100 yıl öncesinin "tableti" bugünün tabletlerine hiç benzemiyordu

1924 yılında piyasaya sürülen bu ilginç cihaz, bugünün tabletlerini 100 yıl önce nasıl hayal ettiğimizi gösteriyor.

100 yıl öncesinin "tableti" işte böyle bir şeydi

Tarihin derinliklerinden bulup çıkarttığımız bir fotoğraf, teknoloji algımızın ne kadar çabuk değiştiğini, yeni teknolojik imkanların nasıl daha gerçek potansiyellerine ulaşmadan silinip kaybolduklarını gösteriyor.

Science and Invention dergisinin Kasım 1924 sayısında yayınlanan yukarıdaki fotoğrafta, kulağında kulaklığıyla masa başına oturmuş, "kitabını" açmış ders çalışan ufak bir kız çocuğu görülüyor. Ancak bu kitap alıştığımız ders kitaplarından değil. İçinde "geleceğin eğitim teknolojisi" olan bir radyo bulunuyor.

Radyonun iyice yaygınlaştığı, sadece bilim insanları ve mühendislerin değil neredeyse herkesin teknolojinin geleceğine ilişkin tahminlerde bulunduğu günlerden kalan fotoğrafın altında yer alan yazıda şu ifadeler yer alıyor: "Deri kaplı bir kitap görünümündeki set, hantal alfabelerin ve okuma kitaplarının yerini alacak. Ödevler ufaklıklar için eğlenceye dönüşecek."

Fotoğraf ve altında yer alan ifadeler, teknolojinin gelecekte sunacağı olanaklarla ilgili fikirlerimizin, günün kabulleriyle sınırlandırılmış olduğunu hatırlatan, bir asır öncesinden gelen bir uyarı gibi görülebilir. Belki de teknolojinin sunduğu imkanlar üzerine tahminlerde bulunurken, daha fazla ileri görüşlü olmamızda yarar vardır, ne dersiniz...

Okuyucu Yorumları