Netbook pazarında yeni bir oyuncu var!

Şimdiye kadar hep başka firmalar için mobil işlemciler üreten ARM, radikal kararlar almaya başlıyor.

Netbook piyasası kızışacak

Çoğu firma artık ciddi ciddi netbook'lar üzerine kafa yoruyor ve her geçen gün netbook'larla ilgili yeni bir gelişme karşımıza çıkıyor. Bu giderek artan bu ilgi ARM'nin de dikkatini çekmiş olsa gerek, ARM'nin taşınabilir cihazlar müdürü Bob Morris geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada şirketin netbook piyasasına hızlı bir giriş yapacağını söyledi.

"Bilgisayar piyasası, zorunlu biçimde tüm gün kullanılabilecek, düşük enerji tüketimli modellere kayıyor. ARM olarak Intel'in Atom işlemcisinden ucuz işlemcilerle 200 dolar altı netbook piyasasını sarsacağız." diyor Morris açıklamasında: "Intel ve Microsoft'un kâr payları oldukça düştü. En ucuz işlemciyi ve en soyup soğana çevrilmiş işletim sistemini kullansalar da artık 250-300 dolarlık bir netbook'tan büyük kârlar elde edebilecek durumda değiller."

ARM'nin hedefi ise 10-20 dolar arası olacak işlemcilerini Ubuntu sürümleri ile sunmak. Bu, Atom işlemcilerinin fiyatları 35 dolardan başlayan Intel ve 15 dolara satmayı planladığı Windows 7'si ile Microsoft'u çok zorlayacak bir fiyat: "Kullanıcılarımızı yeni Ubuntu ile de sınırlamayacağız. İsteyen Google'ın Android'ini veya Xandros'u da seçebilecek."

ARM'nin zekice planları

ARM'nin zekice planları
ARM firması ürün yelpazesinde Linux'a da yer verecek.

Bilgisayarlarının 110 dolar gibi inanılmaz bir fiyatla piyasaya girebileceğini belirten Morris bunun netbook almayı düşünen kullanıcıların kafasını oldukça rahatlatacağını düşünüyor: "Netbook'lar bir bakıma beş yıl öncesinin teknolojisini çok daha küçük ölçekte kullanıcıya sunuyor. Asıl önemli nokta düşük güç tüketimli, tüm gün kullanılabilecek modeller yaratmak. ARM olarak asıl hedefimiz düşük maliyet ile uzun pil ömrünü birleştirmek".

Büyük OEM firmaları ile çalışmalarının başladığını ve yılsonuna doğru modelleri piyasada görebileceğimizi belirten Morris'in Intel ve Microsoft'la oluşacak rekabet için söyledikleri ise bu işte oldukça ciddi olduklarını gösteriyor: "Gerekirse zor kullanmaya bile hazırız."

Teknoloji firmalarını krizden kurtaracak anahtar bu gidişle netbook'lar olacak.

Okuyucu Yorumları