MS, Avrupa'ya IE'siz Windows 7 gönderiyor

Avrupa Komisyonu'nun baskıları sonuç verdi, Microsoft Windows'tan Internet Explorer'ı çıkarttı!

Avrupa'ya ayrı bir Win 7

Avrupa Birliği'nin Microsoft'u internet tarayıcısı konusunda tekelcilikle suçladığı dava devam ederken, bilişim devi Internet Explorer ısrarında geri adım attı. Konuyla ilgili bir yandan Avrupa'daki bilgisayar dağıtıcılarına özel olarak bilgi verilirken, diğer yandan Microsoft'tan Dave Heiner konuyla ilgili açıklamayı blog'undan yaptı. Heiner: "Devam eden yasal süreç nedeniyle Avrupa'dan Windows 7'ye Internet Explorer'ı dahil etmek yerine IE'yi ayrı olarak ve dağıtıcılar veya kullanıcılar tarafından kolaylıkla yüklenebilir şekilde sunacağız" diye yazdı.

"Avrupa için özel hazırlanan Windows 7 sürümlerinde başka hiç bir değişiklik olmayacak" diyen Heiner, kullanıcıların bir internet tarayıcısına nasıl sahip olabileceklerini ise şöyle açıkladı: "PC'lerini aldıklarını satıcıdan istedikleri tarayıcıyı yüklemesini isteyebilir, dağıtıcı firmalar kendileri satış öncesi istedikleri tarayıcıyı yükleyebilirler veya kullanıcılar PC'lerine tercih ettikleri tarayıcıyı kendileri yükleyebilirler".

Avrupa Birliği tatmin olmadı

Avrupa Birliği tatmin olmadı
Uygulama Avrupa Birliği'ni tatmin etmedi.

Diğer yandan Avrupa Komisyonu bu uygulamadan tatmin olmadı. AB'nin asıl istediği ve Microsoft'a önerdiği çözüm; alternatif tarayıcıların kolaylıkla yüklenebilir halde Windows ile birlikte dağıtılmasıydı.

Son durumda Windows 7'nın Avrupa'ya özel dağıtımı olan ve Windows 7 E olarak adlandırılacak sürümü ile birlikte sadece Internet Explorer dağıtılacak, fakat kurulu olmayacak. Kullanıcılar Internet Explorer değil de, diğer tarayıcıları yüklememeyi tercih ederlerse; kendileri FTP'den veya CD'den yükleyebilecekler. AB yetkilileri ise satıcıların büyük kısmının tarayıcısız bir Windows satmak yerine, satış öncesi CD'den IE yükleyeceklerini tahmin ediyor.

Bu durum ise Microsoft'a yarayacak. Böylece hem bilişim devi AB'nin istediği yönde adım atmış olacak, hem de kullanım oranlarında ciddi bir değişiklik oluşmayacak.

Okuyucu Yorumları