarında güç tüketimi konusunda oldukça ileri bir seviyededir.

Bu nedenle fiyatları bugünlerde oldukça makul seviyelere inen LCD monitörleri edinmenizde fayda var; zira monitörler bilgisayarın en fazla enerji tüketen donanımlarından biridir.

Bilgisayarınıza ince ayar

Bilgisayarınıza ince ayar

Tüm bunların dışında Windows veya Mac kullanıcısıysanız, güç tüketimi ayarlarına girerek enerji kullanımını en aza indirgeyebilirsiniz. Bu ayarlara ulaşmak için Windows işletim sistemi altında Denetim Masası'na girdiğinizde ilgili ayarlara kolayca ulaşabilirsiniz.

Mac'lerde ise Sistem Tercihleri(System Preferences) bölümünden Enerji Koruyucu'ya (Energy Saver) girerek ilgili ayarları yapabilirsiniz.

Bunun yanında bilgisayarı kullanmadığınız durumlarda bilgisayarınızı çalışır durumda ya da Stand by modunda bırakmamalısınız; zira özellikle Stand by'da duran cihazların pek fazla güç tüketimi olmadığı düşünülse de, aya ya da yıla vurulduğunda ve diğer kullanıcılar hesap edildiğinde bu modda bulunan cihazların gereksiz yere binlerce watt enerji harcadığı söylenebilir.

Okuyucu Yorumları