CHIP Online GTA IV'ü sizin için inceledi

CHIP Online inceledi: Ortalığı kasıp kavuran Grand Theft Auto IV nasıl bir oyun? Yeni neler sunuyor?

İlk Test: GTA IV

Bir amerikan rüyası. Gagster dizisi Grand Theft Auto hayranları dört yıl boyunca „GTA:San Andreas"ın yeni versiyonunu beklemek zorunda kaldılar.Rakipleri Saints Row gibi isimlerle oyunun prensiplerini kopyalarken, Rockstar North'un geliştiricileri kendilerini büyük başarının reçetesini hazırlamak için geri planda tuttular.Ama artık uzun süren bu bekleme sona erdi.GTA IV unvanını geri alabilecek mi alamayacak mı, yaptığımız test sonucunda öğreneceksiniz.

Grand Theft Auto 4 - Liberty City'nin oyun alanı hiç yaşlanmak istemeyen gençler için tasarlanmış. Keşfedilmemiş şehir New York en ince detaylarına kadar bir büyük şehir kovboyunun hoşuna gidebilecek herşeyi sunuyor: Kocaman bir oyun dünyası, yarı çıplak ortalarda dolaşan bayanlar, ceza almadan külüstür haline getirene kadar kullanabileceğiniz araçlar.


GTA4'ün AYRINTILI İNCELEMESİ BU AY LEVEL'da. KAÇIRMAYIN!
Bilgi İçin: http://www.level.com.tr/level/

GTA IV: Çıkar çıkmaz satış rekorlarına imza attı

Oyunun hikayesi

Oyunun hikayesi
GTA IV etkileyici sahnelerle dolu

Savas yorgunu Serbe Niko Bellic kuzeni Roman`in anlattığı kendini beğenmiş hikayelerine kanıyor. Roman ona anlattığına göre lüks bir yaşam sürüyor, ama gerçek hayatta sadece taksi şoförlüğüyle çevresiyle bağ kurmuş bir insan. Niko farkında olmadan kendini bir suç çemberinin içerisinde buluyor ve bu çete ile yaşadıkları oyunun ana konusunu oluşturuyor.

GTA`nın önceki sürümlerinde olduğu gibi bu oyunda da, oyuncu oyun dünyasında düşünebileceği tüm özgürlüklere sahip ve oyunun tadını istediği gibi çıkarabiliyor. Hazırcevap kahraman Niko'nun hikayesi insanı taa başından itibaren cezbediyor. Karşındakini kelime oyunlarıyla düşündürüp, ironik bir tarzda itirazlar sunuyor. Böylece basta anlatılan sert hikâyeye ve temiz yürekli kurye misyonuna rağmen, oyuncu şehri tanımak yerine sadece Niko'nun hikâyesinin nasıl devam edeceğini öğrenmek istiyor.

Karizmatik kahraman
GTA´nın önceki sürümlerinden farklı olarak bu ana karakter çok karizmatik ve canlı. Tabi onun ir anti kahraman olduğunu da unutmamak gerekli. Niko hikâye boyunca hem normal hem de sabıkalı bir arkadaş çevresi kuruyor. O çevreye kuzeni Roman, başka bir arkadaşı ve hikayenin heyecanını kaybetmemek için burada açıklamadığımız başka insanlar da dahil oluyor.


GTA4'ün AYRINTILI İNCELEMESİ BU AY LEVEL'da. KAÇIRMAYIN!
Bilgi İçin: http://www.level.com.tr/level/

GTA IV etkileyici sahnelerle dolu

GTA için yeni nesil grafikler

GTA için yeni nesil grafikler
Gün batımı:GTA IV ile oldukça dinamik bir gündüz/gece döngüsüne sahipsiniz.

GTA IV ilk bakışta oynanabilirlik anlamında çok da fazla gibi görünmese de, güzelleştirilmiş yeni sürümde teknik olarak bir çok yenilik içeriyor. Bu yenilikler sayesinde siz ve Niko tam bir hırsızın sahip olmak isteyeceği bir hayatı yaşıyorsunuz.

Niko'nun en önemli kullanım aracı iletişiminin kontrol merkezini oluşturan cep telefonu. Hikayedeki tüm önemli insanlara bu şekilde ulaşabiliyor. Bu önemli insanlar Niko için yeni işler buluyorlar ve boş zamanlarını başroller ile birlikte barlarda, Bowling yada Bilardo salonlarında, Kaberelerde yada Strip-Barlarda geçiriyorlar. Niko'nun o anki durumuna bağlı olarak bulundukları mekan da değişiklik gösteriyor.

Alternatif olarak mobil telefonun aracı ile başarısızlığa uğramış son işinizi yeniden başlatabiliyor veya çok oyunculu moda geçebiliyorsunuz.


Otantik Oyun dünyası
Rockstar en büyük başarıyı canlı bir oyun dünyası kurmakla yakalıyor. Liberty City otantik ve organik bir etki bırakıyor ve bu tüm oyunu son derece gerçekçi kılıyor. Evet, bundan daha etkileyici grafiklere sahip oyunlar da var ancak buradaki atmosferde oluşturulan,bundan daha net grafiklerle dengelenemeyebilirdi.


Yayalar sizin yanınızdan öyle basit bir şekilde geçip gitmiyorlar - kimileri telefonlar konuşuyor, kimileri grup halinde ayakta duruyor ve sohbet ediyorlar, Arada bir sürücüler kaza yapıyorlar ve arka planda bir jumbo jet uçuyor.Bu dünyayı bu denli inandırıcı ve büyüleyici yapan bu küçük şeyler, sürekli elinizin altında bulunan, eleştirilen ve aslında olduğundan farklı algılanan şiddet değil: toplumumuzdan yansıyan ironik bir resim.


GTA4'ün AYRINTILI İNCELEMESİ BU AY LEVEL'da. KAÇIRMAYIN!
Bilgi İçin: http://www.level.com.tr/level/

Gün batımı:GTA IV ile oldukça dinamik bir gündüz/gece döngüsüne sahipsiniz.

Sadece bir şiddet oyunu mu?

Sadece bir şiddet oyunu mu?
Taktik: Önceki versiyonlarından farklı olarak yeni oyunda arabaların arkalarına da sinip ateş edebiliyorsunuz.

Rockstar oyunlarını toplumsal eleştirilerle süslemesiyle ünlü. Bu özellikle insan bir televizyon programında saklı kalmış detaylarla meşgulken daha da belirginleşiyor.

Toplumun tüm kesimleri için ancak özellikle de politik konularda yapılan espriler ve göndermeler kesinlikle mükemmel ve sizi saatlerce bulunduğunuz yerde, sanal parlayan kutunun karşısında kalmaya davet ediyor. Bir benzeri durum da bir çok istasyonun radyo programları için geçerli. Özellikle bir taksi yolculuğu esnasında bunun tadını çıkarabilirsiniz.

Bu sadece bir oyun değil, en yüksek seviyede eğlence. İngilizcesi iyi olmayanlar alt yazılarla yetinmek zorundalar. Tüm bunları çevirmek büyük bir zorluk getiriyor zira.

GTA'nın tamamen bir şiddet oyunu olması ve sadece birkaç durumda vicdanınızın sesini dinleyerek karar vermeniz gerekmesi yada daha doğrusu şiddet uygulamak zorunda kalmayışınız sizi hayal kırıklığına uğratmamalı. Ana karakterler tutumlarını yansıtıyorlar ve suçlarını her zaman büyük bir zevk duydukları için yapmıyorlar. Ancak bu sadece şiddeti yalıtılmış bir yüceltme, övme olarak değil de belirli bir bağlamda ele alırsanız ortaya çıkıyor.

Sınırsız imkanlar
Taksi, metro yada kuzenlerinin servisleri gibi toplu taşıma araçlarından hoşlanmayanlar için her şekilde kullanabileceğiniz birçok çeşit araç emriniz altında. Önceki versiyonlara kıyasla çok iyileştirilmiş GPS son derece güvenilir. Bir sonraki hedefe ulaşmanıza yardımcı oluyor ve sinir bozucu arama sürecinden kurtarıyor sizi.

Yapımcılar oyunun bazı zayıf noktalarını tam olarak gizleyememişler. İnsan trafikteki boşlukları kullanmak yerine sürekli asfalttan kayıyor - bu durum özellikle heyecanlı kovalamacalarda negatif bir etki bırakıyor. Polislerden kaçarken Niko suçsuz görünmeye çabalamıyor. Bu eksiklik Need For Speed radarlarını anımsatan bir gösterge ile kapatılmaya çalışılmış. Bu gösterge ile polislerin size olan uzaklığını görebiliyorsunuz.


GTA4'ün AYRINTILI İNCELEMESİ BU AY LEVEL'da. KAÇIRMAYIN!
Bilgi İçin: http://www.level.com.tr/level/

Taktik: Önceki versiyonlarından farklı olarak yeni oyunda arabaların arkalarına da sinip ateş edebiliyorsunuz.

Kaç Niko, Kaç!

Kaç Niko, Kaç!
Polis: Liberty City'i koruyor.

Eğer köşeye sıkışmışsanız, polislerle veya güvenlik görevlileri ile karşılıklı ateş etmeye girişmişseniz, sahip olduğunuz yeni otomatik nişan alma sistemi bile sizi mağlup edebilir.

Amerikan caddelerinde kovboyculuk oynamaya meraklı değilseniz, S.W.A.T biriminin yaklaşmasıyla mekanda tüymek gerektiğini anlıyorsunuz.

Nişan alma GTA IV ' da eski versiyonlara oranla çok çok daha iyi ve çarpışmaları gereğinden bile fazla basit hale getiriyor- eğer otomatik fonksiyonu yanlış birini hedef almadıysa mutlaka amacınıza ulaşıyorsunuz. Tuşlara basarak kendinizi gizleyebilme imkanınız da oldukça başarılı ve hatta bundan dolayı etrafınızdakilere çarpabilirsiniz. Ancak bunun için duvara en uygun uzaklıkta bulunmanız gerekiyor.

Katil oyunu?
Böyle detaylara takılmak GTA IV ün destansı büyüklüğüne kıyasen ufak tefek şeyler. Bu oyun tabiî ki kusursuz değil, ama böyle bir şey zaten olamaz ki. Küçük eksiklere rağmen, oyunda fikir zenginliği, canlılık ve sonuçta doğal olarak bir aksiyon var. Bu özellikler küçük eksiklikleri gölgede bırakıyor.


Sonunda yayaları ezme (kanın kaportaya bulaşması), tüyler ürpertici karamboller, zarar ve patlamalar, işaretler öncekinden çok daha gerçekçi.

GTA IV, çok abartılı olsa da ABD'nin bir kısmının şu anda yaşadığı kültürel değerleri ironik bir şekilde oyun dünyasında yansıtmayı başarıyor.


GTA4'ün AYRINTILI İNCELEMESİ BU AY LEVEL'da. KAÇIRMAYIN!
Bilgi İçin: http://www.level.com.tr/level/

Polis: Liberty City'i koruyor.

Sonuç: Alalım mı?

Sonuç: Alalım mı?

Sonuç olarak GTA IV kelimenin tam anlamı ile başından saatlerce kalkamayacağınız mükemmel bir oyun. Ancak temelde sadece aslında çoktan var olan harika bir oyunun detayları iyileştirilmiş hali.

Son zamanların çok satan oyunları Call of Duty 4 veya Halo 3 göz önüne alınacak olursa, tüm bu isimler daha önce tanınan tasarıların üzerine kurulular ancak yinede değerlerini kaybetmiyorlar. Araçların tasarımındaki, otomatik nişan alma sistemindeki yada diğer detaylardaki eksiklikler dikkat çekiyorlar fakat oyunun genelinde çokta can sıkıcı değiller.

Rockstar yoğun ve kapsamlı hikayesi ile yakanızı hemen öyle çabucak bırakmıyor. Böylece saatlerce eğlencenin garantisini veriyor. Bir çok datayla donatılmış ayarlar ve kendi kendisi ile dalga geçen diyaloglar ve daha bir çok ilginç fikir bu oyunu rakiplerinden açık ara ile en zevkli oyun haline getiriyor.

CHIP Online notu:
Bizim değerlendirmemiz tek oyuncu modunu kapsıyor. Çok oyuncu modunu yeterince test edemedik. Bu testi de en kısa zamanda size ulaştıracağız.

Grafik:
Görüntü kalitesi genel itibariyle üst düzeyde ama en üst düzeye ulaşmıyor. Atmosfer yoğunluğu resim kalitesinden daha da etkileyici.

Ses:
Burada her şey düzenli: Arka fon müziğindeki birinci sınıf şarkılar, sunucular, radyo ve televizyon, kaliteli patlamalar ve diğer özel efektler sunuluyor.

Oynayış:
Niko Bellic`in rolüne girip, Liberty City`i güvensiz bir hale getiriyorsunuz. Alışılmış GTA tarzı kontroller ile hayatınızı mutlu mutlu sürdürebilirsiniz.

Çok oyunculu:
16 oyuncuya kadar

BİR BAKIŞTA GRAND THEFT AUTO 4
Sistem PS 3, Xbox 360
+ Başarılı bir hikaye, senaryo
+ Gerçekçi efektler ve görüntüler
+ Teknik yenilikler
- Çok iyi olmayan araç kullanım özellikleri
- Yapay zeka daha iyi olabilirdi


GTA4'ün AYRINTILI İNCELEMESİ BU AY LEVEL'da. KAÇIRMAYIN!
Bilgi İçin: http://www.level.com.tr/level/

Sonuç: Alalım mı?

Okuyucu Yorumları