70 yılın ardından ortaya çıktılar...

İkinci dünya savaşından kalan bu ilginç bomba çizimleri, tam 70 yıl sonra ilk kez ortaya çıktı!

70 yıl sonra ortaya çıktılar!

Winston Churchill'i öldürmesi planlanan çikolata bombası, savaş zamanı efsanelerinin arasında yerini almıştı. Ancak bu cihazın ve zekice saklanmış başka patlayıcıların çizimleri yeni yeni ortaya çıkıyor.

İkinci Dünya Savaşı sırasında Alman sabotaj uzmanları, zekice saklanmış bir takım bombalar geliştirmişlerdi. O sıralarda Britanya'nın MI5 anti-sabotaj ve patlayıcı ekibi B1C, sadece üç kişiden oluşuyordu: bilim adamı Victor Rothschild, sekreteri ve daha sonra eşi Teresa Georgina Mayor, detektif araştırmacı Donald Fish. Kaptan Amerika'da gösterilenler gibi devasa savaş zamanı teknolojik casus operasyonlarının aksine, küçük ekibin çabalarının büyük bir kısmı kendi yenilikleri ve zekalarının ürünüydü.

Zengin Rothschild ailesinin evladı olan Rothschild, devasa kaynaklarının büyük bir kısmını sabotajları önlemeye adamıştı. Rothschild, ekibinin bulduğu bubi tuzağı cihazlarını bir uzmanın çizmesini istemekteydi. Bu cihazların arasında da bir parçası kırıldığı zaman patlayan çikolata kalıbı, yiyeceğin altında gizli bombalar yer alan ordu yemek kapları, patlamak için değiştirilmiş benzin kutuları gibileri yer alıyordu. Rothschild'ın kendisi de, sonradan ünlü olan bir şekilde, bir soğan kargosunun içerisinde yer alan bir bombayı imha etmiş ve imha etme çabası sırasında yaptıklarını telefonda anlatarak, eğer başarısız olursa bir sonraki sefer başka bir yöntemin deneneceğini garantiye almıştı.

70 yılın ardından ortaya çıktılar...

Çabalarını belgeleme projesi için Donald Fish, kendi oğlu teknik ressam Laurence Fish'i önermişti. Laurence Fish, teknik çizim yeteneğini Alvis arabaları üzerinde geliştirmişti. Suikast girişimlerinin yanı sıra, çizilecek pek çok cihaz bulunmaktaydı. Almanlar, bombaları Britanya gemilerinde, patladıkları ana kadar gizli kalacak şekilde saklamaktaydılar. Çizimlerin içerisinde günlük eşyaların dışında yine gemileri hedef alan manyetik denizkozalağı gibi karmaşık patlayıcılar da bulunmaktaydı.

70 yılın ardından ortaya çıktılar...

Rothschild pek çok tuzağı bulmuş ve bunları etkisiz hale getirmenin yöntemlerini öğrenmişti. Ancak, diğer kişilerin de cihazları tanımaları ve etkisiz hale getirebilmeleri için bir kayıt tutulması gerekmekteydi. Laurence Fish, "Secret" (Gizli) olarak işaretlenen mektuplar ile Rothschild tarafından görevlendirilmişti ve bunun sonucunda oldukça detaylı teknik çizimler ortaya çıkmıştı. Fish'in ayrıntılara verdiği dikkat ve hassas çizimleri sonucunda ortaya çıkan bu bilgisayar öncesi çağ çizimleri de inanılmaz derecede güzel ve detaylı.

70 yılın ardından ortaya çıktılar...

Savaş sonunda bu çizimlerin kaybolduğu düşünülmekteydi ancak yakın zamanda "derin depoda" bir çekmece gözünde bu çizimler bulundu. Victor Rothschild'ın kızı Victoria, bu çizimleri Fish'in dul eşi Jean Bray'e gönderdi. Bray de bu çizimlerin bir müzede veya arşivde kendilerine bir yer bulabileceğini ümit ediyor. Kendisinin favori çizimi de karmaşık, 21 gün zamanlayıcısına ve dönen bir diske sahip bir cihaza ait.

BBC, kesinlikle pek çok hayatı kurtarmış olan Fish'in çizimlerini şu şekilde anlatmakta: "Üst kısmında, kalın harfler ile 'Buradan sökmeyin' yazıyor. Alt kısımda da aynı kalınlıkta bu kelimeler yer alıyor: 'Buradan sökmeye başlayın'"

Şimdi ise geriye sadece, bu çizimlerin kendilerine ev olarak bir müze bulabilmeleri kalıyor. Bu tuzakların çoğu oldukça zekice hazırlanmış cihazlar olsalar da, bunları bulan ve etkisiz hale getirenlerin de en azından aynı seviyede zeki olduklarını kabul etmek gerekiyor...

Okuyucu Yorumları