6.500 yıllık müthiş keşif!

İnsanlık tarihine ait keşfedilen "en eski şeyler" arasına kimsenin hayal edemediği bu şey de eklendi

6.500 yıllık müthiş keşif!

Nasıl ki günümüzdeki keşifler sayesinde yeni teknolojik buluşlar elde edebiliyorsak, bu durum geçmişimiz için de geçerli. Her yeni kazıda, aslında ne kadar da ileri bir teknolojiye sahip olduğumuzu yeniden keşfediyoruz.

Slovenya'da yapılan kazılar, tam da bu duruma harika bir örnek teşkil eden cinsten. 6500 yıl önceki taş döneminden kaldığı düşünülen, balmumundan yapılmış bir diş dolgusu tüm dikkatleri üzerine çekti. 24 ile 30 yaş aralığında, muhtemelen bir erkeğe ait olduğu düşünülen diş dolgusu, aslında 100 yıl kadar önce bulunmuş ve halk müzesinde sergilenmiş. Bugüne kadarsa kimsenin dikkatini bile çekmemiş...

Yapılan araştırmalara göre balmumu dolgu kişinin ölümüne yakın bir süre zarfında yapılmış ama ne yazık ki ölmeden önce mi yoksa sonra mı yapıldığı hakkında kesin bir bilgi henüz bulunmuş değil. Yine de eğer kişi ölmeden önce yapılmış bir dolguysa, bu da acı çeken kişinin dişinde bulunan bir çatlağı doldurmak ve çektiği acıyı azaltmak için yapılmış bir dolgu olduğu anlamına geliyor.

Okuyucu Yorumları