Intel'e "Vista kıyağı" mı?

Vista'nın etiket karmaşası çok farklı bir boyuta taşındı. Ortaya atılan yeni iddia çok ciddi!

Intel'e "Vista kıyağı" mı?

2007 yılında iki bilgisayar kullanıcısı, üzerlerinde "Vista Capable - Vista Çalıştırabilir" ibaresine sahip iki bilgisayar aldılar. Fakat yeni PC'lerinde Aero çalıştıramayınca, Microsoft'a, "Vista Çalıştırabilir" ibaresinin, yanlış yönlendirdiğini iddia eden bir dava açtılar.

Dava hala devam ediyor ve bu sırada da ilginç iddialar ortaya atılıyor. Bunlardan biri Microsoft'un, Intel'in "ricası" üzerine, normal şartlarda "Vista Çalıştırabilir" onayı alamayan 915 yonga setli Intel işlemcilerine özel onay vermiş olması. Avukatlar mahkemeye delil olarak Microsoft ve Intel yekilileri arasındaki e-posta yazışmalarını sundular.

Bu e-postalar, Microsoft'un Vista'yı planlanan tarihten 3 ay önce piyasaya sürmesi ve bu takvim karışıklığı nedeniyle Intel'in hazırlıksız yakalanmış olduğunu ortaya koyuyor. Davacıların delillerinin, Microsoft'un teknoloji partnerlerinden biri olan Intel'in bu durumun "çok ciddi kayıplara yol açabileceği"ni söylemesi üzerine, normalde standarta uygun olmayan 915 yonga setlere onay verildiğini ispatladığı iddia ediliyor.

Diğer yandan Microsoft, bazı özelliklerin kapatılması durumunda bu yonga setine sahip bilgisayarların Vista'yı rahatlıkla çalıştırabileceğini söylüyor.

CHIP Online yorumu:
Aslında bu dava, Vista ile birlikte hayatımıza giren farklı etiketlerin doğal bir sonucu... Aslında Vista Capable logosu, "Aero'yu çalıştırmak için ek donanım gerekebilir" gibi bir anlam da taşıyor. Ancak bu durum kullanıcılar için yeterince açık değil; daha doğrusu "gerekebilir" kelimesi biraz havada kalıyor.

Okuyucu Yorumları