Büyük patlama için düğmeye basıldı!

Tüm zamanların en büyük makinesi, kara delik tartışmalarının gölgesinde çalışmaya başladı.

En büyük insan icadı

Kara delik uyarısı: Asrın deneyi Dünyanın sonu mu olacak?

Cenevre yakınlarındaki Avrupa Moleküler Fizik Laboratuarında (CERN) dünyanın en büyük molelüker hızlandırıcısı olan LHC çalışmaya başladı.

LHC'nin açılımı Large Hadron Collider. 26,7 kilometre uzunluğunda ve halka biçimindeki moleküler hızlandırıcı ile 5000'in üzerinde bilim adamı dünyanın yaratılış tarihi hakkında yeni fikirler edinecek.

2004'den bu yana 3 milyar Euro'luk cihaz üzerinde çalışıldı. CERN'in verdiği bilgilere göre insan tarafından yapılmış en büyük cihaz söz konusu. Buna ek olarak tüm kompleksin toprağın yüzlerce metre derinliğinde yer alması geliyor.

<strong>Tünelde:</strong> Çalışanlar boruları kontrol ediyor.Devasa veri akışı
Fakat bu devasa moleküler hızlandırıcıdan sonuçların elde edilmesi aylar, hatta yıllar bile sürebilir. Sadece makinenin kendisi değil aynı zamanda veri akışı da devasa: Tahminlere göre saniyede 600 TB bilgi akışı oluyor. Bu bilgilerden çoğu işe yaramıyor çünkü zaten bilinen ve kanıtlanmış olan fiziksel süreçleri tanımlıyorlar. Hızlandırıcı içerisindeki 10 milyon parçacığın birbiriyle çarpışmalarından sadece iki veya üç tane değerlendirilebilir olarak nitelendiriliyor.

LHC dünyayı yok ediyor mu?

LHC dünyayı yok ediyor mu?
Aşağıya doğru: Borunun parçaları çukurlar sayesinde derinlere inebildi.

Bu veri yığını ile başa çıkabilmek için 60.000 işlemci bilgileri filtreliyor. Fiber optik kablolardan oluşan bir ağ üzerinden birbirine bağlı 11 işlem merkezi ilk veri filtrelemesini yapıyor. Bu süreç içerisinde ağ üzerinden saniyede 10 TB veri aktarım hızına ulaşılıyor.

Fakat herkes CERN bilim adamları gibi bu yeni makineden etkilenmiş değil. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne üç şahıs şikayette bulundu. Kişiler parçacıkların çarpışması sonucunda dünyayı yavaş yavaş yutabilecek minik kara deliklerin oluştuğunu iddia ettiler. Mahkemenin yapılan şikayetleri reddetmesiyle LHC bugün düzenli bir şekilde çalışmaya başlayabildi.

Okuyucu Yorumları