8 yaşındaki kız, amatör bir telsiz ve biraz da yardımla Uluslararası Uzay İstasyonu'na ulaşmayı başardı

8 yaşındaki bir İngiliz kız, amatör bir telsiz sistemi ve biraz da yardımla Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki astronotlarla konuşmayı başardı.

8 yaşındaki kız, amatör telsizle Uluslararası Uzay İstasyonu'na ulaşmayı başardı

İngiltere'den 8 yaşındaki bir kız, babasının amatör telsizini kullanarak Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki (ISS) astronotlarla sohbet etti.

Isabella Payne, Kent, İngiltere'den amatör bir telsiz meraklısı olan babası Matt'in yardımıyla, ISS ile hızlı bir görüşme yakalamayı başardı. İkili, 2 Ağustos akşamı geç saatlerde ISS'deki amatör radyo istasyonu NA1SS ile iletişim kurmaya çalıştı. Biraz şans ve biraz teknik bilgiyle, Nisan ayında ISS'ye fırlatılan NASA SpaceX Crew-4'ün komutanı Kjell Lindgren'e ulaşmayı başardılar.

Lindgren, telsiz iletişimi için gerekli bazı teknik formalite değiş tokuşunun ardından arayan kişiyi karşılayarak "Uluslararası Uzay İstasyonuna Hoş Geldiniz" dedi.

Isabella, “Benim adım Isabella, 8 yaşındayım” dedi.

Lindgren, "Isabella, seninle sohbet etmek çok güzel, telsizi açıp merhaba dediğin için teşekkür ederim" cevabını verdi.

Konuşma 30 saniyeden biraz fazla sürdü, ancak Matt ve Lindgren o gün daha sonra Twitter'da tekrar kısa bir görüşme yaptı.

ISS'deki radyo, insanları amatör telsiz iletişimi yoluyla bilim, teknoloji, mühendislik ve matematikle ilgilenmeye teşvik etmek için tasarlanmış bir girişim olan Uluslararası Uzay İstasyonundaki Amatör Telsizcilik (ARISS) projesinin bir parçası.

ISS ekibi, yılda onlarca kez okul çocukları ile soru-cevap oturumları düzenlemek için telsizi kullanıyor ve teoride, doğru donanıma sahip olan herkes astronotlarla iletişim kurabilir. Ancak Isabella bu fırsatı yakaladığı için oldukça şanslıydı. Zira onun görüşmesi planlanmış değil, rast gele gerçekleşmiş bir görüşmeydi.

Matt, IFLScience ile yaptığı röportajda “planlanmış bir eğitim temasının dışında bir Astronotla konuşmak oldukça nadirdir. Bunun gerçekleşmesi için denk gelmesi gereken birkaç faktör var” dedi ve devam etti: "UUİ, astronotların 'boş zamanı' ile çakışan bir zamanda LOS'tan (Görüş Hattı) geçiyor olmalı, çünkü o sırada resmi bir programlanmış görev yapmak için çalışmıyor olmalılar. Planlanmamış temaslar kurmak için Amatör Telsiz ekipmanını aktif olarak kullanan bir astronot olmalı.

Isabella, babasının telsizcilik tutkusunu paylaşmasına ve büyüdüğünde bir uzay ajansında iletişim uzmanı olarak çalışmak istemesine rağmen, astronot olmak gibi bir arzusu bulunmuyor.

Matt, “Isabella, Kjell'in aramasına cevap vermesine şaşırdı. Hayal edin, Kjell için bu, 100'lerce insanın adını haykırdığı dev bir sahnede durmak gibi olmalı ve tüm o gürültünün içinden birini seçmesi gerekiyor" derken, sözlerini, Isabella'nın sözleriyle tamamlıyor: "Yaşadığımız harika ve çok özeldi...'"