5G, 2024'te 1,5 Milyar Aboneye Ulaşacak!

Ericsson Mobilite Raporu: 5G 2024'te 1,5 milyar aboneye ulaşacak.

5G, 2024'te 1,5 milyara ulaşacak!

2024 yılı sonuna kadar 5G'nin geliştirilmiş mobil geniş bant için dünya nüfusunun yüzde 40'ından fazlasını kapsaması ve 1,5 milyar aboneye ulaşması bekleniyor. Ericsson'un (NASDAQ: ERIC) en güncel Mobilite Raporu'na göre bu gelişmeyle birlikte 5G, küresel ölçekte piyasaya çıkmış en hızlı yayılıma sahip hücresel teknoloji ürünü olacak.

5G uygulamasına geçilmesinde etkili olan ana unsurlar arasında artan ağ kapasitesi, gigabit başına daha düşük maliyet ve yeni kullanım alanları yer alıyor.

Kuzey Amerika ve Kuzey Doğu Asya'nın 5G kullanımına öncülük etmeleri bekleniyor. 2024 sonuna kadar Kuzey Amerika'daki mobil aboneliklerin yüzde 55 oranında 5G aboneliklerinden oluşacağı öngörülüyor. Kuzey Doğu Asya'da ise bu oranın yüzde 43'ten fazla olacağı tahmin ediliyor.

Batı Avrupa'da, 5G aboneliklerinin 2024 sonuna kadar bölgedeki mobil aboneliklerin yüzde 30'unu oluşturması bekleniyor.

Dar Bant Nesnelerin Interneti (NB-IoT) ve Cat-M1 teknolojilerinin kullanımı, hücresel nesnelerin interneti (cellular IoT) bağlantılarının sayısında dünya çapında artışı beraberinde getiriyor. 2024 için öngörülen 4,1 milyar hücresel IoT bağlantısından 2,7 milyarının Kuzey Doğu Asya'da olması bekleniyor. Bu rakam, bölgedeki hücresel IoT piyasasının hem büyüklüğünü hem de gidişatını yansıtıyor.

Geniş bir yelpazeye yayılan kullanım senaryolarındaki çeşitli ve değişken gereklilikler, servis sağlayıcıları kendi marketlerinde hem NB-IoT'yi hem de Cat-M1'i kullanıma sunmaya yöneltiyor.

Mobil veri trafiği 2018'in üçüncü çeyreğinde 2017'nin aynı dönemine oranla yüzde 79 büyüdü – Çin lokomotif görevi görüyor

2018 yılının üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine oranla %79'a yakın mobil veri trafiği büyümesi gerçekleşti, bu büyüme hızı 2013'ten beri gerçekleşen en yüksek seviye. Kuzey Doğu Asya'da, özellikle de Çin'de, akıllı telefon başına düşen veri trafiğindeki yükseliş, küresel çapta oranı kayda değer şekilde artırdı. Akıllı telefon başına düşen veri trafiğinde 2017 sonu ile 2018 sonu arasında gerçekleşen yaklaşık yüzde 140'lık bir artışla bölge, ayda 7,3 gigabayta erişerek akıllı telefon başına düşen veri trafiğinde ikinciliğe oturdu. Bu rakam, aylık olarak yaklaşık 10 saat boyunca canlı HD video yayınına eşdeğer bir oran.

Hala akıllı telefon başına en yüksek veri trafiğine sahip olan Kuzey Amerika'nın bu yılın sonuna kadar ayda 8,6 gigabayta ulaşması bekleniyor. Bu rakam,aylık 12 saatin üzerinde canlı HD video yayınına eşdeğer.

2018-2024 yılları arasında, toplam mobil veri trafiğinin beş kat artması beklenirken, 5G ağların dönem sonunda mobil trafiğinin yüzde 25'ini taşıyacağı tahmin ediliyor.

Ericsson Başkan Yardımcısı ve Ağ Teknolojilerinden Sorumlu Yönetici Başkanı Fredrik Jejdling konuyla ilgili şöyle konuştu: "5G'nin piyasaya girmesiyle birlikte, kapsama alanındaki genişlemenin ve aboneliklerdeki artışın önceki teknolojilere kıyasla daha hızlı olması öngörülüyor. Aynı zamanda hücresel IoT de güçlü bir büyüme göstermeye devam ediyor. Sadece tüketici pazarını değil, birçok sektörü etkileyecek temel değişikliklerin başlangıcına tanıklık ediyoruz."

Mobilite raporunda ayrıca sabit kablosuz erişim (fixed wireless access) ve bunun nasıl gerçeğe dönüştürüleceği, megabitlerden gigabitlere video akışı ve üretim sektöründe akıllı kablosuz teknolojilerin geliştirilmesi hakkında makaleler yer alıyor.

Okuyucu Yorumları