IE7'yi daha güvenli yapabilirsiniz

Microsoft tarayıcısını Vista altında daha da güvenli hale getirebilirsiniz. Çözüm burada...

DEP ile daha güvenli IE7

Microsoft'un Internet Explorer (IE) tarayıcısı siber suçlular için tam bir ana hedef pozisyonunda. Sonuçta tüm kullanıcıların yüzde 70'den fazlası bu tarayıcıyı kullanıyor. Vista kullanıcıları 7. IE sürümünden beri Veri Yürütme Engellemesi ile (DEP: Data Execution Prevention) daha fazla güvenlik sağlayabiliyorlar. Fakat Microsoft bu özelliği standart olarak devre dışı bıraktı. CHIP Online size bu koruma özelliğini nasıl etkinleştireceğinizi gösterecek.

İsterseniz biraz DEP'ten bahsedelim. DEP namı diğer Veri Yürütme Engellemesi, bellekte zararlı kod çalıştırmayı engelleyebiliyor. Bu fonksiyon bir kere etkinleştirildiğinde RAM'deki bellek taşmaları ve benzer saldırıları geri çevirebiliyor. Buna ulaşmak içinse Microsoft tarayıcısını yönetici hakları ile çalıştırmanız ve uygun yere tik atmanız yeterli oluyor.

Download: Internet Explorer 8 Beta

İşemciniz bu DEP'i destekliyor mu?

İşemciniz bu DEP'i destekliyor mu?
DEP kontrolü: Eğer bu pencerede destekleniyor ibaresi varsa işlemciniz DEP için hazırdır.

Microsoft bu koruma mekanizması varsayılan olarak devre dışı bıraktı çünkü DEP bazı eklentilerle uyumsuz olabiliyor. Eğer bizim gösterdiğimiz değişiklikleri yaptıktan sonra tarayıcı ile problemler yaşarsanız püf noktadan vazgeçip bunun yerine gelecek olan IE8 sürümünü beklemelisiniz. Yeni Internet Explorer DEP'i daha güvenilir bir şekilde destekleyecek.

DEP'i kullanabilmek için öncelikle işlemcinizin bunu destekleyip desteklemediğini öğrenmelisiniz. Bunu öğrenmek için Vista altında "Gelişmiş Sistem Özelliklerine" girin. Performans kısmındaki Ayarlar butonuna tıklayın. Açılan pencerede Veri Yürütme Engellemesine geçin, sonrasında çıkan pencerenin aşağısındaki ibareye bakın. "Bilgisayarınızın işlemcisi donanım tabanlı DEP'i destekliyor." İbaresini gördüğünüzde burada anlatılan ipucundan yararlanabilirsiniz.

Not: Elbette aklınızdan şu soru geçebilir: "Bu özelik XP altındaki IE7'de mevcut mu?" Cevabımız ne yazık ki hayır. Aslında Windows XP, SP2'den beri DEP'i destekliyor fakat IE7'nin ayarlarına girdiğinizde burada anlatılacak olan seçeneğin olmadığını göreceksiniz.

Şimdi resim galerimize buyrun ve adım adım DEP'i etkinleştirin.

Download: Internet Explorer 8 Beta

Okuyucu Yorumları