750 bacaklı kırkayak Silikon Vadisi'nde çıktı

Bilim adamları, "dünyanın en çok bacaklı hayvanını" buldular ve videosunu bile yayınladılar! İzleyin

Bu kadar bacak kimsede yok!

Bu kez bilgisayarlarımızı esir alan solucanlardan bahsetmiyoruz. Arizona Üniversitesi, "dünyanın en çok bacaklı hayvanı"na ait bir videoyu internette paylaştı. Araştırmacılar, yaptıkları sayımda böceğin tam 750 bacağı olduğunu tespit etmişler.

"Çok ayaklılığın zirvesi" anlamına gelen Illacme plenipes, sadece Silikon Vadisi bölgesinde yaşıyor. Kırkayaklar, en çok bacağa sahip olan hayvanlar grubuna giriyorlar. 400 milyon yıl önce her vücut bölümü başına düşen bacakları ikiye katlayan Illacme plenipes, bölüm başına düşen bir çift ayak sayısını iki çifte çıkarmış. Bu ek ayaklar, kırkayağın toprağın içine girerek yiyecek bulmasını kolaylaştırıyor veya saldırılardan daha hızlı kaçmasını sağlıyor.

Gabilan Range'de büyük bir "arkoz" kumtaşının altında bulunan bu kırkayağa son derece nadir rastlanıyor. Öyle ki tarihi koleksiyonlarda sadece 17 numunesi var.

Dr. Paul Marek, bu soyu tükenmek üzere olan türün Batı Yarıküre'deki ailesini temsil ettiğini söylüyor. Bu kırkayağın en yakın akrabası sayılan Nematozonium filum Güney Afrika'da yaşıyor ve ilişkileri 200 milyon yıl önceki kıtaların birleşmesine dayanıyor.

Illacme plenipes'in küçük boyutuna ve iddiasız görünümüne rağmen çok karmaşık bir mikroanatomiye sahip olduğu söyleniyor.

Dünyanın en çok bacaklı hayvanını videomuzda yakından görebilirsiniz!

Okuyucu Yorumları