5 kişinin açtığı dava Nvidia'ya bela oldu

Apple, Dell ve HP laptop kullanan 5 kişinin Nvidia'ya açtığı dava yonga devinin başını çok ağrıtacak

Nvidia'nın başı dertte!

Nvidia'nın geçtiğimiz yıllarda ürettiği sorunlu dizüstü grafik işlemcileri başına iş açtı. Bu işlemcilerin kullanıldığı dizüstü bilgisayarlarına sahip beş kullanıcı Nvidia'ya ortak dava açarak şirketi sorunlu işlemcileri satarak tüketicileri mağdur duruma düşürmekle suçladı.

Nvidia geçtiğimiz sene Temmuz ayında dizüstü üreticilerine sunduğu bazı grafik işlemcilerinin sorunlu olduğunu itiraf etmişti. Amerika Sermaye Piyasası kurulunun yaptığı soruşturmada Nvidia kendi işlemci tedarikçilerini ve dizüstü üreticilerini suçlamış, bununla da kalmayıp tüketicileri de suç ortağı yapmıştı. Nvidia'nın yaptığı değerlendirmelere göre etkilenen bilgisayarların geri çağırılması ve işlemcilerin değiştirilmesi için 196 milyon dolar gibi astronomik bir meblağ gerekiyordu.

Sorunlu işlemcilerin olduğu bilgisayarlar aşırı ısınarak kapanıyor veya görüntü gidiyordu. Bu bilgisayarları tamir etmek ise dizüstü üreticilerine kaldı. Apple sorunlu bilgisayarları iki yıl içerisinde ücretsiz tamir edeceğini duyurdu. Dell ve HP ise BIOS güncellemesi yayınlayarak grafik işlemcisinin fan hızını arttırdı ve grafik işlemci çekirdek hızını düşürdü. Tabi bu pil ömrünün ile sistem performansının düşmesine ve bu kaliteli sayılan bilgisayarların aşırı sesli çalışmasına neden oldu. Tamir edilen bilgisayarlar ise yine aynı sorunlu işlemcilerle geri gönderildi. Çoğunun garanti süreleri biter bitmez tekrar arızalanacağı neredeyse kesin.

Sorun gerçekten çok büyük. Eğer dava aleyhinde sonuçlanırsa Nvidia hem prestij hem de yüklü bir para kaybedebilir.

Okuyucu Yorumları