Intel IDF'te 80 çekirdekli CPU tanıttı.

Pekin'deki IDF'te Intel, araştırma amaçlı üretilen 80 çekirdekli Polaris işlemcisini tanıttı.

80 x 6,26GHz Nasıl ?

Canlı bir gösteri ile mühendisler işlemcinin saat frekansını 6,26 Ghz'e çıkardılar ki bu da 2 Teraflop* işlem gücüne eşit. Şöyle bir karşılaştırma yaparsak işlemcinin işlem gücünü daha iyi anlamak mümkün: şu an kullandığımız Core 2 Duo işlemciler 0,00001 Teraflop işlem gücüne sahip.

Polaris işlemcisi yalnızca bir tırnak büyüklüğünde fakat az da olsa x86 mimarisi ile ortak yanlara sahip. Ürün sadece entegre yönlendirici ile birbirine bağlanmış kayan ondalık nokta birimlerinden oluşuyor. Projenin amacı ve mantığı ise çok çekirdekli işlemcilerin çalışma mantığı üzerinde bilgi edinmek ve araştırma yapmak. Intel'in şu sıralar "Larrabee" kod adı altında, çok çekirdekli ve x86 mimarisine uygun bir işlemci geliştirdiği de biliniyor.

CHIP Online Yorumu: Her ne kadar Polaris işlemcisi araştırma amaçlı bir işlemci de olsa şurası açık ki Intel, "tek yonga üzerinde süper bilgisayar"a adım adım yaklaşıyor. Masaüstü bilgisayar boyutunda süper bilgisayar teorisi de artık daha yakın bir kavram olmaya başlıyor gibi.

*Teraflop: Saniyede bir trilyon kayan nokta işleme.

Okuyucu Yorumları