64 bit Windows 7'yi sevdik, ama...

Windows 7 ile birlikte 64 bit işletim sistemleri de altın çağına girecek. Acaba gerçekten öyle mi?

64 bit Win7'yi sevdik, ama...

Windows Vista ile birlikte sorulan ve hala geçerli olan önemli sorulardan birisi şu: 32 bit mi? 64 bit mi? İşte Windows 7 kullanıcıları da bunu soruyor.

64 bitlik işletim sistemleri daha fazla RAM destekliyor. Yazılım ve donanım geliştiriciler hala 64 bit sistemlere yetişmeye çalışıyor. Peki yetişebildiler mi? Hayır. Windows 7 64 bit'e geçen kullanıcıları da 32 bit bir dünya bekliyor.

Windows 7'nin 32 bitlik ve 64 bitlik sürümleri görünüşte de işlevde de aynı. Aradaki fark RAM'den öte geleceğe yönelik altyapıda yatıyor. 64 bit daha fazla veri işleme kapasitesine sahip olduğu için geleceğin sistemi. Daha iyi grafikler için, 64 bit şart olacak.

Sorun başta da belirttiğimiz gibi yazılım geliştiricilerinin yavaşlığından kaynaklanıyor. Bu yeni imkanlardan henüz yararlanmayan geliştiriciler yüzünden bilgisayar dünyası hala 32 bit.

Windows XP 64 Bit Edition

Windows XP 64 Bit Edition
Yaygınlaşamayan bir sürüm

Windows XP'de bile bulunan 64 bit desteği Vista ile birlikte Microsoft tarafından yaygınlaştırılmak istendi. Ancak Vista'nın donanım gereksinimleri yaygınlaşmasını engelleyince, yazılım geliştiriciler yaygın olan işletim sistemi olan Windows XP'ye ağırlık vermeyi sürdürdüler. Windows XP'nin 64 bitlik sürümü pek yaygın değildi, hala da değil.

Bu açıdan bakıldığında kullanıcıların daha gelişmiş grafiklere ve güçlü yazılımlara kavuşmasında Windows XP'nin yaygınlığının ve uzayan ömrünün bir engel teşkil ettiği de söylenebilir. Bunun sebebi olarak Vista'nın başarısızlığı da gösterebilir.

Elbette bütün bunları değerlendirir ve yazılım geliştiricilerinin yavaşlığını vurgularken piyasa gerçeklerini göz ardı etmemek gerek. Tüketiciler 64 bit talep etmiyorsa, ve 64 bit işletim sistemi pazarda başarısız oluyorsa 64 bit yazılım geliştirmek için harcanana para, zaman ve kaynak boşa gidecektir.

Tarayıcılar hala 32 bit

Tarayıcılar hala 32 bit
Tarayıcılar 64 bit'te sınıfta kaldı

64 bit dünyasına halen geçmemiş olduğumuzu kanıtlanan en büyük örnek internet tarayıcıların neredeyse tamamının 64 bit sürümlerinin inanılmaz sorunlu olması. IE'nin 64 bit sürümü düzgün çalışsa da Chrome, Firefox ve Opera kullananlar 32 bit kullanmaya mecbur. Elbette burada kafası karışabilecek bazı okuyucularımıza 32 bit yazılımların 64 bit işletim sisteminde sorunsuz çalıştığını hatırlatalım.

Firefox'u 64 bit kullanmakta ısrarcı davranan kullanıcılar ise Firefox 64 bit'i çalıştırmak için XP Mode kullanmak zorunda kalabiliyor. Daha kötüsü bazı kullanıcılar ancak Administrator olarak sisteme girdiklerinde çalıştırabildiklerini belirtiyorlar. Internet Explorer'ın kendisi düzgün çalışsa da internet üzerinden film izlemek için en yaygın kullanılan Adobe Flash formatı 64 bit'te yok ve tek geliştirilen 64 bit sürümü de sadece Linux için geliyor.

Peki geçiş zamanı mı?

Peki geçiş zamanı mı?
Yazıcılr ve tarayıcılar sürücü açısından en sorunlu donanımlar

64 bit'te karşılaşılan en büyük sorun donanımla ilgili. XP devrinden kalan yazıcı ve tarayıcıların 64 bit sürücüleri pek bulunmuyor. Elinizde çok eski bir donanım varsa 64 bit'e geçmeden önce sürücülerini kontrol etseniz iyi olur. Yeni bir sistem satın alıyorsanız hiçbir sorun yok. Aslında Windows 7 eski donanımlarla uyumlu çalışmasıyla ve sürücüleri otomatik indirmesiyle ünlü, ama bazı yazıcı ve tarayıcılar istisna oluşturuyor.

Öte yandan yazıcı ve tarayıcılar uyumluluk konusunda Windows XP çıktığında da sorun çıkartıyor, kullanıcıları delirtiyordu. Yeni bir yazıcının, yeni bir kartuşa yakın fiyata olduğu düşünülürse değiştirirseniz karlı çıkarsınız. Eski şirket yazıcıları da bütün ofis çalışanlarının tecrübe ettiği üzere, çıkarttıkları arızalarla yeni bir yazıcıdan daha çok masraf çıkartıyorlar.

Şimdilik 64 bit yazılımlar yaygın olmasa da, birkaç donanım sorunlu olsa da bu mimariye geçişin kaçınılmaz olduğunu da belirtelim. Windows 7'nin 64 bit sürümüyle birlikte yazılım ve donanım üreticileri de 64 bit'e yöneldi ve çok yakında 64 bit'in gerçek gücünü kullanan daha fazla ürünle karşılaşmak mümkün olacak.

Okuyucu Yorumları