Harvard profesörü Google'ı suçladı

Profesör tehlikeyi gösteriyor: Google reklamları ne kadar güvenli? Reklam verenler kandırılıyor mu?

Google'ı kandırmak!

Harvard Üniversitesi'nde Pofesör olan Ben Edelman, Google AdWords reklamlarının göründüğü kadar sağlıklı çalışmadığını ve bazı "aracıların" bu reklamları kullanarak haksız kazanç elde ettiklerini iddia etti. Edelman bir adım daha ileri giderek Google'ın da zaman zaman reklam verenlerin aleyhine çalıştığını söyledi.

Edelman'ın verdiği ilk örnek WhenU ve benzeri aracı reklam programları. Genellikle başka bir yazılım ile birlikte kurulan WhenU, kullanıcılar internette sörf yaparken onların ilgi alanlarını kontrol ediyor ve ona göre açılan pencerelerde Google reklamları gösteriyor. Edelman, WhenU'nun gösterdiği reklamlar arasında genellikle o anda ziyaret edilen sitenin de reklamı olduğunu ve bu durumun zaten sitede olan kullanıcı için reklam verenin para ödemek zorunda kaldığını söylüyor. Bu konuyu Google'a bizzat ilettiğini, yetkililerin ilgileneceklerini söylemelerine rağmen aylardır bir gelişme olmadığını aktardı.

Bunun dışında basit adres yazımı hatalarının da aracılara para kazandırdığını bir örnek ile açıklayan Edelman, Comcast.com sitesine girmek için bilinçli olarak 'o' harfini unuttu ve Cmcast.com yazdı. Açılan sitede kullanıcıyı Comcast.com sitesine yönlendiren bir Google reklamı bulunuyordu.

Edelman, Google'un tavsiyelerinin de yine firmaya fazladan para kazandırdığını bir başka örnekle açıkladı. Chrome tarayıcısının kullanıcıları adres satırından arama yapmaya yönelttiğini söyleyen Edelman "Örneğin Expedia.com sitesine girmek istiyorsunuz. Chrome'da 'Expedia' yazmaya başladığınızda Google size Expdia'yı aramak için bir seçenek sunuyor. Eğer bunu seçerseniz karşınıza çıkan sonuçların en üstünde Expedia.com'un reklamını görüyorsunuz. Ama zaten bu siteye gitmeye çalışan bir kullanıcının reklama tıklaması Google'a haksız kazanç sağlıyor" diye konuştu.

Okuyucu Yorumları