50 kalibrelik fare kapanı aşırıya kaçmış gibi

1882 yılında alınan bu patent, çok basit bir aleti bakın nasıl korkunç bir şeye çeviriyor...

230 yıllık korkunç bir patent

Ralph Waldo Emerson bir keresinde "Daha iyi bir fare kapanı yap ve insanların nasıl kuyruğa geçtiğini izle" demişti. J.E. Bennett'in 1882 yılında patentini aldığı fare kapanını almak için, insanların kuyruğa girdiğini söylemek zor ancak resimde görülen tasarım gerçekten işi oldukça ciddiye almış görünüyor.

Fare kapanları Antik Yunan'dan beri kullanılıyor. Homeros'un İlyada'sının Farelerin ve Kurbağaların Savaşı isimli bölümünde konuya ithafen "ahşap bir kapan, farelerin düşmanı ve ona derler tuzak" kısmı bu konuda gösterilen delillerden birisi. Fare kapanı denilince William C. Hooker'ın 1894 yılında ödül alan tasarımını es geçmemek lazım.

Bennett'ın 50 kalibrelik modeli Hooker'ın tasarımından 12 yıl önce patentlenmesine rağmen nedense üzerinde pek de durulmamış. Tabi bunda kapan aksamı üzerine monte edilen tabancanın insanların gözünü korkutmasının etkisi olduğu ortada.

Bennett patent başvurusunda, yapmak istediği kapanın kemirgenleri parçalarına ayıracak türden olduğunun altını çiziyor. Bunun yanı sıra geliştirdiği sistemin, kapı ya da pencereye yerleştirilerek davetsiz misafilere karşı bir tür alarm olarak da kullanılabileceğini nazikçe belirtmiş.

Okuyucu Yorumları